Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 Februarie 2015

Proprietar, închiriez apartamente: un business încă tânăr pentru România. Cum îl văd „profesioniștii”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 24 Februarie 2015

Investitori mari și mici se arată din nou interesați de potențialul pieței autohtone, însă nu (atât de mult) în scop speculativ.

Pe fondul tendinței de stabilizare a prețurilor, proprietățile rezidențiale încep să-și recapete din farmecul investițional „spulberat” de recesiune. Într-o piață capitalistă de-abia ieșită din prima sa criză, plasamentele speculative (în scopul revânzării ulterioare, la un preț mai mare) prezintă, deocamdată, un grad destul de mare de incertitudine. Un potențial semnificativ se întrevede însă într-un alt gen de „business” cu imobiliare.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-invest-reals-estate-real-concept-image31120335

În România, fenomenul de buy-to-let (achiziția de locuințe în scopul închirierii, n.red.) se află încă la început, este de părere Dragoș Cincă, dezvoltatorul ansamblului Flamingo Park din Corbeanca. Spre comparație, într-o piață ca cea londoneză, spre exemplu, asemenea investiții se practică de zeci de ani, și nu doar de populația britanică, ci și de imigranți, explică antreprenorul cunoscut în trecut pentru fondarea companiei IT Flamingo. Până acum, slaba activitate de acest gen poate fi explicată, în parte, prin ponderea majoritară a apartamentelor vechi în fondul locativ autohton – în contextul în care, opinează omul de afaceri, „doar apartamentele noi s-ar preta pentru o investiție profesionistă”. Ca idee, precizează acesta, doar în Capitală există, în momentul de față, circa 700.000 de apartamente în blocuri vechi, a căror valoare nu se știe cum va evolua în următorii 10 ani. Cincă recunoaște însă că din 2014, dar și la început de 2015, în piață se simte o tendință clară de accelerare a dezvoltării segmentului de apartamente noi (fapt vizibil atât prin prisma proiectelor de construcții, cât și a tranzacțiilor).

Achizițiile la pachet, din nou la modă
Deși încă insuficient dezvoltat, ceea ce putem numi „noul rezidențial” exercită deja o atracție clară pentru investitori. La nivelul Capitalei, un exemplu recent este dat de ansamblul rezidențial Cosmopolis, din nordul Capitalei (zona Pipera-Ștefăneștii de Jos). În cadrul acestuia, reprezentanții Coldwell Banker Affiliates of Romania (manager și agent exclusiv pentru proiect), au anunțat vânzarea unui „pachet” de 32 de garsoniere duble, în valoare de aproximativ un milion de euro. Investitorul a încheiat tranzacția la începutul acestui an, cu intenția de a închiria locuințele pe o perioadă de minimum trei-cinci ani. Randamentul estimat se ridică la circa 8% pe an (în euro).

O achiziție similară, în valoare însă de peste două milioane de euro, a fost încheiată în 2013, când un alt investitor a cumpărat un bloc întreg de locuințe. Randamentul de care beneficiază acesta în prezent se ridică la 7,8%. De menționat este că toate apartamentele ce au făcut obiectul respectivei tranzacții sunt închiriate, cea mai mare parte către clubul de fotbal FC Viitorul.

„Odată cu creșterea cererii din partea utilizatorilor finali, simțim și o ușoară creștere a interesului pentru achiziționarea de locuințe în scop investițional. Nu vorbim de același tip de investitor ca în perioada de creștere economică, care cumpăra pentru a revinde cu profit pe termen scurt, ci de investitori care cumpără locuințe cu scopul exclusiv de a le închiria, randamentul anual oferit fiind net superior unui depozit bancar.”

Gabriel Voicu, director New Homes division în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania

Chiria garantată un an de zile, „cârlig” pentru cumpărători
Investițiile în apartamente noi prezintă interes și pentru cumpărătorii de talie mai mică (inclusiv persoane fizice). Anul trecut, Coldwell Banker a lansat un produs numit „Business la cheie”, special adresat celor care aveau în vedere închirierea ulterioară a locuințelor. „Cârligul” acestei soluții este chiria garantată de dezvoltator timp de un an de zile (în eventualitatea neînchirierii). Până acum, 40 de locuințe au fost achiziționate astfel, în „pachete” de două până la șase unități. Toate sunt deja închiriate, cu un randament (în euro) cuprins între 7,8% și 9% (în funcție de amploarea achiziției). Prețurile practicate se ridică la aproximativ 275 de euro pentru o garsonieră, circa 350 de euro pentru un apartament cu două camere, 450 de euro pentru un apartament cu trei camere și de la 550 de euro pentru o vilă. Clientul tipic pentru acest concept de „business la cheie” provine din mediul de afaceri (antreprenori, persoane care ocupă poziții de top management în companii etc.), precizează reprezentanții Coldwell Banker.

Părerile cititorilor
1 părere
 • Daniel Ciuca

  Buna ziua!
  Ma aflu si eu in situatia achizitionarii unei locuinte in scopul inchirierii ulterioare a acesteia.
  Exista posibilitatea unei colaborari, in vederea ducerii la bun sfarsit a acestui mic proiect de familie, aplicand instrumentul descris de dumneavoastra in articolul de mai sus?

  Mentionez ca intentia mea este sa achizitionez un apartament de doua camere, cu o valoare de maximum 50000, care sa poata fi inchiriat in cel mai scurt timp, chiar prin acceptarea unei valori a chiriei, sub valoarea medie a zonei, in conditii similare.

  Va multumesc anticipat!

  Cu stima,
  Daniel Ciuca

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum se văd vânzările de apartamente de la etajul 19? (P)

Sfârșitul anului aduce în lumina reflectoarelor unul dintre proiectele cele mai impunătoare din București, ansamblul Global Residence Monolitului aflat lângă stația de metrou Mihai Bravu, un complex cu regim...

citește mai departe
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe
În 2021, dezvoltatorul ansamblurilor Cortina a vândut locuințe în valoare de peste 90 de milioane de euro. Compania continuă investițiile

Lucrările la două dintre proiectele în care au fost tranzacționate proprietăți au început chiar anul trecut. Dezvoltatorul autohton Eden Capital Development a anunțat că anul trecut a vândut locuințe...

citește mai departe