La nivel global, piaţa office dă semne de ieşire din recesiune. Ce se întâmplă în România?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 31 Ianuarie 2011, Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2011

După ce în 2009 au atins un nivel minim, chiriile pentru clădirile de birouri din anumite ţări ale lumii şi-au reluat trendul ascendent în 2010.

O privire retrospectivă asupra evoluţiei pieţei office mondiale ar da motive de bucurie celor care aşteaptă cu nerăbdare apariţia unor semnale pentru depăşirea perioadei de criză. Potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă Cushman&Wakefield, anul trecut costurile de ocupare pentru clădirile de birouri din anumite ţări ale lumii au reînceput să crească.

După atingerea unui prag minim în 2009, chiriile office au fost impulsionate de creşterea cererii de spaţii de profil, în contextul intensificării activităţii companiilor. “Chiriaşii sunt puşi în faţa unui «cocktail» de creşteri ale costurilor ocupaţionale datorită inflaţiei costurilor aferente utilităţilor şi serviciilor, dar şi datorită acţiunii guvernelor în anumite ţări, ce are ca efect creşterea taxelor. Datorită acestor presiuni care vor continua şi pe parcursul anului 2011, cel puţin în prima jumătate a acestui an, ne aşteptăm în continuare la o creştere a costurilor ocupaţionale”, explică Barrie David, reprezentantul departamentului european de cercetare în cadrul Cushman&Wakefield. Potrivit reprezentanţilor companiei, pe parcursul acestui an oportunităţile chiriaşilor de a-şi renegocia chiriile şi a-şi reloca business-urile se vor diminua în 2011.

În România, cererea e susţinută în continuare de relocări
Dacă în cele mai populare pieţe ale lumii balanţa negocierii începe să încline în partea proprietarilor, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în România. Potrivit datelor companiei RealTime, anul trecut chiriile spaţiilor în clădirile de birouri din Bucureşti şi-au continuat tendinţa de scădere specifică anului precedent, înregistrând un declin de 10-15%. Trendul descendent s-a menţinut pe piaţa autohtonă într-un mod aparent paradoxal, în condiţiile în care cererea pentru spaţii în clădiri de birouri a fost cu circa 50% mai ridicată faţă de anul precedent, potrivit Simonei Manea, Corporate Department Manager în cadrul RealTime. Această situaţie este explicată prin faptul că cea mai mare parte din cererea existentă pe această piaţă vine în continuare din partea unor companii interesate să-şi reducă cheltuielile prin relocarea sediului, clienţii reprezentând în continuare factorul decizional pe parcursul negocierilor.

Tranzacţii mai multe, la valori mai mici
În opinia reprezentantei RealTime, aceeaşi tendinţă se va menţine şi pe parcursul anului ce tocmai a început. Astfel, aceasta estimează că volumul tranzacţiilor de închiriere va creşte, însă valoarea acestora va fi în continuare în scădere, din cauza recesiunii economice. „Clădirile de spaţii de birouri cu un bun raport calitate-preţ, cu dimensiuni medii şi mari, cu o flexibilitate a împărţirii spaţiului, cu galerii comerciale, cu locuri de parcare suficiente vor avea în continuare clienţi-chiriaşi, dar vor constitui o ţintă şi pentru marile companii care doresc să se relocheze într-un spaţiu modern care oferă toate facilităţile. Este posibil să asistăm la ocuparea spaţiilor care au un bun raport calitate-preţ, iar piaţa să sufere din lipsa apariţiei altor clădiri de birouri de calitate superioară”, spune Manea.

Unde încep chiriile să crească
În topul celor mai semnificative majorări înregistrate pe parcursul anului trecut se situează regiunea Asia Pacific. Per ansamblu, costurile de ocupare a spaţiilor office au crescut aici cu 8% faţă de 2009. Cea mai scumpă piaţă la nivel mondial – Hong-Kong (foto) – a cunoscut însă un avans de 51%, în timp ce birourile din Beijing au putut fi închiriate pentru sume cu 48% mai mari comparativ cu anul precedent.
În Europa, Londra se situează pe primul loc în ceea ce priveşte creşterea chiriilor, cu un plus de 25% înregistrat în ultimul an. Cu o cerere în sensibilă creştere, aceasta a fost şi cea mai scumpă piaţă office de pe continent. Pe locul al doilea s-a situat Moscova, oraş ce ocupă şi locul al şaptelea la nivel mondial.
Şi cele două Americi au cunoscut majorări importante ale costurilor de ocupare pentru spaţiile de birouri. Rio de Janeiro se situează pe locul al doilea în clasamentul global, cu o creştere de 50%. Pe de altă parte, pretenţiile în creştere ale proprietarilor clădirilor de birouri din New-York au făcut ca aici să se regăsească cele mai scumpe chirii de pe continentul nord-american.
Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
VIDEO: Prețuri record la apartamente. Să cumperi sau sa aștepți?

În cel mai nou interviu Imobiliare.ro Insights, Daniel Crainic prezintă o analiză a evoluției prețurilor, subliniind faptul că, în ultima lună, apartamentele noi din marile orașe continuă să se...

citește mai departe
Cum arată cele mai scumpe proprietăți din România, listate la vânzare

Clădirile spun povești care se întind pe câteva decenii – și uneori chiar secole. Ele reprezintă fragmente de istorie, oferind o perspectivă de ansamblu asupra culturilor, meșteșugurilor și tradițiilor...

citește mai departe
exploatatiile agricole: contextul international si dimensiunea acestora

Acesta este prima parte dintr-o serie care va cuprinde situatia terenurilor si exploatatiilor agricola privite prin prisma situatiei internationale, a …

Continue reading

citește mai departe
metamorfoze si enclave … imobiliare

In sensul transformarii asa cum DEX-ul il sugereaza, metamorfozele imobiliare reflecta dinamica sau mai simplu transformarile din acest domeniu. Practic …

Citeşte mai departe

citește mai departe
Analiza Pietei Imobiliare anul 2011 tendinte 2012

 NOU ! Analiza pietii imobiliare 2012 tendinte prognoze 2013 judetul Cluj si Municipiul Cluj Napoca  este in lucru si va putea …

Citeşte mai departe

citește mai departe