Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 Octombrie 2013

Readuce toamna curajul vânzătorilor? După o scădere-record în primele 8 luni, prețurile revin pe creștere ușoară

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 11 Octombrie 2013

Luna septembrie este recunoscută pentru efectul de “retrezire” a pieței imobiliare, iar 2013 nu face excepție de la regulă.

În primele opt luni din 2013, apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit cu o marjă-record – de 6,95% – comparativ cu ultimii doi ani (după o scădere de 4% pe tot parcursul lui 2011 și una de 1,3% în 2012). Prima lună de toamnă însă, recunoscută în mod tradițional pentru „retrezirea” pieței imobiliare, s-a remarcat printr-o tendință de stabilizare a acestui segment.

balcoanePotrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu cerut în septembrie la nivel național a crescut ușor, cu 0,1%, de la 910 euro pe metru pătrat în august, la 911 euro pe metru pătrat (valoare cu 5,4% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară a anului trecut). Deși tendința de majorare consemnată la nivel național poate fi considerată neglijabilă, interesant este că în marile orașe, acolo unde cererea de locuințe este mai mare, ea a fost resimțită vizibil mai acut. Astfel, dintre cele cinci centre urbane analizate în detaliu, trei s-au înscris pe un trend ascendent al prețurilor.

Brașov:
Orașul de la poalele Tâmpei se situează pe primul loc în topul scumpirilor consemnate în luna septembrie. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Brașov a ajuns la 827 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,6% comparativ cu nivelul de 814 euro pe metru pătrat consemnat în luna august; față de perioada similară din 2012, valoarea actuală este cu 2% mai mică. Tendința de creștere a fost susținută în luna septembrie în mod exclusiv de segmentul apartamentelor vechi: acestea s-au scumpit cu 2,1%, de la 800, la 817 euro pe metru pătrat util. Prețul cerut pentru unitățile locative nou-construite s-a menținut însă constant, la valoarea de 896 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:
Capitala Transilvaniei este al doilea mare oraș al țării caracterizat de scumpiri în ultima lună. Apartamentele disponibile spre vânzare în Cluj-Napoca s-au apreciat în septembrie cu 1,4%, de la 904, la 917 euro pe metru pătrat util; această creștere a dus la îngustarea diferenței de preț față de perioada similară din 2012, valoarea actuală fiind cu doar 0,4% mai mică decât cea de anul trecut. Spre deosebire de Brașov, trendul ascendent al prețurilor a fost generat doar de apartamentele noi: suma medie solicitată pentru acestea a crescut cu 1,2%, de la 830, la 840 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,4%, de la 983, la 979 de euro pe metru pătrat.

București:
Și Capitala se înscrie pe lista orașelor care au consemnat un avans al prețurilor în luna septembrie. Indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare medie de 1.060 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele scoase la vânzare în București, după o creștere de 0,6% față de nivelul de 1.054 de euro pe metru pătrat consemnat în luna august. Prețurile solicitate la ora actuală în Capitală sunt cu 5,9% mai mici față de aceeași perioadă din 2012. Și aici, proprietarii de apartamente vechi sunt cei care au dat „tonul” scumpirilor: aceștia au solicitat în septembrie un preț mediu de 1.008 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,8% față de pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat atins în august. Apartamentele noi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 0,2% în prima lună de toamnă, de la 1.173, la 1.171 de euro pe metru pătrat.

Constanța:
Orașul de la malul mării este singurul dintre cele cinci centre urbane analizate care a consemnat o scădere a prețului mediu solicitat pentru unitățile locative vechi și noi. Apartamentele scoase la vânzare în Constanța s-au ieftinit în ultima lună cu 1,4%, de la 869, la 857 de euro pe metru pătrat util; valoarea actuală este cu 1,7% mai redusă decât cea consemnată în aceeași perioadă a anului trecut. Prețurile locuințelor noi au scăzut cu 2,3% pe parcursul lunii septembrie, de la 883, la 863 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative din blocurile vechi s-au depreciat cu 1%, de la 865, la 856 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:
În orașul de pe Bega, pretențiile proprietarilor au rămas constante per ansamblu; în septembrie, Indicele Imobiliare.ro s-a menținut la valoarea de 802 euro pe metru pătrat util consemnată și în luna august pentru apartamentele disponibile spre vânzare în Timișoara. Cu toate acestea, locuințele nou-construite au înregistrat un recul important – de 5% – față de luna precedentă, de la 879, la 835 de euro pe metru pătrat util; acest declin vine însă să contrabalanseze „saltul” făcut în luna august, când locuințele de pe acest segment s-au apreciat cu 5,9%, de la un nivel de 830 de euro pe metru pătrat. În septembrie, apartamentele vechi din Timișoara s-au apreciat cu 0,8%, de la 791, la 797 de euro pe metru pătrat.

Citește și: În 8 luni, apartamentele s-au ieftinit de 5 ori mai mult decât în 2012. Vezi cât cer acum vânzătorii

Părerile cititorilor
3 păreri
  • bogdan

    Daca deschizi orice site de anunturi o sa vezi 90% anunturi care se repeta de luni de zile, cu preturi in scadere continua si tot nu cumpara nimeni.

    PRETUL este dictat de CERE.
    Cererea mica inseamna preruri mai mici.

    Asadar, CARE CRESTERE!?!?!?

  • Doru tanasescu

    Nu inteleg apreciere !?eu am de 6 Ani la Vinzare doua cladiri pt productive si locuit birouri avind prima 750 mp si a doua 120 mp pe 1300 mp teren in centrul
    Cu 55.000 euro si nu vine nimeni Sa l vada

  • gogu

    0,1% crestere ? Tare… Despre ce crestere vorbim cand prima casa nu mai e in euro si sunt f putini cei care au incredere in leu/robor si mai putini cei care se mai incadreaza la un credit prima casa in lei.
    Mai vorbim dupa 2 luni, cand se trage linie si se vor vedea efectele in piata, cate dosare vor mai fi la prima casa si cate apartamente se vand in total.
    Si, cel mai important, cat va fi procentul cu care vor scadea preturile apartamentelor.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe