Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Septembrie 2010

Preţurile apartamentelor au continuat să scadă în august şi nu dau semne să se oprească

scris de Daniel Crainic in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 02 Septembrie 2010

Prezentăm, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna august 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din România.

Valoarea medie înregistrată la nivel naţional, 1.116 euro/mp util, reprezintă un nou nivel minim al ultimilor ani pentru segmentul rezidenţial. Cea mai accentuată rată de scădere, de 5%, a fost resimţită în Constanţa. Urmează Timişoara cu o scădere de 1,4% şi Capitala cu 0,9%. În Iaşi şi Braşov, ritmul de scădere a fost moderat: 0,6%, respectiv 0,3%. Cluj-Napoca reprezintă în continuare excepţia de pe piaţa imobiliară din România, aici înregistrându-se şi în luna august o creştere de 1%.

Apartamente cu 3% mai ieftine în luna august
Un nou prag minim al preţurilor apartamentelor a fost atins în luna august. Valoarea Indicelui naţional imobiliare.ro pentru ultima lună a verii indică o scădere de 3%, ajungând la 1.116 euro/mp util, cu 35 euro/mp mai puţin decât în luna precedentă. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.232 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 9,4% mai mici, iar în comparaţie cu perioada de vârf a pieţei imobiliare autohtone, începutul anului 2008, preţurile sunt aproape la jumătate. Preţurile apartamentelor au confirmat evoluţia înregistrată în lunile anterioare, iar punctual, ritmul de scădere s-a accentuat, fiind atinse, din nou, praguri minime la diferite categorii de apartamente în majoritatea oraşelor analizate.

De mult timp nu am avut preţuri aşa de mici pe piaţa imobiliară din România, iar dacă avem în vedere şi marja de negociere practicată care ajunge până la 15-20% din valoarea preţului cerut, ajungem la valori pe care nu ni le imaginam acum 3 ani. Şi totuşi cumpărătorii reali nu se înghesuie, ceea ce indică noi posibile scăderi de preţuri şi în lunile care urmează, sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucureşti: dezvoltatorii ţin de preţuri în timp ce proprietarii apartamentelor vechi cedează
Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti, indică în luna august o valoare medie de 1.234 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în scădere cu 0,9%, faţă de luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietari şi dezvoltatori sunt cu 5,3% mai mici. În august, preţul apartamentelor din Bucureşti atinge din nou un prag minim de la începutul crizei imobiliare până în prezent. Tendinţa de scădere a fost resimţită în special la nivelul apartamentelor vechi din Capitală a căror preţ a scăzut cu 1,6%. Apartamentele noi, însă, pe fondul concediilor şi în lipsa unor promoţii speciale din partea dezvoltatorilor care aşteaptă târgurile de profil din septembrie, s-au scumpit în ansamblu cu 0,3%.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna august la 1.431 euro/mp de suprafaţă utilă, în uşoară creştere cu 0,3% faţă de luna iulie, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.427 euro. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 7,4% mai mic. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o apartamentele noi cu patru camere, pentru care cererea este foarte redusă şi care s-au ieftinit cu 7,1% în ultimele 30 de zile şi cu peste 17% în ultimele 12 luni. Preţul apartamentelor noi cu o cameră a înregistrat o creştere de 2,4% în ultima lună, iar preţul apartamentelor cu două camere s-au scumpit cu 0,9%. Apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit cu 0,8% în luna august.

În august, apartamentele vechi din Capitală au avut o evoluţie dinamică, în scădere. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.160/euro mp de suprafaţă utilă, cu 1,6% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 7,2% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut. Toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor au înregistrat scăderi. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, cu 3,8%, urmate de garsoniere a căror preţ a scăzut cu 2,4%. Apartamentele cu două şi trei camere au înregistrat o scădere de preţ de 1,2%.

Braşov: preţuri în scădere în special la apartamentele noi
După evoluţia din luna iulie când preţurile apartamentelor din Braşov au scăzut cu peste 3%, în august, dinamica segmentului rezidenţial a fost mai temperată. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, în luna august, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are o valoare de 904 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,3% mai puţin decât îm luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 3,5% mai mic. Cel mai mult a scăzut preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene care a coborât în august cu 2,7%, până la 920 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 10,4% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna august a ajuns la o medie de 903 euro/mp, cu 0,2% mai puţin faţă de luna precedentă.

În luna august, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu doar 0,2%, preţul acestora coborând de la 905 euro/mp util până la o valoare medie de 903 euro/mp util. În aceste condiţii, în Braşov este atinsă o noua valoare minimă a preţurilor cerute, de la începutul crizei. Apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 3%, în schimb, preţul cerut pentru cele cu două şi patru camere a crescut în august cu 1,3%, respectiv 1,6% faţă de luna precedentă. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1%, preţul cerut ajungând la 885 euro/mp util.

Cluj-Napoca: preţul apartamentelor noi sare din nou de pragul psihologic de 1.000 euro/mp
În Cluj-Napoca, în luna august, proprietarii au mai adăugat un procent la preţurile apartamentelor, continuând astfel tendinţa de creştere înregistrată în ultimele luni. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru a opta lună din an prezintă o valoare medie de 1.033 euro/mp util. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală este uşor mai scăzută, cu 1,8%. Creşterea a fost înregistrată atât la apartamentele noi cât şi la cele vechi. Preţul apartamentelor noi a crescut cu 3,6% până la 1.019 euro/mp util, depăşind din nou pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Preţul apartamentelor vechi a crescut cu 0,1%, astfel încât preţul mediu pe metru pătrat de suprafaţă utilă este în prezent 1.041 euro/mp util.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.041 euro/mp util, în uşoare creştere, cu 0,1% faţă de luna iulie. Apartamentele au variat diferit, în funcţie de numărul camerelor. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră, unde a fost constatată o creştere de 1,4%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1%, în timp ce apartamentele cu trei camere au înregistrat o scădere de 1,3%. Preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi nu diferă foarte mult în comparaţie cu august 2009, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul apartamentelor cu două camere care sunt cu 3,3% mai ieftine, şi în cazul garsonierelor care, paradoxal, sunt cu 3,4% mai scumpe.

Constanţa: scădere de preţ record – 5% într-o singură lună
Apartamentele din Constanţa s-au ieftinit cu 5% în luna august, când Indicele imobiliare.ro a coborât sub pragul de 1.000 euro/mp, înregistrând valoarea de 957 euro/mp de suprafaţă utilă. Dintre toate cele şase oraşe analizate, Constanţa are ritmul de scădere cel mai accentuat. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea medie actuală este cu 11,7% mai mică. În august, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a scăzut cu 10,2% faţă de luna precedentă, de la 1.034 euro/mp util până la 929 euro/mp util. În schimb, preţul pe metrul pătrat al apartamentelor vechi din Constanţa a scăzut cu 4,2%, până la 961 euro/mp util. Apartamentele vechi au fost, în august, mai scumpe decât cele noi.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere importantă, de 5% în luna august, coborând până la 961 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de 11,3%. Cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de garsoniere, a căror preţ mediu s-a ieftinit cu 5,3%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 4,6%, în timp ce apartamentele cu trei camere afişează un preţ mediu cu 3,8% mai mic decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu o singură cameră, 12,4%, iar cea mai mică apare în cazul apartamentelor cu două camere, 11,3%.

Iaşi: apartamentele se ieftinesc, garsonierele nu
Luna august confirmă evoluţia înregistrată în luna precedentă pe piaţa imobiliară din Iaşi. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iaşi coboară până la valoarea de 894 euro/mp util, în scădere cu 0,6% faţă de luna precedentă şi cu 6,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Apartamentele noi au înregistrat o scădere de 0,3%, ajungând la valoarea medie de 960 euro/mp util. Totodată, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, acestea sunt cu 9,5% mai ieftine. Preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 0,6% atingând valoarea de 872 euro/mp. Spre deosebire de alte oraşe, în Iaşi se menţine o diferenţe de preţ considerabilă între cele două categorii imobiliare.

În august, preţurile apartamentelor vechi au scăzut per ansamblu cu 0,6%. Tendinţa de scădere nu a fost însă vizibilă la toate categoriile de apartamente. Cea mai mare scădere a fost înregistrată la apartamentele cu trei camere care s-au ieftinit cu 3,6%. În schimb, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a scăzut cu 0,9%, în timp ce în cazul garsonierelor, valoarea actuală este cu 2,8% mai mare decât în luna precedentă. Apartamentele mici rămân în continuare mai scumpe decât celelalte categorii din punct de vedere al preţului pe metrul pătrat util.

Timişoara: rămâne oraşul cu cele mai ieftine apartamente
În luna august, preţul apartamentelor din Timişoara a mai scăzut cu un procent şi jumătate, astfel încât, cu un preţ mediu de 839 euro/mp util, Timişoara rămâne în continuare oraşul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. Trendul de scădere manifestat puternic în ultimele luni a continuat în august. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ s-a accentuat, fiin acum de aproape 15%. Spre deosebire de luna anterioară, cea mai mare scădere de preţ a fost înregistrată de apartamentele noi: -1,8%, preţul mediu actual ajungând la valoarea de 869 euro/mp util. În acelaşi timp, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Timişoara a scăzut cu 1,4%, până la valoarea de 834 euro/mp util. August este a cincea lună consecutivă în care Indicele imobiliare.ro pentru Timişoara atinge un nou nivel minim. Totuşi, în comparaţie cu lunile precedente, rata de scădere s-a redus.

În august, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 834 euro, cu 1,4% mai puţin decât în luna precedentă. Cele mai afectate au fost apartamentele cu patru camere al căror preţ a scăzut cu 2,7%. Apartamentele cu două camere şi garsonierele au cunoscut un ritm de scădere de 1,9%, respectiv 1,7%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu un procent de 0,7%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins între 12,4 şi 15,2%, diferenţa cea mai mare fiind înregistrată la apartamentele cu trei camere.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • R.raicu

    daca este in tiganime pe la Unirii, doar pentru firma se poate inchiria…nu pot locui acolo nici gratis

  • B. RAICU

    Va rog sa-mi scrieti cu cit se poate inchiria o csa de 50 metrii patrati (parter ridicat cu doua intrari,subsol cu geamuri, pod) pe strada Mitropolit Filaret.
    Pate fii sediu de firma sau locuinta sau ambele combinate.
    Se afla la cinci minute de Parlament.
    Va multumesc anticipat

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială în primul trimestru din 2022: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile

Prețurile apartamentelor din cele mai mari centre regionale s-au menținut pe o traiectorie ascendentă, în ciuda declanșării conflictului militar din Ucraina Potrivit celui mai recent raport de piață realizat...

citește mai departe
Vilele de lângă Bucureşti, intrate „la apă”

În apropiere de lacul şi pădurea Mogoşoaia, o locuinţă cu şapte camere „la gri”, poate fi cumpărată cu aproape 100.000 de euro. În perioada de boom imobiliar, Mogoşoaia era...

citește mai departe
Mai cresc chiriile în toamnă?

Până în 2008, majorarea chiriilor în marile oraşe odată cu începerea anului universitar devenise o obişnuinţă pentru proprietari. În 2009 însă, primul an propriu-zis de criză, trendul general a...

citește mai departe
Cât de mult au scăzut, de fapt, preţurile apartamentelor?

Prezentăm o analiză referitoare la scăderea în lei a preţurilor cerute pentru apartamente în perioada 15 martie 2008 – 1 august 2010. Deşi scăderile în euro sunt spectaculoase, punctual...

citește mai departe
Cluj-Napoca: încă pe plus, dar ritmul de creştere s-a atenuat

În Cluj-Napoca, în luna iulie, preţurile apartamentelor au crescut uşor, cu 0,1%, continuând astfel tendinţa de creştere înregistrată în luna precedentă. Indicele imobiliare.ro pentru a şaptea lună din an...

citește mai departe