Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 apr. 2014

Marea lecție dată de criză vânzătorilor de locuințe

scris de Adriana Drăgușin in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

În majoritatea cazurilor, „bătălia” pentru cumpărători este încă una a prețurilor.

Deși a dus la năruirea planurilor multora, perioada de criză economică a avut și consecințe pozitive asupra peisajului imobiliar autohton. Una dintre cele mai mari lecții ce se predă încă vânzătorilor în culisele tranzacțiilor imobiliare este adaptarea la nevoile reale ale consumatorului.

http://www.dreamstime.com/stock-images-purchase-agreement-house-image37998674

Încercarea de a o pune în practică se vede poate cel mai limpede pe segmentul apartamentelor nou-construite. În opinia lui Ion Cătuțoiu, managing partner al companiei de consultanță Real Time, după șase ani de criză, această piață dă, în sfârșit, semne de maturizare. Dacă în perioada de boom investitorii străini erau cei care țineau capul de afiș în materie de noi dezvoltări, în ultimii ani au ieșit în față dezvoltatorii autohtoni (mai mici sau mai mari); aceștia au reușit să se adapteze la nevoile reale ale clientului – în materie de preț în primul rând, dar și de acces la utilități, la mijloace de transport în comun etc. – și și-au concentrat activitatea pe o nișă ce s-a dovedit de un real succes, chiar și în condiții de recesiune. „Cei curajoși sunt premiați. E absolut normal ca pe timp de criză unii să cadă, iar alții să se ridice”, subliniază Cătuțoiu. Acum, tot mai mulți jucători străini dau semne că vor să (re)înceapă activitatea pe acest segment – un pas important înainte, ce va contribui la diversificarea ofertei și va ridica, probabil, nivelul de calitate al dezvoltărilor.

Un potențial imens, dar constrâns de evoluția economică
Piața locuințelor este una cu un potențial imens, crede reprezentantul Real Time, dat fiind că, în ultimii 25 de ani, în România s-a construit foarte puțin. Dezvoltarea sa depinde însă foarte mult de evoluția situației economice a țării, de creșterea nivelului de trai al populației. Potrivit lui Mihai Stroe, associated broker în cadrul Coldwell Banker, în perioada următoare sectorul rezidențial va merge pe două direcții. Pe de o parte, dezvoltatorii vor miza în continuare pe așa-zisele locuințe „de criză”, cu suprafețe mici (uneori chiar mai mici decât cele ale apartamentelor vechi), pentru a putea oferi un preț atractiv cumpărătorilor finali. O orientare vădită de ultima ediție a Târgului Imobiliar Național (tIMOn), din 24-27 aprilie, unde marea „bătălie” între expozanți s-a dat în primul rând la capitolul preț. Astfel, cele mai ieftine locuințe noi au pornit de la 21.500 de euro pentru o garsonieră în sectorul 4 al Capitalei, de la 26.500 de euro pentru un apartament cu trei camere (tot în sectorul 4), de la 34.500 de euro pentru o unitate locativă cu trei camere sau de la 50.000 de euro pentru o vilă nou-construită în Corbeanca (de 124 de metri pătrați).

Luxul rămâne atractiv, chiar și în afara Bucureștiului
Pe de altă parte, luxul va rămâne cu siguranță atractiv și în continuare, este de părere Mihai Stroe. Un exemplu este dat de un ansamblu rezidențial demarat în Craiova de compania Casa Noastră, care deține brandul de ferestre QFort. Complexul Bujorului Residence va fi situat pe un teren de 11.300 de metri pătrați din centrul orașului și va fi format din opt blocuri de locuințe, cu un total de 235 de apartamente (cu două, trei, patru camere și penthouse-uri). Potrivit lui Ion Cătuțoiu, lucrările la primul bloc, format din 30 de unități locative, au început deja, urmând a fi finalizate în decurs de aproximativ două luni. Investiția totală în acest proiect va ajunge la circa 25 de milioane de euro.

Apartamentele vor fi livrate „la cheie”, cu finisaje de lux, iar în momentul de față prețurile promoționale (care sunt cu circa 25% mai mici decât cele de listă) pornesc dela 50.000 de euro (plus TVA) pentru un apartament cu două camere (cu o suprafață utilă de 61 de metri pătrați) și de la 75.000 de euro (plus TVA) pentru unul cu trei camere (de circa 82 de metri pătrați).

„De ce Craiova și de ce lux?”, am putea întreba. „Noi am identificat o oportunitate acolo”, punctează reprezentantul Real Time. Craiova are o populație apropiată de cea a Brașovului (chiar mai mare, potrivit recesământului din 2011 – 269.506 de locuitori, față de 226.961 de locuitori), însă, spre deosebire de orașul de la poalele Tâmpei, unde în ultimii ani au fost livrate mii de apartamente noi, aici nu s-a construit mai nimic, explică Cătuțoiu. În zona centrală a Craiovei, apartamentele vechi cu două camere se vând la 55.000-60.000 de euro, ceea ce dovedește că există o cerere reală de locuințe, iar oamenii au bani. O dovadă pentru aceasta este și faptul că jumătate dintre apartamentele din primul bloc au fost deja vândute, înainte de finalizare.

Părerile cititorilor
7 păreri
 • dan

  Da, adevarul gol-golut cam are dreptate, degeaba scad preturile daca nu sunt bani deloc.

 • chartreux

  Oare de cine dintre cei de mai sus „sa ma iau” ?
  Conduc o agentie imobiliara de 10 ani, in nord-vestul tarii, intr-un oras de circa 150.000 locuitori, cu o industrie firava,sectoare de munca inchise definitiv ,suficient de multi locuitori plecati la munca in strainatate.
  Satele din primul cordon ce inconjoara orasul sunt absolut pline de constructii noi ( case unifamiliale), construite in regim propriu sau de catre dezvoltatori in baterii de 5-10 case „la cheie”.
  Cu 45.000-55.000 euro poti cumpara in acest moment o vila nou-nouta, cu 4-500 mp teren aferent si finisaje de la mediu in sus, catre bun.
  In oras,in Centrul Istoric chiar, firma mea are la vanzare la preturi variind intre 60.000-75.000 euro case solide,mai vechi, cu teren ceva mai putin, circa 150-250 mp.
  Exista apoi la periferia orasului,in zone rezidentiale cu totul noi, ridicate in foste livezi incluse in intravilan, vile moderne,construite dupa 2009, la preturi de 75.000-135.000 euro , cu dotari speciale.
  In centrul orasului un apartament cu 2 camere confort 1 in bloc nou are pretul de 700 eur/mp inclus TVA, iar cele mai vechi nu trec de 35.000 euro.
  Ce are Domnule…. Craiova…. de aveti preturi de Capitala ? De unde au craiovenii lejeritatea de a arunca efectiv 55.000 euro pe un prapadit ( pana la urma) de apartament cu 2 camere ?
  Va invit in Ardeal, sa va luati vila la banii acestia. Si nu de la executari silite.

  Toate cele bune

 • viorel

  ma refer la doua terenuri pe care le-am pus in vinzare de peste 3 ani cu mult sub pretul pietei si nu am reusit sa le vind / explicatia te simpla trebuie sa ai noroc sa prinzi clientul care are si bani si care stie ce are de facut .

 • iulia

  @ „adevarul gol-golut” ai dreptate. Expertii imobiliare traiesc din tranzactiile de pe piata imobiliara, deci n-o s-auzi niciodata de la ei ca piata e in cadere libera din cauza prabusirii economiei mondiale si disparitia locurilor de munca. Pe o piata normala, ne-afectata de criza, pretul unui apartament nu poate fi mai mare decat veniturile pe 2.5-3 ani, deci preturile vor mai cadea inca 50%, insa smekerii trebuia sa-si gaseasca ultimii fraieri care sa se indatoreze pe 10 vieti doar ca sa „nu piarda okazia”…prostul nu se-nvata minte niciodata

 • adevarul gol-golut

  Bateti campii!!! Saracia se intinde peste tot si toate!!! Ne dramuim banii de la o luna la alta – cei care mai avem un loc de munca…Targul imobiliar a fost targul disperarii!!! Cine ce sa mai cumpere si cu ce daca nu ai siguranta locului de munca …Apreciez doar intentia laudabila de a propaga in piata incredere si pozitivism (nesustinute insa de realitatea financiara crancena…e o saracie cumplita,domnilor si doamnelor….prietenii mei isi pierd case si masini pe rand, firmele se inchid ,nu sunt clienti pt nimic …cat despre locuintele nou-construite,e doar o chestiune de timp pana vor fi luate de banci de la dezvoltatorii disperati.Si sa nu ne facem iluzii:oricat de ieftine ar deveni la licitatii in urma executarii silite NU MAI SUNT BANI PT NOI !!!

 • constantinescu g

  interesant

 • elena

  am o parere foarte buna

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cererea de spații într-un mare complex studențesc privat din Capitală s-a majorat cu 15% înainte de începerea noului an școlar

Pe fondul pandemiei, tinerii caută acum soluții de cazare ce oferă, pe lângă dotări și facilități, și un grad sporit de siguranță sanitară. Potrivit reprezentanților Genesis Property, compania care...

citește mai departe
Colliers: Pentru piața terenurilor, 2021 poate fi unul dintre cei mai buni ani de după 2008. „Retailerii și dezvoltatorii de rezidențial sunt mai activi ca oricând”

Potrivit companiei de consultanță, oferta de terenuri rămâne consistentă și vine din partea unor categorii diferite de vânzători. Din punctul de vedere al volumului tranzacțiilor, în care sunt incluse...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe
Trei antreprenori români visează ca litoralul autohton să devină atractiv pe tot parcursul anului, cum este și Coasta de Azur. Au în plan mai multe proiecte imobiliare în Neptun-Olimp

Marea, liniștea, climatul plăcut, susținute de facilitățile și serviciile de calitate, toate acestea sunt ingredientele unei „rețete” ce și-a dovedit deja viabilitatea în alte țări. Cătălin Scripcaru, Bogdan Căruntu...

citește mai departe
Două noi proiecte rezidențiale în nordul Capitalei, dezvoltate de o companie românească. Vor aduce pe piață 800 de apartamente

Cele două concepte de locuire se adresează atât celor dornici să facă parte dintr-o comunitate mai restrânsă, cât și celor care aspiră la un stil de viață mai activ....

citește mai departe