Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 feb. 2016

Legea dării în plată, o „bombă cu ceas” pentru piața imobiliară?

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Unele bănci au luat decizii de înăsprire a condițiilor de creditare.

La finele anului trecut, controversata „lege a dării în plată” a fost retrimisă de către președintele Klaus Iohannis în Parlament, spre reexaminare. După o perioadă de relativă liniște la începutul lui 2016, aceasta a reînceput să facă valuri atât în mediul economic, cât și pe piața imobiliară. „Această situație conflictuală (între bănci și consumatori) nu face bine nimănui”, spune Eduard Uzunov, președintele companiei Regatta, observând importanța ajungerii la un consens între cele două părți.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-giving-house-keys-holding-shaped-keychain-front-new-home-image42784335

Deocamdată, mediul bancar continuă să protesteze vehement la promulgarea actului normativ – cel puțin în forma sa actuală. Instituțiile financiare sunt de acord să existe legea, dar nu și să fie aplicată retroactiv, explică Andreea Comșa, managing director al companiei imobiliare bucureștene Premier Estate Management. Problema lor nu sunt cazurile sociale (de oameni care, din motive obiective, nu-și mai pot plăti rata la o casă „normală”), ci posibilitatea ca persoane care au făcut împrumuturi de sute de mii de euro și care au multiple proprietăți să vină cu ideea de a spăla pe mâini de aceste credite, după devalorizarea bunurilor imobiliare. Oamenii obișnuiți, care au făcut un efort pentru a-și lua o casă și au plătit până acum la ea, de obicei nu renunță așa ușor. Băncile sunt foarte revoltate pentru că știu ce au în portofoliu – cazuri de proprietăți care au fost cumpărate cu 500.000-800.000 de euro, iar acum valorează 200.000 de euro, spune Comșa.

Prima Casă rămâne „motorul” pieței
În acest context, după ce au avertizat în mod repetat că o consecință directă a adoptării acestei măsuri va fi înăsprirea condițiilor de creditare și, implicit, dispariția programului Prima Casă, unele bănci au trecut deja la acțiune, crescând avansurile solicitate pentru creditele ipotecare standard. Pentru moment poate doar simbolică, importanța acestei decizii este una ce nu poate fi trecută cu vederea, desigur. Asta pentru că, în momentul de față, piața autohtonă a tranzacțiilor cu locuințe este susținută în proporție covârșitoare de creditele ipotecare în general și, în special, de cele co-garantate de către stat.

Potrivit unei analize realizate recent de agenția imobiliară Premier Imobiliare, cu activitate în zona de sud a Capitalei, mai mult de jumătate dintre 1.270 de cumpărători chestionați (57%) au apelat la programul Prima Casă, în vreme ce 34% au ales un alt tip de credit ipotecar și doar 9% și-au permis să plătească în numerar. „Spre surprinderea noastră, în timpul în care programul a fost blocat (au existat două astfel de momente în 2015), mulți cumpărători au fost mânați de nevoi și dorințe spre creditele ipotecare. Avansul de 15%, comparativ cu cel de 5% de la Prima Casă, nu a constituit o piedică”, explică reprezentanții Premier Imobiliare.

Avans de la 30% în sus la credite?
Dacă un avans de 15% nu a fost o problemă pentru (unii dintre) cumpărători, este greu de crezut că același lucru va putea fi spus și în condițiile dublării sau triplării acestei sume. Potrivit lui Eduard Uzunov, efectul de creștere a avansurilor solicitate de către bănci nu va putea decât să influențeze negativ potențialul cumpărător și, implicit, întreaga piață rezidențială. Dacă, în loc de 5% din suma totală – să zicem de 3.000 de euro pentru o casă de 60.000 de euro –, o persoană va trebui să vină de acasă cu 30% (adică 18.000 de euro), este evident că puterea de cumpărare a populației va scădea – și, odată cu ea, și vânzările din imobiliare.

„Promulgarea legii dării în plată, așa cum a fost prezentată de către inițiatorul proiectului de lege, trebuie analizată nu doar prin prisma unor beneficii ipotetice pe care le-ar putea aduce pentru consumatori, dar mai ales prin prisma implicațiilor negative directe, care se vor produce în viitor, pentru persoanele care ar putea fi interesate de achiziția unei locuințe și pentru care va deveni aproape imposibilă această achiziție, în condițiile în care ar fi necesară plata unui avans de 35%-40% din valoarea noii locuințe, așa cum o serie de bănci au anunțat.”

Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS (ADIRU)

În opinia Andreei Comșa, managing director al companiei bucureștene Premier Estate Management, dacă legea va fi adoptată fără a se ajunge la un consens cu băncile, reacțiile acestora vor dezechilibra cu siguranță piața – iar ceea ce va conta foarte mult, la fel ca în criza din 2009, va fi factorul subiectiv, adică atmosfera de neîncredere, care îi va face și pe cei care își permit să achiziționeze o locuință să intre în așteptare. „Ar fi păcat de această piață dinamică, să mai pierdem un an”, conchide ea.

Părerile cititorilor
7 păreri
 • Robert Tudor – https://compariimobiliare.ro/

  Foarte interesant!

 • CM

  Daca nu ar exista programul prima casa, preturile ar scadea dramatic. Pentru cei ce nu cunosc: la ora actuala pretul mediu de constructie nu trece de 200 euro/mp.
  Cat castigi daca vinzi cu 1000 euro?

 • silviu

  Oameni buni, am citit comentariile si articolul, sunt aberatii….traim in Romania, nu se poate stii dupa o zi pe alta daca mai ai serviciu, aceasta lege o interpretrati tendentios…..daca un cetatean roman isi cumpara o casa si dupa 5 ani se intampla un eveniment nedorit ,handicap , somaj etc si nu mai poti plati rate ce faci? In momentul de fata, daca nu mai poti plati ratele banca te executa, iti vinde 1/4 din valoare, apoi te urmareste 20 ani. ESTE CORECT ?? DACA SE APLICA LEGEA, DAI CASA SI NU TE MAI URMARESTE BANCA 20 DE ANI …LA ACEST FAPT SE REFERA LEGEA …NU LA ALTCEVA….INTERPRETARILE SUNT TENDENTIOASE

 • Alina

  Florin… Tu nu gandesti deloc bine. Gandeste-te ca cei care achizitioneaza prin credit trec direct de la chirie la rata. Si asa iti poti permite. Dar cum sa stai 5 ani sa iti strangi si rata si sa platesti si chiria in acelasi timp… A si sa nu uitam ca trebuie sa si traim. Ia faceti un calcul matematic sa vedem cati si-ar permite.

 • constantin

  Nu este problema celui care doreste sa-si cumpere,problema este a celui care investeste in constructii, nu e o bomba cu ceas. Daca tine, tine la cei care nu cunosc interesul bancilor,cit au cistigat pina acum si cati bani au plecat afara. Cat a pierdut statul cunoasteti? Daca bunul pentru care se imprumuta este revindut ramane aici, banul pleaca, fiti destepti sau patrioti.

 • florin

  Statul prin CEC Bank poate da in continuare credite pt Prima Casa cu avans de doar 5 % pt ca oricum creditele sunt garantate de stat, iar avantajul principal al statului din aceasta lege este ca elibereaza cam 100.000 oameni de sub conditiile prin care sunt legati de banci in acest moment. Si va promit ca a doua criza (financiara) nu va veni asa usor si nu va afecta atat de mult caci un calcul simplu spune:
  decat sa dai 5.000 euro (5 %) avans si inca 95.000 euro restul de bani plus dobanzi si accesorii, adica un total de vreo 240.000 euro pe durata de 30 ani pt un apart 2 camere intr-un oras mare ….cum era inainte de criza, mai bine 15.000 euro avans si restul de 35000 euro plus accesorii dobanzi, adica max 120.000 euro tot pe cei 30 ani !!! cum e acum !!!

  Tinerii n-au decat sa traiasca vreo 5 ani ca si cum ar plati deja credit si sa puna banutul deoparte sa vada daca pot face fata la un credit…si abia apoi sa-l ia sa vada cum e ….ca..daca nu fac fata atunci poate vor ramane in chirie si nu-si vor pierde tineretea cu frica de a-si pierde job-ul…
  Pa.

 • Diogene

  Teoretic locuintele ar trebui sa se ieftineasca,pt ca vor fi oferte multe din partea bancilor la jumatate din pret pt locuintele care nu pot pot fi achitate.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Fondurile pe 2018 se duc rapid: de ce tot dau românii „buluc” la Prima Casă

În contextul fondurilor mai reduse alocate pentru 2018, cererea pentru programul Prima Casă se menține la un nivel ridicat. Asta deși pe piață există destule variante de finanțare similare...

citește mai departe
S-a dus vremea programului Prima Casă? Viitorul rezidențialului românesc, între cerere și ofertă

Jucătorii din domeniul imobiliar sunt de acord că nevoia de locuințe a populației se va menține la un nivel ridicat în următorii ani. Într-o conferință moderată de Moise Guran...

citește mai departe
Start pentru Prima Casă în 2018: mai puțini bani decât în 2017, cu șanse minime de suplimentare

După câteva luni bune de așteptare, cei interesați de contractarea unui credit co-garantat de către stat primesc „undă verde” pentru obținerea finanțării. Din cauza lipsei de fonduri, programul Prima...

citește mai departe
Noi obstacole în obținerea unui credit Prima Casă în 2018?

De la 1 ianuarie anul viitor vor intra în vigoare reglementări suplimentare în ceea ce privește desfășurarea programului. În special datorită avansului redus, de minimum 5% din valoarea imobilului,...

citește mai departe
Prima Casă, din nou pe pauză: cumpărătorii NU renunță!

Din ce în ce mai mulți clienți înțeleg că creditul co-garantat de către stat nu reprezintă singura soluție pentru a deveni proprietari. După avalanșa de cereri consemnată în prima...

citește mai departe