Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 Februarie 2020

Studiu ING: Românii sunt, dintre europeni, cei mai interesați de achiziția unei case

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

În momentul de față, 84% dintre români consideră că este mai rentabil să își cumpere o locuință proprie decât să locuiască în chirie.

La nivel european, românii se arată cei mai interesați să economisească pentru a-și cumpăra o casă, relevă cel mai recent studiu internațional ING, la care au participat peste 15.000 de respondenți din 15 țări (europene, dar nu numai). Astfel, 84% dintre români consideră că este mai rentabil să își cumpere o locuință proprie decât să locuiască cu chirie, comparativ cu media europeană de 70%. În plus, doar 56% dintre români ar plasa un alt obiectiv financiar înaintea celui de a strânge bani pentru o casă.

Citește și: Câte locuințe noi au la dispoziție bucureștenii spre achiziție?

Alții preferă să meargă în călătorii

Spre comparație, datele studiului citat relevă că 81% dintre europeni prioritizează alte obiective financiare în detrimentul achiziției unei case – obiective precum întreținerea familiei, costurile studiilor, plata chiriei într-o locuință convenabilă, dar și hobby-urile și călătoriile.

Călătoriile se află, de altfel, în topul preferințelor europenilor, cu atât mai mult cu cât acestea sunt mai accesibile, ca alternativă la economisirea pentru cumpărarea unei locuințe. Astfel, 54% dintre europeni aleg vacanțele și amână achiziția unei case sau optează să achite creditul ipotecar pe o perioadă mai extinsă.

Cele mai mari ponderi ale locuitorilor care ar prioritiza alte obiective financiare se regăsesc în Germania (91%), Austria (90%) și Olanda (90%). De asemenea, Germania (58%) și Olanda (59%) au cei mai puțini respondenți care văd achiziția unei locuințe ca o investiție rentabilă.

„Majoritatea dintre noi ne dorim să deținem o locuință proprie, nu doar pentru că este o decizie inteligentă pe termen lung din punct de vedere financiar, dar mai ales pentru că este un obiectiv important din perspectivă emoțională și personală. Dar locuințele sunt scumpe, prin urmare, unele persoane aleg să își acorde mai mult timp pentru a economisi suma necesară sau amână decizia de a cumpăra o locuință. Odată cu extinderea orizontului de timp, nu este surprinzător că aceștia își îndreaptă atenția și către alte obiective, precum călătoriile și hobby-urile.”

Jessica Exton, specialist în ştiinţa comportamentală în cadrul ING

 

Achiziția unei case, o provocare pentru 55% dintre europeni

Prețurile ridicate (77%) și teama de gradul ridicat de îndatorare (70%) sunt principalele motive care determină europenii să-și amâne decizia de a cumpăra o locuință. Doar 16% dintre aceștia declară, însă, că nu își doresc să cumpere o casă. Spaniolii (45%), olandezii (42%) și germanii (37%) sunt de părere că măsurile și reglementările ineficiente contribuie la contextul actual în care se află piața imobiliară. 53% dintre români (față de 35% în 2017) consideră că piața imobiliară merge într-o direcție greșită, sub media de 55% la nivel european, cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Spania (72%), Germania (65%) și Luxemburg (65%).

La nivel european, prețurile locuințelor s-au majorat cu 4,2%, în timp ce salariile au crescut cu doar 3,2%, astfel încât 55% dintre europeni consideră că este o provocare să îți cumperi o casă, iar 62% anticipează că prețurile vor crește în următoarele 12 luni. Cu toate acestea, procentul europenilor care consideră că este din ce în ce mai dificil să își cumpere o casă a scăzut de la 78%, în 2015, la 70%, în 2019.

O așteptare pentru până la 35 de ani

Rezultatele studiului ING se află, desigur, într-o relație de proporționalitate directă cu ponderea deținută la nivelul populației de proprietarii de locuințe din fiecare țară. Astfel, România are, potrivit statisticilor oficiale, o pondere de 96% de familii care trăiesc în locuințe personale.

„Evoluția creditării pe segmentul de ipotecare a continuat sa fie pozitivă, astfel încât stocul de credite ipotecare a crescut cu puțin peste 11% în 2019 (de la 15,6 în 2018). Evoluția componentei de creditare în lei (practic singura care funcționează pe piața de ipotecare în acest moment) a cunoscut un avans mediu de aproximativ 20% în 2019 (față de 30% în 2018), ceea ce indică o încetinire a ritmului de creștere către valori, spunem noi, mai sustenabile.”

Valentin Tătaru, economist la ING Bank România

 

Potrivit studiului ING, 28% dintre români anticipează că își vor cumpăra o locuință când vor avea între 30 și 34 ani, 25%, după 35 ani și 14%, înainte de 30 ani. 21% dintre români (cel mai scăzut procent după spanioli) nu cred că își vor permite cumpărarea unei locuințe. Spre comparație, doar 7% dintre europeni preconizează că își vor achiziționa o casă înainte de vârsta de 30 ani, 16%, după 35 ani, iar 38% sunt pesimiști în privința cumpărării unei case.

Pe lângă potențialele beneficii de ordin economic, deținerea unei proprietăți conferă și un sentiment puternic de stabilitate, de apartenență și de identitate socială. Astfel, la nivel european, doar 21% dintre proprietarii de locuințe au declarat că au o cumpărat o casă din rațiuni economice, susținând că a fost o decizie emoțională și că își doreau să dețină locuința în care trăiau (66%), precum și că percep locuința ca fiind un aspect esențial pentru dezvoltarea unui mediu de familie.

Despre studiu:
Sondajul internațional ING pe a fost efectuat de Ipsos prin chestionare aplicate online. La acesta au participat 15.146 de respondenți din 15 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada 16–30 august.
Părerile cititorilor
1 părere
  • Imobiliare.ro: În ciuda pandemiei, statisticile arată că există, chiar și acum, un interes solid pentru piața locuințelor -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să meargă înainte fără ele! Studiu ING: Românii sunt, dintre europeni, cei mai interesați de achiziția unei case Colliers: „Impactul COVID-19 asupra economiei în general și asupra pieței imobiliare în […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe