Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Cosmin a întrebat

Plata TVA

publicat pe 24 nov. 2020 in categoria Proprietari

Va rog sa ma ajutați cu o opinie privind plata TVA in următoarea situatie:

1. In anul 2020 se va vinde 1 imobil (casa) in luna decembrie 2020 – prima tranzactie dupa mai bine de 5 ani
2. Tot in luna decembrie 2020 se va vinde si o casa proprietate – utilizata ca locuinta
3. In luna ianuarie 2021 se vor vinde doua terenuri curți constructii alipite (dar cu CF diferit) cu o suma de 80.000 euro si intr-o singura tranzacti, catre acelasi cumparator

Pentru vânzarea celui de-al doilea teren se va plati TVA de către persoana fizica? Se tine cont intr-o astfel de situație de plafonul de scutire TVA in valoare de 300.000 lei/88.500 euro ?

Multumesc.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
3 dec. 2020
  • imobiliare.ro

Principala noastra recomandare, pentru a obtine clarificari complete, este sa va consultati cu un notar sau cu un specialist in domeniul fiscal. Prevederile legale, inclusiv normele metodologice aferente, se aplica in foarte stransa legatura cu circumstantele fiecarui caz in parte.
Cateva dintre nuantele de interes in cazul enuntat mai sus: este vorba de ani calendaristici diferiti; in primul an calendaristic se vinde o proprietate utilizata in scopuri personale si o proprietate despre care nu avem informatii (intrarea in sfera de aplicare TVA se considera ca are loc dupa mai mult de o tranzactie a unui imobil care nu a fost folosit in scopuri personale); in cel de-al doilea an calendaristic se vand doua terenuri construibile, printr-o singura operatiune. Ceea ce incercam sa punctam este ca, in ceea ce priveste operatiunile din 2020, nu pare (repetam, nu avem suficiente informatii cu privire la imobilul de la pct.1) ca sunt indeplinite conditiile inregistrarii in scopuri de TVA. Tranzactia programata pentru 2021 insa trebuie analizata foarte atent, pentru ca, in incadrarea acesteia, trebuie interpretate extensiv normele in vigoare, iar aceasta interpretare este influentata atat de context / istoric recent, cat si de practica in domeniu.
Informatii utile, inclusiv despre scutirile de la plata TVA si modul in care se calculeaza plafonul, puteti gasi si in link-urile de mai jos, insa reluam sfatul de a apela la serviciile unui specialist:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/faq/tva/tva3_31oct08.htm
https://www.economica.net/modificari-de-norme-fiscale-pentru-tva-la-locuin-ele-i-terenurile-vandute-de-persoanele-fizice_190494.html
https://www.legalconsult.ro/obligatia-de-plata-a-tva-pentru-persoane-fizice-in-cazul-achizitiei-de-terenuri-sisau-de-constructii-in-scopul-vanzarii/25.htm
Va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.