Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 Noiembrie 2013

Prețurile apartamentelor, la un nou record minim. Unde au avut loc cele mai mari scăderi în ultimele 12 luni

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2013

În majoritatea marilor orașe, apartamentele noi s-au ieftinit sensibil mai mult decât cele vechi.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu cerut pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare la nivel național a scăzut cu 8,2% în ultimele 12 luni, de la 984 de euro pe metru pătrat, în octombrie 2012, până la 903 euro pe metru pătrat, la finele lui octombrie 2013 – cea mai mică valoare înregistrată de la începutul crizei și până în prezent. În mod firesc, nu toate zonele țării au cunoscut aceeași evoluție, marile orașe situându-se, în unanimitate, sub media la nivel național. Interesant este că, în aproape toate situațiile analizate, apartamentele noi s-au ieftinit sensibil mai mult decât cele vechi – ba chiar, în unele cazuri, acestea din urmă sunt mai scumpe acum decât în toamna lui 2012.

vatra luminoasa intersectie 2București:
Pe primul loc în clasamentul reducerilor consemnate în ultimele 12 luni se situează apartamentele scoase la vânzare în București, cu un declin de 6%, de la 1.131 la 1.063 de euro pe metru pătrat. Cel mai mult s-au ieftinit unitățile locative nou-construite: acestea au consemnat un recul de 7,8%, de la 1.277 la 1.177 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din blocurile ridicate înainte de 1990 s-au depreciat cu 5,1%, de la 1.054 la 1.000 de euro pe metru pătrat util.

Brașov:
Locul al doilea în topul ieftinirilor din ultimul an este ocupat de apartamentele disponibile spre vânzare în Brașov; acestea au consemnat un recul de 3,6%, de la 855 la 824 de euro pe metru pătrat. Și aici, dezvoltatorii și vânzătorii de locuințe noi au lăsat cel mai mult din preț – o cotă de 7,1%, de la 942 la 875 de euro pe metru pătrat. Proprietarii de apartamente vechi, pe de altă parte, și-au redus pretențiile cu 3,3% în ultimele 12 luni, de la 841 la 813 euro pe metru pătrat.

Constanța:
Prețurile pentru apartamentele aflate la vânzare în Constanța s-au diminuat, per total, cu 2,7% în ultimele 12 luni, de la 873 la 849 de euro pe metru pătrat util. De data aceasta, locuințele construite înainte de Revoluție dețin conducerea la capitolul ieftiniri, cu un recul de 2,8%, de la 869 la 845 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, au consemnat o reducere de 2,4% a prețului cerut de proprietari, de la 890 la 869 de euro pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca:
Apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca s-au ieftinit cu 2,2% din octombrie 2012 încoace, de la 924 la 904 euro pe metru pătrat. Locuințele din ansamblurile rezidențiale noi au consemnat un declin de 3,6%, de la 865 la 834 de euro pe metru pătrat util, în vreme ce unitățile locative din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9%, de la 974 la 983 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:
Orașul din vestul țării reprezintă excepția de la regula ieftinirilor din ultimele 12 luni. Apartamentele disponibile spre vânzare în Timișoara s-au scumpit, în medie, cu 2,8%, de la 776 la 798 de euro pe metru pătrat. Acest avans se datorează în mod exclusiv proprietarilor de locuințe vechi, care și-au majorat pretențiile cu 3,9%, de la 763 la 793 de euro pe metru pătrat. Vânzătorii de unități locative nou-construite, pe de altă parte, au redus prețurile cu 3,7%, de la 865 la 833 de euro pe metru pătrat.

Părerile cititorilor
6 păreri
  • Oica Neculai

    Cu tot respectul,nu e inca momentul unì bilant al crizei;Reducerea drastica a fiscalitatii, a taxarii muncii,pentru a da “oxigen”investitiilor (in toata Europa,deja se discuta),va apasa greu asupra impozitarii bunurilor fixe si patrimoniale,care la randul lor vor influenta piata imobiliara.Si asta nu e tot! BCE dau semnale clare :sunt multe de facut anca,pana la Uniunea Bancaria!(pentru a porni “motorul economiei”. Dar sa fim optimisti!!.. Cu gratitudine,Oica Neculai (Torino)

  • roman

    — DE Retinut:
    — In (Cartierul) numit Bistrita, sint printre cele mai RIDICATE PRETURI de pe Piata imobiliara de la noi. Aceste preturi RIVALIZEAZA cu preturile din marile orase din RO (Cluj, Brasov, Valea Prahovei, si Bucuresti, s.a.). Ramii PROSTIT cind vezi aceste Preturi cerute de vinzatori. NU e de mirare ca in Topul / Clasamentul Tranzactiilor efectuate imobiliare, Bistrita este / se afla pe ultimile locuri (mai precis pe penultimul loc), ca realizari / vinzari imobiliare.
    Mai este nevoie sa ne mai intrebam DE CE ???…

  • Casa pasivaSM

    La pretul asta iti construiesc o casa, izolata termic la nivel superior, cu cheltuieli sub 100 ron lunar la incalzire pe timp de iarna. Si o poti cumpara cu plata in rate, fara garantii…

  • Nicolau Antonius Eduard

    Ca de obicei Iasul nu se regaseste in articolul dumneavoastra. Asta reflecta realitatea:preturile din Capitala Moldovei nu au scazut…saraci dar fuduli Iesenii…sau prea saraci ca sa cumpere ieftin!!!

  • nae

    Uitati_va la Bistrita, unde Preturile ap. de acolo Rivalizeaza cu cele din Cluj, Brasov si Bucuresti.
    Sint niste PRETURI NERISINATE/PROHIBITE, care se CER asa ca sa fie o piata imobiliara si acolo. Cei care CER asemenea preturi acolo,…INCA mai CRED ca traiesc in anul 2007/2008.

    Acolo NU a ajuns CRIZA Imobiliara,… deloc.

  • sorinreno

    Recomand celor care vor sa cumpere o locuinta pentru propriul uz dar si investitorilor sa aiba rabdare , preturile ofertelor din piata sunt inca exagerate in raport cu puterea de cumparare a celor care au nevoie de o casa . Iar investitori au legatura directa cu o apropiere a reporniri pe crestere a pietei

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe