Raportul tranzacțiilor imobiliare din Sectorul 2: apartamentele dețin majoritatea covârșitoare. Vezi prețurile DE VÂNZARE – inclusiv pe segmentul vilelor!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 16 Iulie 2020, Ultima actualizare: 21 Iulie 2020
Sursă foto: Pixabay.com

Per ansamblu, numărul contractelor de vânzare încheiate pe tot parcursul lui 2019 este similar cu cel consemnat în 2018.

Imobiliare.ro și Analize Imobiliare au finalizat, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 și Direcția Venituri Sector 2, un nou raport de piață privind activitatea de tranzacționare imobiliară desfășurată în 2019 în această subdiviziune a Capitalei. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții municipalității, numărul achizițiilor de imobile consemnat anul trecut (4.594 de operațiuni) marchează o scădere ușoară, de sub 0,5%, față de 2018 (când au fost încheiate 4.615 acorduri de vânzare). La fel ca în anii trecuți, majoritatea covârșitoare a contractelor încheiate în 2019, anume 3.889, au avut ca obiect apartamente, acestea echivalând cu o cotă de aproximativ 85% din total. Pe de altă parte, 244 de contracte au vizat case sau vile (aproximativ 5% din total), acestora adăugându-li-se 73 de tranzacții cu terenuri (circa 2% din total) și 388 de achiziții de alte imobile (ceea ce reprezintă o pondere de 8%).

„Aflat la a treia ediție, acest studiu privind tranzacțiile imobiliare încheiate în Sectorul 2 în anul 2019 este rodul colaborării mai multor instituții publice și private: Primăria Sectorului 2, Direcția Venituri Sector 2, Imobiliare.ro și Analize Imobiliare. Scopul acestui studiu este să contribuie la creșterea transparenței pieței imobiliare și să faciliteze accesul la informațiile privind tranzacțiile reale înregistrate. Acest proiect, unic în Capitală, este realizat cu sprijinul dlui viceprimar Dan Cristian Popescu. Împreună am dovedit că instituții publice și private pot să colaboreze în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri. Personal, îmi doresc mult ca acest exemplu să fie urmat și de alte instituții.”

Dorel Niță, Head of Data & Research Imobiliare.ro și coordonatorul Analize Imobiliare

 

Citește și:
În luna iunie, achizițiile de imobile au revenit pe plus! Creșteri spectaculoase în Ilfov și Brașov: acest gen de proprietăți au ajuns la o cotă de 80% din piață

Cum au mers vânzările de imobile în cele trei luni de „izolare”. Cele mai active județe din România, sub lupă

Aproape 60% din achiziții, susținute din surse proprii

Ca valoare, achizițiile de imobile derulate în perioada menționată au ajuns la un total de 321,9 milioane de euro. Comparativ cu anul precedent, când au fost înregistrate operațiuni de 331,6 milioane de euro, a avut loc o scădere de circa 3% (sau 9,7 milioane de euro). Cu o valoare cumulată de 272 de milioane de euro (în creștere cu 6% sau 16,5 milioane de euro față de 2018), tranzacțiile cu apartamente din Sectorul 2 au deținut tot o cotă de piață de 85%. Pe de altă parte, achizițiile de case și vile s-au cifrat la 29,9 milioane de euro (în creștere cu 6% față de anul precedent), cele cu terenuri la 5,5 milioane de euro (o scădere semnificativă, de 83%, față de 2018), iar cele cu alte tipuri de imobile la 14,4 milioane de euro (un minus anual de 5%).

„Sectorul 2 este singurul sector din București care are un astfel de studiu. În România, doar Cluj-Napoca mai publică un raport privind tranzacțiile. În anul 2019, în Sectorul 2 au fost încheiate 4.594 de tranzacții imobiliare, în valoare de aproape 322 de milioane de euro. Acest fapt ne arată potențialul sectorului nostru în privința dezvoltării și a achizițiilor imobiliare. În premieră, în această ediție au fost incluse sursele de finanțare pentru achizițiile de imobile, 59% dintre acestea au fost susținute din surse proprii.”

Dan Cristian Popescu, Viceprimar Sectorul 2, București

 

Citește și:
Anca Bidian, Kiwi Finance: Prețurile locuințelor „față cu” cererea, oferta și creditarea – inclusiv pe timp de pandemie!

Prețurile de tranzacționare pentru apartamente și vile

În ceea ce privește prețurile de tranzacționare, apartamentele vândute în Sectorul 2 din București au ajuns, în ultimul trimestru al anului 2019, la o valoare medie, per unitate locativă, de 64.000 de euro; spre comparație, în perioada similară din 2018, un asemenea imobil se vindea, în medie, cu 62.000 de euro. Pe segmentul caselor și vilelor, valoarea medie de achiziție a ajuns, în ultimele trei luni ale anului trecut, la 79.800 de euro, față de 71.500 de euro în ultimul trimestru din 2018. Nivelul maxim de preț pentru această din urmă categorie de imobile, anume 85.000 de euro, a fost atins, însă, în T2 2019.

În ceea ce privește valorile de tranzacționare pe metru pătrat, apartamentele se situau, în ultimul trimestru din 2019, la o medie de 1.160 de euro – acest nivel fiind, de altfel, foarte apropiat de cel consemnat în primul trimestru al aceluiași an, respectiv 1.170 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul caselor și vilelor, valoarea medie de tranzacționare a ajuns, în T4 2019, la 918 euro pe metru pătrat – nivel destul de apropiat de cel consemnat în primele trei luni din an (când o asemenea unitate locativă se vindea cu 903 euro pe metru pătrat).

Citește și:
Cum au evoluat prețurile de tranzacționare ale locuințelor în primul trimestru din 2020? România, în jumătatea superioară a clasamentului scumpirilor din UE

În iunie, apartamentele s-au ieftinit în două centre regionale. În alte patru, prețurile au stagnat sau au crescut ușor

Centru, Pantelimon, Colentina și Tei, cele mai active zone

Din punctul de vedere al numărului de tranzacții încheiate pe parcursul anului 2019, cele mai active zone din Sectorul 2 au fost aceleași ca în 2018, însă cu o ușoară schimbare a ordinii: pe primul loc s-a situat tot zona Centru (cu 1.050 de achiziții, față de 992), aceasta fiind urmată de Pantelimon (cu 926 de vânzări, față de 964), de Colentina (791 de contracte, în creștere de la 704) și, abia apoi, de Tei (631 de tranzacții, în scădere de la 796). Ca valoare a proprietăților vândute, zona Centrală se situează pe primul loc în clasament (cu un total de 91,1 milioane de euro), pe poziția a doua aflându-se cartierul Pantelimon (52,9 milioane de euro), urmat de Tei (44,3 milioane de euro) și, respectiv, de Colentina (43,6 milioane de euro).

Comparând activitatea de tranzacționare din anul 2019 cu cea consemnată pe parcursul lui 2018, de remarcat este că numărul vânzărilor de imobile a crescut în cinci dintre cele zece zone principale ale Sectorului 2 (anume în Centru, Colentina, Floreasca, Iancului și Pipera Sud), dar a scăzut în celelalte (Andronache, Pantelimon, Ion Creangă, Tei și Vatra Luminoasă). Ca număr de tranzacții, cel mai mare avans a fost consemnat în Colentina (+87 de operațiuni), iar cel mai mare declin a avut loc în Tei (-165 de operațiuni).

Evoluții divergente pot fi observate și din punctul de vedere al valorii tranzacțiilor imobiliare, creșteri fiind consemnate în zona Centrală, în Andronache, Colentina, Floreasca și Vatra Luminoasă, iar scăderi în Iancului, Ion Creangă, Pantelimon, Pipera Sud și Tei. Ca valoare, cel mai semnificativ avans anual a avut loc în Colentina (un plus de 5,2 milioane de euro), iar cel mai mare declin a fost consemnat în Tei (un minus de 14 milioane de euro).

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În 2020 au avut loc mai multe tranzacții imobiliare în Sectorul 2 al Capitalei. Și valoarea acestora a crescut, în ciuda Covid-19

Ca număr, comparativ cu 2019 a fost înregistrat un avans anual de 4%, iar ca valoare, creșterea s-a cifrat la 8%. Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, în colaborare cu Primăria...

citește mai departe
Cele mai active șapte zone imobiliare din Sectorul 2 al Capitalei. Cu cât s-au vândut aici apartamentele

La nivel de sector, valoarea medie de vânzare a unui apartament a ajuns la 64.000 de euro, însă între diferite cartiere pot fi observate diferențe semnificative. Potrivit celui mai...

citește mai departe