Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 Iunie 2023

Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?

scris de Corina Sfia in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 07 Iunie 2023

Capitala are în acest moment cea mai activă piață, pe plan național, având în vedere perioada medie de vânzare pentru un apartament. Capitala este urmată, din acest punct de vedere, de Timișoara, Constanța, Brașov, și, respectiv, Cluj Napoca.

Potrivit celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro, în București, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament a fost, în intervalul ianuarie-martie 2023, de 41.5 zile, iar în trimestrul I din 2022 a fost de 56 de zile.

O creștere semnificativă a perioadei de vânzare pe segmentul apartamentelor a avut loc trimestrul trecut și în Brașov, unde acest indicator a ajuns la 61 de zile (față de 49 zile în perioada similară din 2022). În Timișoara, timpul necesar pentru încheierea unei vânzări a crescut de la 47.5 de zile în trimestrul I din 2022 la 56 de zile în perioada similară din 2023. În Constanța, în perioada ianuarie – martie 2023, o locuință este tranzacționată, în medie, în 59 de zile (valoare ce reprezintă o stagnare a perioadei, comparativ cu anul anterior). În Cluj-Napoca, acest indicator a scăzut ușor, de la 97 de zile (în T1 2022) la 96.5 de zile, în T1 2023.

Marja de negociere a apartamentelor de vânzare

Marja de negociere este calculată ca diferența între prețul de vânzare și ultimul preț cerut. În patru din cele cinci mari orașe ale țării acest indicator s-a situat, trimestrul trecut, la un nivel mai scăzut comparativ cu perioada similară a anului 2022.

În momentul de față, cea mai mare marjă de negociere, de peste 3,5%, poate fi găsită în București și Timișoara. Spre comparație, în perioada similară a anului trecut, aceasta se situa la aproximativ 3,7%. Un alt oraș în care disponibilitatea vânzătorilor de a lăsa la preț depășește ușor pragul de 3% este Cluj-Napoca – unde, în urmă cu un an, acest indicator se situa la 3,5%. Următorul centru regional din clasamentul celor mai mari marje de negociere este Brașov, cu 2,7% (în scădere față de perioada similară a anului trecut). Pe de altă parte, acest indicator s-a depreciat semnificativ și în Constanța. Astfel, în acest oraș marja de negociere a scăzut de la 4,3% (valoare medie înregistrată în T1 2022) la 1,8%, în primul trimestru din 2023.

Corina Sfia, jurnalist de profesie, are o experiență de peste 16 ani în audio-vizual, comunicare și content marketing. S-a alăturat echipei Imobiliare.ro în anul 2021, iar în prezent este Video Content Manager și MC for events.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Topul celor mai ieftine apartamente din București. Plătești pe o garsonieră până în 50.000 euro

Cumpărătorii interesați de apartamentele din Capitală au la dispoziție cea mai variată ofertă de locuințe din care pot alege, dar și plătesc sume consistente pentru a deveni proprietari. Prețul...

citește mai departe
Ritmul scumpirilor și al ieftinirilor în marile orașe. Prețurile în funcție de zone, în cel de-al treilea trimestru din 2022

Prețul apartamentelor, la nivel național, a scăzut cu 1,8% față de cele trei luni anterioare. Excepție face Timișoara și Brașov, două centre regionale în care prețul apartamentelor a crescut,...

citește mai departe