Între iulie 2011 şi iunie 2012, cele mai mari reduceri au avut loc în oraşe de mărime mijlocie, cu o populaţie mai mică de 150.000 de locuitori.
Deşi din 2008 încoace terenurile din întreaga ţară s-au ieftinit substanţial, trendul descendent s-a menţinut şi în 2012, cel puţin raportat la valorile de tranzacţionare în euro. Potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de evaluare Darian, în primul semestru al acestui an (comparativ cu perioada similară a anului trecut) cele mai mari scăderi ale preţurilor de achiziţie pentru terenuri au avut loc în oraşe de mărime mijlocie, cu o populaţie mai mică de 150.000 de locuitori. Astfel, pe primul loc în topul ieftinirilor se situează oraşul Alba Iulia, cu un minus de 20% pentru loturile achiziţionate în primul semestru al acestui an, faţă de perioada similară din 2011. Pe locul al doilea se situează Târgovişte, unde preţurile au scăzut cu 18% în intervalul menţionat, acest oraş fiind urmat de Bacău, cu un minus de 17%, Deva, cu un declin de 16%, şi Drobeta Turnu-Severin, cu o scădere de 13%. La polul opus, cele mai mici ieftiniri (în euro) au avut loc în Timişoara şi Bistriţa (ambele cu 3%), Iaşi şi Târgu Mureş (4%), dar şi Bucureşti, Braşov, Arad, Reşiţa, Miercurea Ciuc şi Buzău (5%).
La nivel naţional, preţurile de tranzacţionare a terenurilor (în euro) s-au diminuat în perioada iulie 2011-iunie 2012 cu 9%. Raportat la moneda naţională însă, marja de scădere a fost vizibil mai redusă, respectiv de 4%. Totodată, în lei, preţurile de achiziţie pe acest segment s-au oprit din scădere sau au înregistrat chiar uşoare creşteri în oraşe precum Bucureşti (stagnare), Timişoara (plus de 2%), Braşov (stagnare), Arad (stagnare), Iaşi (plus de 1%).