„Radiografia” unui segment imobiliar care a avut de câștigat de pe urma Covid-19: din 2015 încoace s-a triplat, iar noul deceniu e în măsură să susțină o creștere puternică

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 16 Octombrie 2020, Ultima actualizare: 16 Octombrie 2020
Sursă foto: Unsplash.com

În ciuda creșterii sale accelerate din ultimii ani, acest sector se află, totuși, semnificativ sub nivelul altor țări din Europa Centrală și de Est.

Piața autohtonă de spații industriale și logistice moderne a ajuns la un total de 4,72 milioane de metri pătrați la jumătatea anului în curs, ceea ce reprezintă un avans de 5% față de perioada similară din 2019. Potrivit unui raport realizat de Colliers International, România deține o pondere de peste 9% din stocul cumulat al celor mai mari 17 piețe din Europa Centrală și de Est (ECE) și are potențialul de a depăși un total de cinci milioane de metri pătrați până la sfârșitul anului 2020.

Reprezentanții companiei de consultanță estimează că, în primul semestru al acestui an, la nivel națională au fost finalizate aproximativ 120.000 de metri pătrați de noi spații industriale și logistice. Acest volum de livrări a reprezentat o scădere față de aceeași perioadă din 2019, când stocul disponibil pe piață a a fost suplimentat cu aproximativ 300.000 de metri pătrați. Specialiștii preconizează, însă, că a doua jumătate a anului va fi mai activă, în condițiile în care spații în suprafață de 300.000 de metri pătrați sunt programate spre livrare – peste 60% din acestea fiind situate la periferia Bucureștiului.

Citește și:
Piața spațiilor logistice și industriale a rămas competitivă în prima jumătate a anului, în ciuda pandemiei

Atracția unui sector imobiliar favorizat de pandemie: un grup ce plănuiește să dezvolte (peste) 2.500 de locuințe în România fondează o divizie de spații logistice

De patru ori sub nivelul pieței din Republica Cehă

Din 2015 încoace, stocul de spații industriale și logistice moderne din România a crescut de trei ori, însă aici poate fi observat, încă, un decalaj semnificativ față de alte piețe din Europa Centrală și de Est. În Republica Cehă, spre exemplu, piața de profil se cifrează la aproximativ nouă milioane de metri pătrați, în timp ce, în Polonia, aceasta ajunge la circa 19,6 milioane de metri pătrați. Cu alte cuvinte, raportat la numărul de locuitori, stocul autohton de spații industriale și logistice moderne este de patru ori mai mic decât cel din Cehia și de două ori mai mic decât cel din Polonia.

„Piața industrială și logistică românească a fost probabil una dintre cele mai dinamice din Europa, deși a crescut de la un nivel destul de mic. Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spații industriale și logistice din România, pe cap de locuitor, susține o creștere puternică în deceniul următor. În ceea ce privește a doua jumătate a acestui an, se așteaptă ca cererea, gradul de neocupare și ratele de închiriere să rămână stabile. O creștere a gradului de neocupare a depozitelor ar putea fi observată pe piața din București, oferind mai multe opțiuni pentru chiriașii activi pe această piață, atât în ceea ce privește chiriile, cât și locațiile.”

Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International

 

Citește și:
Colliers: Volumul investițiilor imobiliare din România s-a majorat în primul semestru din 2020, în ciuda pandemiei. Investitorii caută în continuare terenuri, inclusiv pentru proiecte rezidențiale

Contractele noi, o cincime din totalul închirierilor

Potrivit datelor Colliers Internațional, volumul total al depozitelor închiriate din România la sfârșitul lunii iunie a ajuns la 250.000 de metri pătrați, contractele noi fiind dominante, cu o proporție de 81%. Bucureștiul a reprezentat 35% din volumul total al spațiilor închiriate, respectiv 87.500 de metri pătrați, iar cea mai mare pondere a tranzacțiilor au fost contracte noi (55%) și renegocieri (37%).

În ceea ce privește specificul activității chiriașilor, dominant a fost sectorul retail sau FMCG (n.red., fast-moving consumer goods), care a generat 50% din toate contractele, în timp ce în București cererea a fost dominată de sectorul 3PL (n.red., third party logistics), cu o pondere de 35% din total, și, respectiv, producție ușoară, cu 33%. Noile spații logistice ale Profi din Timișoara și Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacții, acestea cumulând 115.500 de metri pătrați.

Chiriile pentru spațiile de depozitare de clasa A au rămas în general stabile în acest an, anume între 3,8 și 3,9 euro pe metru pătrat pentru spațiile industriale și logistice din jurul Bucureștiului și, respectiv, între 3,7 și 3,9 euro pe metru pătrat pentru spații din alte zone ale țării. Spre comparație, în zona Varșoviei, a Sofiei sau a Budapestei, chiriile se ridică la cinci euro pe metru pătrat. Perioadele medii de închiriere în România se situează între trei și cinci ani în cazul spațiilor de logistică și între cinci și șapte ani în cazul producției.

Citește și:
A fost finalizată cea mai mare achiziție de birouri. E un record absolut pentru piața din România!

Mai multă flexibilitate față de chiriași

Consultanții Colliers International observă că, pe fondul pandemiei, stimulentele sunt mai mari, dezvoltatorii oferind anual chiriașilor mai multe luni fără plata chiriei. De asemenea, aceștia din urmă pot avea acces anticipat la proprietate, cu una-două luni înainte. Pe de altă parte, rata de neocupare este tot de o singură cifră, situându-se la 7-8% – iar la acest capitol nu s-a observat nicio schimbare importantă pe fondul epidemiei de Covid-19.

În Europa Centrală și de Est (CEE), raportul Colliers International arată că printre provocările-cheie din acest sector se numără disponibilitatea unor terenuri și proprietăți în zone care să îndeplinească atât cerințele dezvoltatorilor, cât și pe cele ale utilizatorilor finali. La aceasta se adaugă aspecte precum accesul la utilități și la infrastructura de transport, disponibilitatea și abilitățile forței de muncă, dar și accesul la stimulente pentru investiții.

Cele 17 piețe industriale și logistice majore din regiunea CEE se află în diferite stadii de maturitate, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și ritmul de dezvoltare. Suprafața totală a stocurilor disponibile în aceste țări depășește cu mult 50 de milioane de metri pătrați. Din acest volum de spații de depozitare, disponibilitatea actuală este una scăzută, în contextul în care majoritatea piețelor au rate de neocupare de sub 5%.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
România, printre țările din ECE care au încheiat anul pe plus la capitolul investiții imobiliare

Deși în primul semestru volumul achizițiilor s-a situat sub nivelul din 2020, piața a recuperat puternic în a doua jumătate a anului. România, Polonia și Slovacia sunt țările din...

citește mai departe
Volumul de spații logistice și industriale închiriate s-a majorat cu o cincime în S1 2021. „Majoritatea dezvoltatorilor sunt activi, având proiecte în derulare”

Atât din punctul de vedere al tranzacțiilor de închiriere, cât și din cel al livrărilor, Bucureștiul deține o cotă de peste 50% din piața de profil. În prima jumătate...

citește mai departe
Creștere accelerată pe piața de spații logistice și industriale în 2020

Contextul pandemiei a determinat o intensificare a cererii de asemenea spații, atât pe segmentul de închirieri, cât și pe cel al noilor dezvoltări. Piața locală a spațiilor logistice și...

citește mai departe
Investițiile în active imobiliare autohtone s-au majorat cu 40% în 2020 față de 2019

O tranzacție având ca obiect mai multe imobile de birouri, cea mai mare încheiată vreodată pe piața office locală, a reprezentat aproximativ o treime din volumul investițional total. În...

citește mai departe
2020, un an-record pentru închirierile de spații logistice și industriale

În zona Bucureștiului a fost tranzacționat, până în momentul de față, mai bine de jumătate din volumul tranzacționat la nivel național. Datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield...

citește mai departe