Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 Martie 2012

Pariuri câştigate cu recesiunea? Top 10: Cele mai „inspirate” investiţii pe rezidenţial din ultimii cinci ani

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 14 Martie 2012

Chiar dacă majoritatea ţărilor lumii continuă să se lupte cu efectele crizei, în unele pieţe preţurile locuinţelor şi-au reluat deja trendul ascendent.

Perioada de recesiune a lovit din plin piaţa imobiliară din întreaga lume. Unul dintre cele mai afectate sectoare a fost cel rezidenţial, unde scăderea drastică a preţurilor din ultimii ani a sfărâmat de cele mai multe ori speranţa obţinerii unor profituri spectaculoase a celor care au ales să investească în acest sector. Există însă şi excepţii de la regulă, adică ţări în care declinul provocat de criză nu a reuşit să contrabalanseze avântul acumulat în perioada de boom. Ba chiar, în multe dintre aceste pieţe, preţurile pe rezidenţial şi-au reluat, de ceva timp, trendul ascendent, chiar dacă restul lumii continuă să se lupte cu efectele recesiunii.

Îţi prezentăm mai jos un top al primelor zece ţări în care valoarea locuinţelor s-a apreciat în ultimii cinci ani (din trimestrul al patrulea din 2006 până în perioada similară din 2011), potrivit Indicelui Global al Preţurilor Locuinţelor (Global House Price Index) calculat de compania de consultanţă Knight Frank (pe baza preţurilor cerute de proprietari).

1. China
Locuinţele din China (foto) erau, la începutul acestui an, cu 110,9% mai scumpe decât la finele lui 2006. Un avans considerabil al preţurilor – de 42% – a fost înregistrat chiar în 2007, în vreme ce, pe parcursul anului trecut, preţurile pe segmentul rezidenţial au scăzut uşor, cu 2,1%.

2. Hong Kong
Aici, rata de majorare pe parcursul ultimilor cinci ani s-a ridicat la 93,7%. În ceea ce priveşte evoluţia pe 2011, această ţară se situează pe locul al treilea în clasamentul celor mai mari creşteri, cu un plus de 11,3%. Spre comparaţie, în anul de boom 2007 a fost consemnat un avans de 21%.

3. Israel
Deşi anul trecut preţurile locuinţelor din Israel s-au înscris pe un trend uşor descendent – cu un declin de 1,2% -, per ansamblu, în ultimii cinci ani, acestea s-au dublat. Mai exact, rata de creştere consemnată până la finele lui 2011 s-a ridicat la 54,5%.

4. Singapore
Singapore continuă lista ţărilor asiatice care par, cel puţin deocamdată, să fi câştigat pariul cu recesiunea. Aici, preţurile pe segmentul rezidenţial au crescut cu 50,5% în ultimii cinci ani, în vreme ce avansul consemnat anul trecut s-a ridicat la 4,6%.

5. Columbia
În această ţară sud-americană, locuinţele s-au scumpit cu 39,4% de la sfârşitul lui 2006 până în 2011. Pe de altă parte, avansul consemnat anul trecut a fost de 3,2%.

6. Taiwan
Şi în această insulă asiatică preţurile locuinţelor s-au apreciat considerabil în ultimii cinci ani, respectiv cu 30,1%. Asta cu toate că, pe parcursul lui 2011, a avut loc un declin de 4,1%.

7. Norvegia
În această ţară scandinavă, valoarea proprietăţilor rezidenţiale s-a majorat cu 28,7% de la finele lui 2006 încoace. Norvegia se numără de asemenea printre primele 10 ţări care au consemnat creşteri de preţuri în 2011, cu un avans de 8%.

8. Canada
La egalitate cu Norvegia, Canada a înregistrat în ultimii cinci ani o majorare de 28,7% a preţurilor cerute pentru proprietăţile rezidenţiale. Anul trecut, această ţară s-a situat pe locul al zecelea în clasamentul pieţelor cu cele mai mari scumpiri, cu o rată de creştere de 6,5%.

9. Malaezia
În această ţară asiatică preţurile caselor s-au apreciat cu 28,5% de la finele lui 2006 până la sfârşitul lui 2011. Anul trecut, Malaezia s-a clasat pe locul al nouălea în clasamentul ţărilor cu cele mai mari scumpiri, cu un plus de 6,6%.

10. Elveţia
Elveţia este cea din urmă din lista celor zece ţări cu cele mai mari creşteri de preţuri pe segmentul rezidenţial din ultimii cinci ani. Avansul consemnat în această perioadă s-a ridicat la 27,5%. Pe parcursul anului trecut a fost consemnată o creştere de 5,5% a valorii de listare a proprietăţilor rezidenţiale.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe