Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 Aprilie 2014

Marea lecție dată de criză vânzătorilor de locuințe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 25 Aprilie 2014

În majoritatea cazurilor, „bătălia” pentru cumpărători este încă una a prețurilor.

Deși a dus la năruirea planurilor multora, perioada de criză economică a avut și consecințe pozitive asupra peisajului imobiliar autohton. Una dintre cele mai mari lecții ce se predă încă vânzătorilor în culisele tranzacțiilor imobiliare este adaptarea la nevoile reale ale consumatorului.

http://www.dreamstime.com/stock-images-purchase-agreement-house-image37998674

Încercarea de a o pune în practică se vede poate cel mai limpede pe segmentul apartamentelor nou-construite. În opinia lui Ion Cătuțoiu, managing partner al companiei de consultanță Real Time, după șase ani de criză, această piață dă, în sfârșit, semne de maturizare. Dacă în perioada de boom investitorii străini erau cei care țineau capul de afiș în materie de noi dezvoltări, în ultimii ani au ieșit în față dezvoltatorii autohtoni (mai mici sau mai mari); aceștia au reușit să se adapteze la nevoile reale ale clientului – în materie de preț în primul rând, dar și de acces la utilități, la mijloace de transport în comun etc. – și și-au concentrat activitatea pe o nișă ce s-a dovedit de un real succes, chiar și în condiții de recesiune. „Cei curajoși sunt premiați. E absolut normal ca pe timp de criză unii să cadă, iar alții să se ridice”, subliniază Cătuțoiu. Acum, tot mai mulți jucători străini dau semne că vor să (re)înceapă activitatea pe acest segment – un pas important înainte, ce va contribui la diversificarea ofertei și va ridica, probabil, nivelul de calitate al dezvoltărilor.

Un potențial imens, dar constrâns de evoluția economică
Piața locuințelor este una cu un potențial imens, crede reprezentantul Real Time, dat fiind că, în ultimii 25 de ani, în România s-a construit foarte puțin. Dezvoltarea sa depinde însă foarte mult de evoluția situației economice a țării, de creșterea nivelului de trai al populației. Potrivit lui Mihai Stroe, associated broker în cadrul Coldwell Banker, în perioada următoare sectorul rezidențial va merge pe două direcții. Pe de o parte, dezvoltatorii vor miza în continuare pe așa-zisele locuințe „de criză”, cu suprafețe mici (uneori chiar mai mici decât cele ale apartamentelor vechi), pentru a putea oferi un preț atractiv cumpărătorilor finali. O orientare vădită de ultima ediție a Târgului Imobiliar Național (tIMOn), din 24-27 aprilie, unde marea „bătălie” între expozanți s-a dat în primul rând la capitolul preț. Astfel, cele mai ieftine locuințe noi au pornit de la 21.500 de euro pentru o garsonieră în sectorul 4 al Capitalei, de la 26.500 de euro pentru un apartament cu trei camere (tot în sectorul 4), de la 34.500 de euro pentru o unitate locativă cu trei camere sau de la 50.000 de euro pentru o vilă nou-construită în Corbeanca (de 124 de metri pătrați).

Luxul rămâne atractiv, chiar și în afara Bucureștiului
Pe de altă parte, luxul va rămâne cu siguranță atractiv și în continuare, este de părere Mihai Stroe. Un exemplu este dat de un ansamblu rezidențial demarat în Craiova de compania Casa Noastră, care deține brandul de ferestre QFort. Complexul Bujorului Residence va fi situat pe un teren de 11.300 de metri pătrați din centrul orașului și va fi format din opt blocuri de locuințe, cu un total de 235 de apartamente (cu două, trei, patru camere și penthouse-uri). Potrivit lui Ion Cătuțoiu, lucrările la primul bloc, format din 30 de unități locative, au început deja, urmând a fi finalizate în decurs de aproximativ două luni. Investiția totală în acest proiect va ajunge la circa 25 de milioane de euro.

Apartamentele vor fi livrate „la cheie”, cu finisaje de lux, iar în momentul de față prețurile promoționale (care sunt cu circa 25% mai mici decât cele de listă) pornesc dela 50.000 de euro (plus TVA) pentru un apartament cu două camere (cu o suprafață utilă de 61 de metri pătrați) și de la 75.000 de euro (plus TVA) pentru unul cu trei camere (de circa 82 de metri pătrați).

„De ce Craiova și de ce lux?”, am putea întreba. „Noi am identificat o oportunitate acolo”, punctează reprezentantul Real Time. Craiova are o populație apropiată de cea a Brașovului (chiar mai mare, potrivit recesământului din 2011 – 269.506 de locuitori, față de 226.961 de locuitori), însă, spre deosebire de orașul de la poalele Tâmpei, unde în ultimii ani au fost livrate mii de apartamente noi, aici nu s-a construit mai nimic, explică Cătuțoiu. În zona centrală a Craiovei, apartamentele vechi cu două camere se vând la 55.000-60.000 de euro, ceea ce dovedește că există o cerere reală de locuințe, iar oamenii au bani. O dovadă pentru aceasta este și faptul că jumătate dintre apartamentele din primul bloc au fost deja vândute, înainte de finalizare.

Părerile cititorilor
7 păreri
  • dan

    Da, adevarul gol-golut cam are dreptate, degeaba scad preturile daca nu sunt bani deloc.

  • chartreux

    Oare de cine dintre cei de mai sus “sa ma iau” ?
    Conduc o agentie imobiliara de 10 ani, in nord-vestul tarii, intr-un oras de circa 150.000 locuitori, cu o industrie firava,sectoare de munca inchise definitiv ,suficient de multi locuitori plecati la munca in strainatate.
    Satele din primul cordon ce inconjoara orasul sunt absolut pline de constructii noi ( case unifamiliale), construite in regim propriu sau de catre dezvoltatori in baterii de 5-10 case “la cheie”.
    Cu 45.000-55.000 euro poti cumpara in acest moment o vila nou-nouta, cu 4-500 mp teren aferent si finisaje de la mediu in sus, catre bun.
    In oras,in Centrul Istoric chiar, firma mea are la vanzare la preturi variind intre 60.000-75.000 euro case solide,mai vechi, cu teren ceva mai putin, circa 150-250 mp.
    Exista apoi la periferia orasului,in zone rezidentiale cu totul noi, ridicate in foste livezi incluse in intravilan, vile moderne,construite dupa 2009, la preturi de 75.000-135.000 euro , cu dotari speciale.
    In centrul orasului un apartament cu 2 camere confort 1 in bloc nou are pretul de 700 eur/mp inclus TVA, iar cele mai vechi nu trec de 35.000 euro.
    Ce are Domnule…. Craiova…. de aveti preturi de Capitala ? De unde au craiovenii lejeritatea de a arunca efectiv 55.000 euro pe un prapadit ( pana la urma) de apartament cu 2 camere ?
    Va invit in Ardeal, sa va luati vila la banii acestia. Si nu de la executari silite.

    Toate cele bune

  • viorel

    ma refer la doua terenuri pe care le-am pus in vinzare de peste 3 ani cu mult sub pretul pietei si nu am reusit sa le vind / explicatia te simpla trebuie sa ai noroc sa prinzi clientul care are si bani si care stie ce are de facut .

  • iulia

    @ “adevarul gol-golut” ai dreptate. Expertii imobiliare traiesc din tranzactiile de pe piata imobiliara, deci n-o s-auzi niciodata de la ei ca piata e in cadere libera din cauza prabusirii economiei mondiale si disparitia locurilor de munca. Pe o piata normala, ne-afectata de criza, pretul unui apartament nu poate fi mai mare decat veniturile pe 2.5-3 ani, deci preturile vor mai cadea inca 50%, insa smekerii trebuia sa-si gaseasca ultimii fraieri care sa se indatoreze pe 10 vieti doar ca sa “nu piarda okazia”…prostul nu se-nvata minte niciodata

  • adevarul gol-golut

    Bateti campii!!! Saracia se intinde peste tot si toate!!! Ne dramuim banii de la o luna la alta – cei care mai avem un loc de munca…Targul imobiliar a fost targul disperarii!!! Cine ce sa mai cumpere si cu ce daca nu ai siguranta locului de munca …Apreciez doar intentia laudabila de a propaga in piata incredere si pozitivism (nesustinute insa de realitatea financiara crancena…e o saracie cumplita,domnilor si doamnelor….prietenii mei isi pierd case si masini pe rand, firmele se inchid ,nu sunt clienti pt nimic …cat despre locuintele nou-construite,e doar o chestiune de timp pana vor fi luate de banci de la dezvoltatorii disperati.Si sa nu ne facem iluzii:oricat de ieftine ar deveni la licitatii in urma executarii silite NU MAI SUNT BANI PT NOI !!!

  • constantinescu g

    interesant

  • elena

    am o parere foarte buna

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
5 lucruri la care să fii atent dacă vrei o amenajare (ca) de designer!

Dincolo de schema cromatică și piesele de mobilier alese, există o serie de detalii subtile ce pot face o diferență majoră într-un ambient. La modul ideal, oricine și-ar dori...

citește mai departe
Copiii de la groapa de gunoi din Cluj visează la „acasă”

Artistul Dan Perjovschi i-a ajutat să-și transpună visele pe hârtie, iar din acestea a ieșit o carte de colorat pusă în vânzare pentru strângerea de fonduri. Cluj-Napoca poate fi...

citește mai departe
Românii și mallurile: de la shopping la destinație de timp liber!

Deși în Occident scad în popularitate, marile centre comerciale conntinuă să fie atractive pentru consumatorii locali. România este una dintre țările unde conceptul de „mall” a prins foarte bine,...

citește mai departe
3 (posibile) probleme ale oricărei case – și cum să le tratezi!

Cu aceste provocări te poți confrunta indiferent că stai într-un bloc nou sau într-unul vechi. Atât unitățile locative proaspăt finalizate, cât și cele vechi pot întâmpina o serie de...

citește mai departe
Ajutor de la stat pentru plata chiriei

Măsura propusă de PSD se află în lucru în momentul de față. Dacă te afli în căutarea unui job și ești dispus să te muți într-un alt oraș pentru...

citește mai departe