Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Iunie 2023

Semnale de alarmă la închirierea unei case

scris de Alexandra Manolache in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 07 Iunie 2023

Atunci când te afli în căutarea unei chirii, te poți „lovi” de o serie de situații ce ar trebui să-ți dea de gândit înainte de „a bate palma” pentru o anumită proprietate. Iată câteva asemenea „semnale de alarmă”:

1. Chiria solicitată e (mult) prea mică

Încă din faza preliminară de căutare a unei proprietăți, atunci când doar analizezi diferitele oferte postate pe Imobiliare.ro, îți poți da seama dacă o anumită proprietate are un preț exagerat de mic în comparație cu alte oferte similare de pe piață. Dacă respectiva locuință te interesează totuși și ai dori să programezi o vizionare, nu ezita să-l rogi pe agentul care se ocupă de promovare sau chiar pe proprietar de ce prețul e atât de mic. Asigură-te că acesta nu ascunde eventuale probleme ale casei sau condiții cu care nu ai fi de acord (cum ar fi să locuiești cu proprietarul în casă).

2. Nu poți discuta direct cu proprietarul

Pentru a te putea asigura că discuți cu proprietarul real al unei locuințe, acesta ar trebui să prezinte, cel puțin în faza de încheiere a contractului, actele de proprietate. O tranzacție în decursul căreia nu ai putut discuta direct cu acesta ar trebui să ridice semne de întrebare. Dacă proprietarul nu se află în țară sau nu poate lua parte, din motive obiective, la discuțiile cu potențialul chiriaș și preferă să lucreze printr-un intermediar, acesta din urmă ar trebui să prezinte o procură legală.

3. Proprietarul refuză să încheie un contract

Tot un semnal de alarmă e reprezentat și de faptul că proprietarul refuză să semneze un contract. Aceasta arată că el dorește să se sustragă de la responsabilitățile sale legale, fapt ce poate fi resimțit, pe parcursul șederii sale, și de către chiriaș. Eliminarea din ecuație a unui acord legal între cele două părți poate și duce adesea la abuzuri, cum ar fi evacuarea fără preaviz, majorarea fără drept de apel a chiriei etc.

4. Proprietarul solicită garanția fără a semna nimic

Nu în ultimul rând, dacă proprietarul dorește să primească garanția asupra căreia a căzut de acord cu chiriașul fără a semna nimic reprezintă o problemă. Pot exista cazuri în care acesta să aibă nevoie de prima chirie și de banii pentru garanție înainte de încheierea efectivă a unui contract – chiar și atunci, însă, cele două părți pot semna un proces-verbal de predare-primire, ce are valabilitate legală și va fi luat în calcul ulterior, la întocmirea contractului.

Cu o experiență de 3 ani ca digital marketing specialist, a dobândit competențe valoroase în comunicare și inovație. Colaborează cu Imobiliare.ro din 2021, ocupându-se de social media și brand. În trecut, a contribuit ca editor al rapoartelor și a comunicatelor de presă.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *