Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Dumitru Gheorghiu a întrebat

Doresc ca sotia mea sa devina coproprietar

publicat pe 19 Aug 2020 in categoria Proprietari

Locuiesc impreuna cu sotia mea intr-un apartament al carui singur proprietar sunt eu. Ce trebuie sa fac pentru ca sotia mea sa devina coproprietar al apartamentului? Multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 2 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
6 Dec 2022
  • imobiliare.ro

@CLAUDIA Iosipescu: Va recomandam sa contactați un notar din zona in care se afla imobilul. Acesta va verifica situatia actelor de proprietate si va va oferi îndrumare corectă cu privire la demersurile care se impun. Notarul are competenta necesara pentru a va sfatui, după o analiza completa a documentelor.

Raporteaza

0

avatar
CLAUDIA Iosipescu a răspuns:
5 Dec 2022

Bună ziua soțul meu este proprietarul casei ce trebuie să facă să devin copropietară

Raporteaza

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
6 Apr 2022
  • imobiliare.ro

@ Martin:
1. Cel mai in masura sa va sfatuiasca in acest sens este un notar public. In principiu, daca nu exista prevederi speciale in contractul de donatie initial, puteti dispune liber de bunul imobil pe care l-ati primit sau de parte din acesta (vanzare, donatie s.a.). Notarul va va prezenta variantele legale pe care le aveti la dispozitie, demersurile si costurile de implementare, precum si eventualele riscuri implicate de fiecare optiune.
2. Sotia si copiii sunt mostenitorii dumneavoastra legali si, in lipsa unui testament care sa prevada altfel, vor imparti patrimoniul succesoral (in cotele stabilite de lege).
Sotul supravietuitor are o cota de ¼ din mostenire.
Tot notarul public are competenta sa va ofere mai multe informatii, eventual sa va sfatuiasca (poate este oportun sa faceti un testament).

In concluzie, va recomandam sa contactati un notar public – pentru consiliere si pentru a realiza procedurile legale care se impun.

Raporteaza

0

Martin a răspuns:
30 Mar 2022

Bună ziua,
Aceeași întrebare dar cu niște mențiuni mai particulare.
1. Cum pot să o fac și pe soția mea să fie cooproprietar, avand în vedere faptul că imobilul l-am dobândit ca și donație (după căsătorie)?
În plus mai am un frate care la data donației s-a prezentat la notar și a semnat că nu va avea pretenții la acest imobil.
2. În cazul în care pățesc eu ceva și plec la cele veșnice, soția poate avea ori ce fel de problemă? (în cazul în care nu o fac coproprietar).
În plus, dacă are vreo importanță, avem și doi copii, dar care sunt deocamdată minori.
Vă rog să-mi dați câte un răspuns pentru cele două întrebări 1. și 2. Vă mulțumesc pentru ajutor.

Raporteaza

0

Christian Tudorache a răspuns:
19 Aug 2020
  • Kastel Property Management (Kastel Estate)
  • Broker Imobiliar
  • Bucuresti

Buna ziua,

Daca proprietatea a fost achizitionata in timpul casatoriei, chiar daca dvs ca sot conform institutiei casatoriei, ati semnat singur contractul de achizitie, bunul imobil se considera in coproprietate cu sotia, fara necesitatea altor formalitati suplimentare si atat timp cat nu exista un contract prenuptial intre soti care poate specifica un regim diferit de proprietate matrimoniala.
Daca situatia personala difera este necesara o discutie cu un notar pentru intocmirea si autentificarea documentelor necesare acestui demers.

Nu ezitati sa reveniti cu intrebari suplimentare daca sunt neclaritati.

Toate cele bune,
Christian Tudorache

  • Rating răspuns 3.83/5
  • 6 evaluări