Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 oct. 2010

Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in august. Se stabilizeaza piata?

scris de Cristian Orgonas in categoria Ştiri imobiliare

Datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania transmise la solicitarea businessday.ro arata ca, in luna august, numarul tranzactiilor imobiliare a fost de 33.753, cu 13,1% mai multe decat in iulie, si cu 7,6% peste valoarea din august 2009, detalii mai jos, click pe grafic pentru marire. De remarcat ca august a fost luna cu cele mai multe tranzactii din 2010.

In primele opt luni din anul curent, numarul tranzactiilor imobiliare a fost de 229.244, cu 4.579 sau 2% peste valoarea inregistrata in primele 8 luni din 2009, insa cu 31,6% mai putine decat in primele opt luni din 2008.

In ceea ce priveste valoarea impozitelor pe veniturile din tranzactii, aceasta a fost de 43,55 milioane lei in luna august si 319,6 milioane lei in primele 8 luni, cifre in crestre cu 2,2%, respectiv 6,6% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent.

Cum impozitul colectat de UNNPR reprezinta intre 1% si 3% din valoarea unei tranzactii, rezulta ca in perioada ianuarie-august 2010, valoarea tranzactiilor imobiliare a fost de aproximativ 2,8 miliarde euro luand in considerare un comision mediu de 2%.

Daca ritmul de tranzactionare se va mentine pana la sfarsitul anului, in 2010, valoarea tranzactiilor imobiliare va fi de aproximativ 5,7 mld. euro, cifra similara cu cea din 2009, insa mult sub valorile din 2008 (14-15 miliarde de euro) sau 2007 (18 miliarde).

Mai jos se poate observa evolutia valorii impozitelor pe veniturile din tranzactii imobiliare din 2003 si pana in prezent. Explozia preturilor in anii de boom economic este evidenta, valoarea impozitelor colectate de notari crescand semnificativ desi numarul tranzactiilor nu a fluctuat prea mult.

In luna mai au fost anuntate scaderile de salarii si pensii, insa cu toate acestea, in perioada iunie-august, numarul tranzactiilor imobiliare a fost cu aproximativ 6% peste cel din 2009, ceea ce inseamna ca piata a ajuns la un nivel dincolo de care este greu sa mai scada.

Daca discutam insa despre pretul locuintelor, lucrurile se complica. Dupa cum am aratat aici, trendul este clar descendent, iar proprietarii nu pot decat sa spere ca preturile se vor stabiliza in urmatoarele 6-12 luni.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială în primul trimestru din 2022: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile

Prețurile apartamentelor din cele mai mari centre regionale s-au menținut pe o traiectorie ascendentă, în ciuda declanșării conflictului militar din Ucraina Potrivit celui mai recent raport de piață realizat...

citește mai departe
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Cum îți recuperezi investiția de la un dezvoltator neserios? Sfatul avocatului

O locuință cumpărată la stadiul de proiect poate fi o investiție bună, dar nu și lipsită de riscuri. Dacă lucrurile nu merg așa cum te-ai așteptat, iar dezvoltatorul nu...

citește mai departe
Ce avantaje are cumpărătorul, dacă alege să cumpere o locuință off-plan?

Ai văzut un ansamblu rezidențial care pare că s-ar potrivi perfect cu stilul tău de viață și, în plus, mai are și o amplasare bună? Lucrările însă nici nu...

citește mai departe
Efectele pandemiei asupra proprietarilor. Sunt mai reticenți să-și scoată pe piață casele?

Oferta de case disponibile la vânzare a scăzut în decursul ultimelor luni, ajungând să fie în mai cu circa 11% sub nivelul înregistrat în februarie, când criza sanitară era...

citește mai departe