Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 oct. 2014

Preț cerut versus preț plătit: cât vor proprietarii și cât dau cumpărătorii

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Pentru apartamentele din categoria Prima Casă, marjele de negociere sunt mai mici comparativ cu proprietățile mai scumpe.

Imobiliare.ro prezintă, pe baza datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare, o comparație între prețurile solicitate de vânzătorii de apartamente din marile orașe și cele de tranzacționare. Pentru exemplificarea diferențelor, studiul pune față în față valorile consemnate de Indicele Imobiliare.ro în luna septembrie, la nivel de oraș, cu suma medie de achiziție pentru un apartament cu două camere în prima jumătate a anului, la nivel de cartier. Datele prelucrate cu ajutorul noului sistem automat de evaluare a proprietăților (AVM) lansat de Analize Imobiliare relevă atât marja medie de negociere consemnată pentru o anumită zonă, cât și diferența dintre primul preț cerut și cel final, de vânzare. „Mai mult de 80% din apartamentele pe care le-am analizat pentru a obține valorile de tranzacționare s-ar încadra în categoria Prima Casă; aici, marjele de negociere sunt mai mici pentru că există o presiune pe prețuri din partea cererii (bugetul mediu pentru un astfel de împrumut se situează undeva sub 37.000 de euro). Asta se vede în cifre.”, subliniază Dorel Niță, econometrician și coordonatorul Analize Imobiliare.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-money-equals-house-rolled-up-euro-bills-next-to-hand-drawn-blackboard-sign-them-top-view-image34690945

București:
În Capitală, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare (vechi și noi) a scăzut în ultima lună cu 2%, de la 1.076 la 1.054 de euro pe metru pătrat util. În cartierele „muncitorești”, formate preponderent din blocuri vechi, prețurile efective de vânzare se situează semnificativ sub acest nivel, valabil la nivel de oraș. Spre exemplu, valoarea medie de tranzacționare pentru un apartament cu două camere este de 940 de euro pe metru pătrat util în Drumul Taberei, 910 euro pe metru pătrat util în Titan, 880 de euro pe metru pătrat în Militari și 860 de euro pe metru pătrat în Berceni. Într-o zonă semicentrală și apreciată de cumpărători precum Vitan, prețul de vânzare ajunge la 1.000 de euro pe metru pătrat util.

În cartierele mai slab cotate, ecartul dintre așteptările inițiale ale proprietarilor și prețul acceptat în final este mai accentuat – în Berceni, spre exemplu, acesta se situează la 7,3%, în Militari ajunge la 6,5%, în Drumul Taberei la 6,4%, în Titan la 6% și în Vitan la 3,9%. În ceea ce privește marja de negociere (diferența între ultimul preț cerut și cel de tranzacționare), aceasta se situează la 2,2% în Berceni, 3,5% în Militari, 2,5% în Drumul Taberei, 3,4% în Titan și 1,6% în Vitan.

Cluj-Napoca:
În orașul de pe Someș, valoarea medie de listare pentru apartamente noi și vechi s-a majorat cu 3% în ultima lună, de la 923 la 951 de euro pe metru pătrat util. În zonele Mănăștur și Mărăști, locuințele sunt tranzacționate, în medie, cu 930 de euro pe metru pătrat util și, respectiv, 940 de euro pe metru pătrat util. În cel dintâi cartier, primul preț cerut de proprietar este cu 4,6% mai mare decât cel de vânzare, în timp ce marja de negociere ajunge la 2,6%. În Mărăști, un apartament cu două camere este scos inițial pe piață la o valoare cu 4,3% peste cea de tranzacționare, în timp ce marja de negociere acceptată se ridică la 3,4%.

Timișoara:
În orașul de pe Bega, prețurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare au crescut cu 1,5% în prima lună de toamnă, de la 821 la 833 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, în cartierul Aradului, suma medie de tranzacționare pentru un apartament bicameral este de 760 de euro pe metru pătrat util; în această zonă, diferența dintre valoarea la care o proprietate este scoasă prima dată pe piață și cea de vânzare ajunge la 8,6%, iar marja de negociere (de la ultimul preț cerut la cel final) este de 4,3%.

Brașov:
Potrivit Indicele Imobiliare.ro, în septembrie vânzătorii și-au majorat pretențiile și în orașul de la poalele Tâmpei, de data aceasta cu 3,1%, de la 815 la 840 de euro pe metru pătrat util. În cartierul Astra, prețul mediu de tranzacționare pentru un apartament cu două camere ajunge la 800 de euro pe metru pătrat util, potrivit datelor furnizate de Analize Imobiliare; în această zonă, diferența dintre așteptările inițiale ale proprietarilor și valoarea de vânzare este destul de redusă, respectiv 3%, în vreme ce marja de negociere ajunge la 2%.

Constanța:
În orașul de la malul mării, valoarea de listare a apartamentelor disponibile spre vânzare a scăzut cu 0,9% în ultimele treizeci de zile, de la 854 la 846 de euro pe metru pătrat util. În zona Tomis Nord, un apartament cu două camere se tranzacționează undeva peste media prețului cerut la nivel de oraș, respectiv la 890 de euro pe metru pătrat util; în acest cartier, proprietarii își reduc pretențiile cu aproximativ 5,8% de la scoaterea pe piață a unui apartament până la vânzarea acestuia, iar marja de negociere se situează la 2,9%.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Doru

    În Constanţa există diferenţe de preţ mult mai mari intre apartamentele din diferite zone: ex. în cartierele Anda, CET şi Km 5 preţurile sunt mult mai mici decât pe Bd. Mamaia , Faleză Nord ,Tomis 1 şi Tomis 2.

  • sase sase

    Ar fi de dorit sa analizati la Cluj si cartierele mai cautate, Grigorescu si Andrei Muresanu.La fel si in alte orase, ar trebui analizate primele doua si ultimele doua cartiere in ordinea descrescatoare a pretului cerut.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe
Relaxarea restricțiilor pe timpul verii a susținut creșterea pieței rezidențiale. Apogeul cererii a fost atins în luna august

În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe