Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
miron radu a întrebat

Impozite tranzactie viitoare

publicat pe 16 Nov 2019 in categoria Proprietari

Buna ziua,
va rog daca este posibil sa ma informati in legatura cu impozitele pe care le voi datora daca voi vinde un imobil in uratoarele conditii:
-in luna aprilie 2019 mi-am vandut apartamentul in care locuiam, bun propriu obtinut inainte de casatorie cu suma de 295.000 lei
-in luna martie 2019 am achizitionat impreuna cu sotia o casa pe care urmeaza sa o vindem in luna noiembrie 2019 cu suma de 650.000 lei
Intrebarea este ce/cat impozit (venit, tva) vom avea de achitat fiecare ?
Multumesc,
Radu Miron

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți 1 răspuns de la cititori
miron radu a răspuns:
18 Nov 2019

Bună ziua, d-na Istrati !
Apreciez răspunsul rapid și la obiect.
Mă voi consulta cu notarul și cu un consultant fiscal înainte de perfectarea tranzacției.
Vă mulțumesc și vă doresc o zi frumoasă !
Cu stimă,
Radu Miron

Raporteaza

0

ANA-MARIA ISTRATI a răspuns:
18 Nov 2019
  • ZOOM CITY
  • Agent Imobiliar, REALTOR®, SRS
  • Bucuresti

Buna ziua, dle Miron!

Va recomand, ca prim pas, sa va sfatuiti si cu notarul public la care urmeaza sa incheiati vanzarea imobilului achizitionat impreuna cu sotia dvs., v-ar putea raspunde mult mai detaliat la orice alte intrebari ati putea avea legat de acest subiect.

In principiu, in baza informatiilor comunicate de dvs, desi efectuati doua vanzari in cursul acestui an, este posibil sa nu se considere activitate economica cu caracter de continuitate care sa va conduca la plata TVA in calitate de persoana fizica, datorita urmatoarelor considerente:
Prima categorie de operatiuni pentru care o persoana fizica nu devine persoana impozabila si, prin urmare, operatiunea nu se cuprinde in sfera de aplicare a TVA, este vanzarea de constructii si de terenuri pe care persoanele fizice le vand ca bunuri pe care le-au utilizat in scopuri personale. Indiferent de valoarea cladirilor sau terenurilor care apartin persoanei fizice si care nu au fost cumparate in vederea revanzarii, ci se poate demonstra ca au fost utilizate in scopuri personale (locuinte proprietate personala, case de vacanta, suprafete de terenuri mostenite sau aferente cladirilor), tranzactiile privind vanzarea acestora nu intra in sfera de aplicare a TVA.
A doua categorie de operatiuni pentru care persoana fizica nu devine persoana impozabila sunt operatiunile imobiliare realizate ocazional. Conform prevederilor pct. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru alte operatiuni decat vanzarea de bunuri utilizate in scopuri personale, persoana fizica devine persoana impozabila daca activitatea desfasurata are caracter de continuitate.
Din punct de vedere fiscal, operatiunile au caracter de continuitate atunci cand NU pot fi considerate operatiuni ocazionale. Totusi, avand in vedere complexitatea operatiunilor imobiliare, trebuie analizat cu atentie contextul pentru a stabili cu certitudine daca operatiunea este sau nu ocazionala. Trebuie avut in vedere ca la pct. 66 alin. (2) din Normele metodologice se prevede ca activitatea economica se considera ca fiind inceputa din momentul in care o persoana fizica intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate, iar intentia persoanei trebuie apreciata in baza elementelor obiective ca, de exemplu, faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare pentru initierea unei activitati economice.

In acelasi timp, este perfect adevarat ca normele prevăd că, dacă persoana fizică realizează o singură livrare într-un an, aceasta este considerată ocazională şi nu este considerată o livrare impozabilă. Dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiaşi an, prima livrare nu se impozitează, dar este luată în considerare la calculul plafonului de 65.000 euro, pentru scutirea de taxă, prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, pentru întreprinderile mici. Totuşi, dacă persoana fizică derulează deja construcţia unui bun imobil în vederea vânzării, activitatea economică fiind deja considerată începută şi continuă, orice alte tranzacţii efectuate ulterior nu mai au caracter ocazional.

Asadar, va recomand sa consultati totusi fie un jurist, fie un consultant fiscal care sa studieze situatia dvs in detaliu si care sa va confirme exact care este statutul dvs in acest moment, pentru a va confirma cu siguranta daca intrati sau nu sub incidenta normelor privitoare la plata TVA.

Altfel, ca impozit din vanzarea bunului imobil, veti avea de plata la vanzarea casei un impozit in valoare de 3% aplicat la suma ce depaseste 450.000 lei (veti achita jumatate din suma dvs, jumatate sotia – daca nu ati prevazut cote diferite de proprietate la momentul achizitiei casei); de asemenea, notarul public ce se va ocupa de tranzactia dvs va va calcula suma exacta pe care o veti avea de plata si ii puteti solicita acest calcul si anterior efectuarii tranzactiei.

Va urez succes!

  • Rating răspuns 4/5
  • 2 evaluări