Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 iun. 2011

Interviu cu Tony Macaluso: O casă într-un mare oraş al României, cât una în… Florida

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

După mai bine de trei ani de criză, unele proprietăţi din SUA se vând cu mai puţin decât costurile necesare pentru construirea lor acum.

Dacă visezi la achiziţia unei reşedinţe secundare într-unul dintre marile oraşe ale României, ai putea să te mai gândeşti o dată. Regiuni cunoscute de pe continentul american oferă oportunităţi cât se poate de interesante pentru cei care îşi doresc o casă de vacanţă. Tony Macaluso (foto 2), unul dintre cei mai cunoscuţi instructori internaţionali ai asociaţiei agenţilor imobiliari din SUA (NAR – National Association of Realtors) şi fondatorul propriei şcoli de imobiliare (Tony Macaluso’s Real Estate School), activează pe piaţa din Florida – zonă populară îndeosebi în rândul americanilor care vor să se retragă într-o zonă liniştită după pensionare. Acesta spune că, în momentul de faţă, o casă nu foarte mare poate fi achiziţionată cu 100.000 de euro în oraşul Orlando, din statul Florida – dar pot fi găsite şi proprietăţi mai ieftine decât atât. Spre comparaţie, potrivit unei analize realizate recent de www.imobiliare.ro, preţul mediu al unei case sau vile din marile oraşe ale României se încadrează între 80.000 de euro (în Timişoara) şi 120.000 de euro (în Cluj), ridicându-se la aproximativ 160.000 de euro în Capitală. Preţurile caselor din statul american cresc în funcţie de facilităţile oferite – piscină, teren de tenis, golf, spa, etc. – putând ajunge şi la 300.000-400.000 de euro.

Aproape de pragul de jos?
Macaluso spune că, în ultimii trei ani, proprietăţile rezidenţiale din SUA s-au ieftinit, în medie, cu 20-30%. Această marjă variază însă semnificativ în funcţie de zona analizată. Astfel, acele regiuni care au avut cele mai spectaculoase scumpiri în perioada de boom au înregistrat şi cel mai drastic declin, în vreme ce zonele care au cunoscut creşteri mai mici au rămas relativ stabile şi după momentul declanşării crizei. În opinia lui Macaluso, la ora actuală piaţa americană se află aproape de pragul de jos, urmând să mai înregistreze doar mici variaţii de preţuri.

Căderea pieţei americane din 2007 încoace reprezintă doar o faţetă a monedei. Cealaltă arată veritabilele oportunităţi de investiţie oferite acum de această ţară. În unele comunităţi, pot fi achiziţionate locuinţe la un preţ mai mic decât costul de înlocuire a acestora (cheltuielile necesare pentru construcţia unei unităţi locative similare). Astfel, există zone în care, dacă o casă se vindea până nu demult cu 100.000 de euro, vânzătorii abia mai pot obţine 80.000 de euro, chiar dacă respectivul imobil nu este mai vechi de cinci ani. În opinia brokerului imobiliar american, locuinţele se vor scumpi inevitabil în anii următori, în condiţiile în care preţurile materialelor de construcţii se majorează, populaţia creşte şi la fel şi cererea de spaţiu locativ.

Canadienii, britanicii şi chinezii investesc în SUA
În acest context, nu este de mirare că o serie de investitori internaţionali sunt acum atraşi de piaţa americană. Potrivit lui Macaluso, cu cât criza afectează mai mult Europa, cu atât mai mulţi bani pentru investiţii merg către SUA – asta pentru că întotdeauna cei care dispun de resurse financiare se vor îndrepta spre zone pe care le consideră mai sigure decât pieţele proprii. Un alt avantaj oferit de SUA constă în devalorizarea dolarului, ce permite străinilor să cumpere mai mult decât ar putea achiziţiona cu aceeaşi sumă în euro sau în lire.

În Florida, cei mai mulţi investitori sunt canadieni, urmaţi de britanici, chinezi sau germani. Aceştia sunt interesaţi atât de achiziţia unor pachete de locuinţe, cât şi de cumpărarea unor proiecte de retail sau de birouri. Britanicii, spre exemplu, caută case de vacanţă în Orlando, pentru că acolo le place să-şi petreacă vacanţele. Unii fac achiziţii doar pentru folosul propriu, în vreme ce alţii vor să obţină profituri din închiriere sau din revânzare.

O ţară cu potenţial, dar puţin cunoscută în lume
Cum se vede România prin ochii unui om de afaceri străin? Ca „cel mai bine păstrat secret din regiune”, spune Macaluso. O ţară frumoasă, cu potenţial de dezvoltare nu doar în sectorul imobiliar, ci şi în cel agricol sau al producerii de energie verde. Problema ţării noastre este că nu este cunoscută în afară – în afară de câţiva străini care fac din când în când afaceri aici, cine ştie cu adevărat ce se ascunde în România?, se întreabă Macaluso. Un alt factor esenţial pentru succes este desprinderea de paradigmele trecutului, prin crearea unui mediu de afaceri corect şi transparent, atât pentru români, cât şi pentru străinii care vin să facă afaceri aici.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în martie 2021. Dintre marile orașe, cele mai mari creșteri au avut loc în Cluj-Napoca și București

După ușoarele scăderi consemnate în primele două luni ale acestui an, prețurile locuințelor din România au revenit, la începutul primăverii, pe o traiectorie ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Ansamblul rezidențial The Ivy: 800 de locuințe moderne, lângă pădurea Băneasa. Va fi certificat Breeam Excellent! (P)

Dacă visezi să locuiești în sânul naturii, aproape de pădure, fără a face vreun rabat în materie de confort, acest proiect modern din nordul Bucureștiului este întrutotul demn de...

citește mai departe
Aqua City, singurul cartier cu apă de izvor la robinet! Peste 1.800 de apartamente lângă Lacul Morii, deservite de zone verzi, teren de sport, grădiniță și centru comercial (P)

Îți dorești să locuiești într-un ansamblu rezidențial modern, într-o zonă aerisită a Capitalei, care să-ți ofere multiple posibilități de relaxare în aer liber? În acest proiect din București poți...

citește mai departe
Vile în Paradisul Verde, Corbeanca: liniște și aer curat, în mijlocul naturii (P)

Dacă perioada de izolare te-a făcut să te gândești tot mai serios la a te muta la curte, acest cunoscut cartier rezidențial din proximitatea Capitalei îți poate oferi exact...

citește mai departe