Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 sept. 2010

Omul care vrea să ţină în mână tot vestul Bucureştiului

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Cel mai mare vânzător de loturi de casă din zonă spune că scopul lui nu este să facă bani din terenuri, ci din dezvoltarea unor orăşele-satelit în apropierea Capitalei.

În plină criză, mulţi dintre cei care au făcut afaceri imobiliare pe tăcute în perioada de boom sunt nevoiţi să iasă la iveală. Printre aceştia se numără şi Mihnea Bălescu. Cu un portofoliu de aproximativ un milion de metri pătraţi în vestul Bucureştiului, acesta se declară cel mai mare proprietar de terenuri din zonă. A început să achiziţioneze loturi arabile în urmă cu 10 ani. După ce comasa parcelele în suprafeţe mari de teren, le trecea în intravilan, făcea proiecte de urbanizare a zonelor respective, le lotiza şi apoi le revindea. Până la jumătatea lui 2008, s-a adresat doar investitorilor. Aceştia cumpărau terenuri en-gros – suprafeţe de la 5.000 la 50.000 de metri pătraţi. Odată cu recesiunea însă, investitorii şi-au stopat achiziţiile, astfel încât Bălescu a fost nevoit să-şi orienteze businessul către consumatorii finali.

Un lot de casă la 100 de milioane de lei vechi
Acum vinde un lot de casă – cu o suprafaţă de la 350 la 500 de metri pătraţi – la preţul de o sută de milioane de lei vechi. (Nu vrea să exprime preţul în euro şi nici măcar în RON pentru că o sută de milioane de lei vechi sună atractiv pentru potenţialii cumpărători, explică el.) Ca modalitate de plată, clienţii trebuie să achite un avans negociabil, după care fiecare plăteşte cât şi când poate, susţine omul de afaceri. Pe lângă terenul în sine, proprietarul oferă şi un proiect de casă gratuit, sprijin în găsirea unei echipe de constructori la preţuri reduse, precum şi eforturi susţinute în dezvoltarea infrastructurii din zonă.

Recunoaşte că, faţă de perioada de boom, cererea la care se raportează acum este cu 20-30 de ori mai mică, însă există. De la începutul acestui an, a vândut cam 20 de loturi pentru casă (mai puţin în perioada de iarnă şi de vară), ceea ce înseamnă o medie de circa 1,5 terenuri pe lună. Speră ca, din toamnă, media la nivelul întregului an să crească la circa trei terenuri pe lună. Pe termen lung, estimează o îmbunătăţire considerabilă a situaţiei vânzărilor. „Când criza o să treacă, o să fie altceva”, spune el. Apreciază că, la momentul ieşirii din recesiune, va vinde de 3 până la 5 ori mai multe terenuri către end-useri. Bălescu spune că blocajul actual e dat mai degrabă de teamă, pentru că nevoia de terenuri, de case, există. Singura problemă este că oamenii se tem să-şi investească economiile într-o proprietate imobiliată, în contextul în care nu sunt siguri pe locul lor de muncă.

Un mic Dubai în ascensiune?
Pentru cei care se întreabă ce-i iese unui astfel de investitor la o asemenea afacere, mai ales pe timp de criză, există un răspuns. Bălescu spune că, în momentul de faţă, profitul pe care îl obţine la un lot de casă vândut este de 500-1.000 de euro. Foarte puţin, spune el, având în vedere eforturile pe care le depune pentru dezvoltarea zonei, înainte şi după achiziţie.

Omul de afaceri spune însă că adevăratul profit nu vrea să-l scoată din terenuri, ci din administrarea facilităţilor necesare comunităţii nou-create. Acesta dă exemplul Dubaiului, unde cei care voiau să pună bazele unui business au primit terenurile în concesiune, la preţuri de nimic, însă profiturile au venit din afacerile dezvoltate.

De la monopol pe terenuri, la dezvoltator de oraşe
Bălescu spune că, în termen de cinci-zece ani, vrea să-şi crească cota de piaţă şi să devină singurul jucător pe piaţa terenurilor din vestul Capitalei. Vrea să ajungă să dicteze preţurile în zonă şi să se adreseze românilor cu venituri medii sau chiar mici, ca şi acum. „Eu cumpăr ieftin şi vând ieftin”, îşi sintetizează el strategia de marketing.

Pe termen lung, scopul lui este să mute centrul de greutate al Bucureştiului din nord spre vest şi să creeze un grup de comunităţi independente în zonă. Spune că acum are în vizor cinci orăşele-satelit pe care ar vrea să le dezvolte. Mai multe se află în proces de conturare. Vrea ca el să se ocupe de dezvoltarea infrastructurii şi a tuturor facilităţilor necesare unei comunităţi. Bălescu spune că se află deja în discuţii pentru branşarea la reţelele de apă, gaze şi electricitate. „Când au cumpărat loturile de la mine, le-am promis oamenilor că nu-i las cu terenurile în mijlocul câmpului”, subliniază el. De când a început afacerile cu terenuri, acesta a intrat şi în politică pentru a avea poziţia necesară dezvoltării zonei de vest.

În afară de infrastructură, Bălescu are în vedere şi construirea a zeci de afaceri, mai mici sau mai mari. Şi-a păstrat anumite terenuri din cadrul oraşelor-satelit pe care le are în proiect şi intenţionează să le folosească pentru dezvoltarea tuturor businessurilor necesare unei comunităţi: de la magazine, la terenuri de joacă, grădiniţe şi cabinete stomatologice.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Lavinia

    Am o prietena care a cumparat teren de la acest Mihnea. Eu nu am avut incredere atunci. Suna prea bine ca sa fie si adevarat. Cand m-am dus cu ea sa vad nu era nimic construit pe acolo si imi era greu sa imi imaginez un cartier. El zicea atunci ca face si drum in 2 luni. In fine, dupa vreo 4 a facut intr-adevar si drum. Cum prietena mea nu era hotarata ce casa sa faca, cum ar vrea sa arate, ia zis el ca-i da un proiect gratis, ca asa da el cand cumperi teren. Si a luat. Era cu tot ce-i trebuie. Acum am vorbit cu ea si zicea ca e un loc liber exact in dreapta ei. Ma chinui sa pun si yo un ban deoparte sa cumpar acolo langa ea.

  • Mihnea

    Multumesc Cosmin pentru gandurile bune, mizez pe ajutorul lui Dumnezeu, dar fac tot ce se poate, omeneste cu putinta, sa-mi indeplinesc visul.

  • cosmin

    succes dumnezeu cu voi

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în martie 2021. Dintre marile orașe, cele mai mari creșteri au avut loc în Cluj-Napoca și București

După ușoarele scăderi consemnate în primele două luni ale acestui an, prețurile locuințelor din România au revenit, la începutul primăverii, pe o traiectorie ascendentă. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Ansamblul rezidențial The Ivy: 800 de locuințe moderne, lângă pădurea Băneasa. Va fi certificat Breeam Excellent! (P)

Dacă visezi să locuiești în sânul naturii, aproape de pădure, fără a face vreun rabat în materie de confort, acest proiect modern din nordul Bucureștiului este întrutotul demn de...

citește mai departe
Aqua City, singurul cartier cu apă de izvor la robinet! Peste 1.800 de apartamente lângă Lacul Morii, deservite de zone verzi, teren de sport, grădiniță și centru comercial (P)

Îți dorești să locuiești într-un ansamblu rezidențial modern, într-o zonă aerisită a Capitalei, care să-ți ofere multiple posibilități de relaxare în aer liber? În acest proiect din București poți...

citește mai departe
Vile în Paradisul Verde, Corbeanca: liniște și aer curat, în mijlocul naturii (P)

Dacă perioada de izolare te-a făcut să te gândești tot mai serios la a te muta la curte, acest cunoscut cartier rezidențial din proximitatea Capitalei îți poate oferi exact...

citește mai departe