Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
cristina a întrebat

Modificare metoda de calcul Robor – Mai 2019

publicat pe 28 mai 2019 in categoria Cumpărători

Bună ziua,

La inceputul lunii aprilie am aplicat pentru aprobarea unui credit "Prima casă".
Am primit aprobarea de către bancă, dupa care am încheiat un antecontract cu vânzatorul, unde am achitat un avans de 5% din valoarea imobilului.
După aprobarea şi de către FNG, aflu că s-a modificat metoda de calcul a indicelui de referință şi că această modificare se aplică începand cu data de 02.05.2019.
Reprezentantul băncii îmi spune că atunci când voi semna contractul va trebui să facem şi un act adițional legat de această schimbare.
Aşadar, vin cu următoarele întrebări:
Dacă eu am primit o oferta cu metoda de calcul a dobânzii ce era aplicată înainte de 02.05.2019, în baza căreia am dat un avans şi am încheiat un contract, de ce sunt obligată să accept acel act adițional de modificare a contractului?
Şi dacă nu îl accept, nu pentru că eu m-am răzgândit ci pentru că s-a schimbat legislația, cum pot recupera toate cheltuielile de pâna acum? Cine este răspunzator pentru această situație creată?
Cum credeți că ar trebui şi aş putea să procedez mai departe în condițiile în care eu aş vrea creditul dar cu metoda de calcul a dobânzii ce mi-a fost prezentată de la început.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 1 răspuns de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
30 mai 2019
  • imobiliare.ro

La data semnarii contractului de credit vi se va aplica legislatia in vigoare, adica prevederile OUG 19/2019, chiar daca demersurile privind achizitia prin credit ipotecar au inceput inainte de intrarea in vigoare a acestui act normativ.

Oferta care v-a fost prezentata initial are caracter informativ, cifrele si calculele finale urmand a fi analizate si asumate doar in momentul semnarii contractului de credit. Prevederile incluse intr-o oferta de credit pot suferi si deseori sufera modificari, din diverse cauze (raportul de evaluare imobiliara, modificare dobanzi de referinta etc.)

In acest stadiu este mai complicat sa identificati optiuni diferite de imprumut, dar consideram ca nu aveti nimic de pierdut daca incercati sa negociati anumite aspecte cu banca, astfel incat sa diminuati din efectele pe care le apreciati ca negative.

In speranta ca detaliile de mai sus va sunt utile, va dorim mult succes in demersurile viitoare si speram ca rezultatul va fi cel mai potrivit pentru nevoile si asteptarile dumnevoastra.