Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Februarie 2011

Trei motive pentru care experţii cred că cel puţin un segment imobiliar îşi revine

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 07 Februarie 2011

Sectoarele comerciale ale pieţei imobiliare mondiale încep să se stabilizeze. Şi consultanţii locali se arată optimişti, în special pentru sectorul spaţiilor de birouri.

Deşi perspectivele macroeconomice ale României se menţin neclare, companiile de consultanţă identifică semnale de revenire pe anumite segmente ale pieţei imobiliare. Sectorul clădirilor de birouri este cel care beneficiază de cele mai optimiste previziuni la acest capitol. Printre argumentele invocate de consultanţii din domeniu se numără:

1. Cerere în creştere, ofertă în scădere
Potrivit lui Ben Binns, Senior Associate în cadrul King Sturge România, posibilităţile limitate de finanţare din ultimele 18 luni conduc la reechilibrarea balanţei între ofertă şi cerere pe piaţa locală a spaţiilor de birouri. Conform unui raport de piaţă realizat recent de CB Richard Ellis, anul trecut stocul office bucureştean s-a majorat cu 274.000 de metri pătraţi, 75% din acest volum fiind reprezentat de clădiri de clasa A. Acest nivel este comparabil cu rezultatele din anii 2007-2008, însă indică o scădere de 33% faţă de 2009 (cel mai bun an din punctul de vedere al finalizării de noi spaţii office). Pentru anul în curs, estimările indică o scădere a ritmului de creştere al cererii pe acest segment. Potrivit datelor CBRE, în 2011 livrările de noi proiecte vor atinge un nivel foarte scăzut – 135.000 de metri pătraţi, 70% din această suprafaţă fiind reprezentată de spaţii de clasa A.

În contrast cu o ofertă a cărei creştere este mult diminuată în contextul recesiunii, cererea de spaţii office de calitate se înscrie pe un trend crescător. Activitatea totală de închiriere înregistrată în 2010 – peste 250.000 de metri pătraţi – indică o majorare de 48% faţă de anul precedent, conform datelor CBRE. În momentul de faţă, cele mai atractive zone ale Capitalei pentru închiriere sunt: nordul (peste 30% din cerere), centrul (27% din solicitări) şi zona de nord-Pipera (22% din cerere).

2. Rată de neocupare stabilă, cu şanse de scădere
În strânsă corelaţie cu raportul cerere-ofertă se află şi un indicator-cheie pentru segmentul office. În opinia lui Ben Binns, gradul de neocupare a clădirilor din Capitală a început să înregistreze uşoare scăderi în ultima perioadă. Potrivit datelor CBRE, în trimestrul al patrulea din 2010 acest indicator a ajuns la circa 17%, un nivel uşor mai scăzut decât cel înregistrat în trimestrul precedent. Cea mai mare rată de scădere – 19,2% – a fost înregistrată în zona de nord-Pipera, în contextul cererii în creştere resimţite în trimestrul anterior. Reprezentanţii CBRE estimează că gradul de neocupare pentru clădirile de birouri din Bucureşti va continua să se diminueze până la un nivel de 14-15% către sfârşitul acestui an.

3. Chirii în stagnare pe segmentul prime
Un alt factor luat în considerare de analiştii pieţei locale constă în tendinţa de stabilizare a chiriilor pentru clădirile office din Capitală. „După o perioadă de presiune în sensul diminuării chiriilor pentru toate sectoarele de proprietate comercială, există semne că tendinţa de scădere a fost oprită şi nivelurile au început să se stabilizeze”, notează reprezentantul King Sturge într-un raport de piaţă al companiei. Tendinţa de stagnare este vizibilă deocamdată doar la nivelul proprietăţilor office de cea mai bună calitate, care sunt şi cele mai căutate. Pe de altă parte, în cazul imobilelor din zonele secundare, ce dispun de mai puţine facilităţi şi beneficiază de o cerere mai scăzută, declinul continuă. Astfel, potrivit datelor CBRE, în anul 2010, chiria pentru clădirile de birouri de tip prime a rămas stabilă, la aproximativ 19,5 euro pe metru pătrat pe lună. Pe de altă parte, diferenţa dintre costurile de ocupare pentru acest gen de clădiri şi cele pentru spaţiile din zonele secundare sau terţiare ale Bucureştiului s-a adâncit, ajungând şi la un nivel de 45%. Pentru anul în curs, reprezentanţii CBRE estimează că preţurile de închiriere a clădirilor de tip prime nu ar trebui să înregistreze fluctuaţii majore. „Din punctul de vedere al nivelului chiriilor, Bucureştiul se situează mult mai bine comparativ cu alte centre din regiune, precum Belgrad, Zagreb, Sofia, unde acest nivel continuă să scadă”, subliniază Binns.

Livrările reduse, avantaj şi pentru spaţiile industriale şi de retail
Semnale pozitive pentru anul în curs sunt identificate de consultanţii imobiliari şi pentru alte două segmente ale pieţei imobiliare – cel industrial şi cel de al spaţiilor comerciale. „Previzionăm o îmbunătăţire continuă a sectorului spaţiilor de depozitare şi logistice, intrarea unor companii foarte mari pe piaţa din România fiind dovada în acest sens. Piaţa spaţiilor comerciale continuă să beneficieze de pe urma expansiunii internaţionale a unor retaileri mari şi, având în vedere că numărul proiectelor previzionate s-a diminuat considerabil, atenţia rămâne concentrată pe locaţiile premium, de mărime sustenabilă”, explică reprezentantul King Sturge.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Daniel

    In mod garantat preturile la locuinte trebuie sa mai scada cu 30-40%… daca ne uitam la 3 indicatori:
    – puterea de cumparare a romanului
    – comparatia cu preturile din tarile vecine/surori, UE
    – criza nu este nici pe departe depasita, asadar tranzactii putine in economia reala inseamna scaderea preturilor in scetorul imobiliar

  • Alexandru Dragos

    In contextul celor prezentate mai sus si in legatura cu problematica situatiei actuale a pietei imobiliare va prezint un punct de vedere cu referire la tarile din UE.

    Nu cred ca vor mai exista mult timp diferente majore intre ce este acolo si ce se intampla in Romania, fiind cu totii membri in UE si evoluand economic dupa aceleasi reguli. In acest context preturile se vor aseza la nivele comparabile cu cele din vest.

    Practic nu exista explicatie logica pentru a sustine ca intr-o tara ca Germania cu o densitate a populatiei de cca. 2,7 ori mai mare decat a Romaniei, preturile proprietatilor imobiliare sunt mai reduse decat la noi, inclusiv la capitolul terenuri de constructii. Si din pacate aceste diferente le regasim aproape in toate locatiile din Europa.

    In tara noastra piata imobiliara este formata si sustinuta, de intermediarii si promotorii imobiliari. Ei au folosit pe unii evaluatori ca sa convinga publicul ca preturile trebuie sa fie mari. Dintre acestia cei care au investit in proiecte imobiliare sunt in blocaj pe fondul unui numar extrem de redus de tranzactiii si a unei piete in regres.

    Cu toate ca formatorii spun ca piata imobiliara din Romania este printre cele cu potential, in trecut (2007-2008)ei spuneau ca are cresterea cea mai rapida in Europa, cea mai profitabila, atragatoare, etc., un paradis al investitorilor, realitatea este ca orice persoana rezonabila, stie ca atunci cand intreaga lume se entuziasmeaza cu privire la o afacere, oportunitatea este deja de domeniul trecutului.

    Acum tot felul de firme cu “staif” si nume cat mai cosmopolite, chiar si ultimii “Big Four”, incearca prin tot felul de povesti romantate sa mentina preturile. Adica romanii, asa cum platesc mai mult pentru mancare, benzina, bunuri de larg consum, electrocasnice, sa plateasca mai mult si pentru case, birouri, hale, etc.

    Ar trebui toti acesti super consultanti sa nu uite din ce motive a falimentat Arthur Andersen. Nu ar fi rau sa se intample la fel si cu Deloitte, PWC, EY si KPMG. N-am mai ajunge sa credem ca Bursa de pe Wall St. este la fel de profitabila ca si Caritas-ul din Cluj, de 8 ori, de 8 ori!!! Si nici sa credem ca preturile imobilelor rezidentiale din America ar trebui sa fie de 20 de ori mai scumpe decat costul de constructie.

    Si cine stie, poate nici shekelul sa nu mai creasca fara motiv ci numai datorita faptului ca cineva speculeaza si asupreste alte popoare.

    Pana la urma insa, prostul este cel care da nu cel care cere.

  • dana

    corect si eu cred ca o sa scada… lucrez in domeniu.
    se ascunde mult acest adevar..deh

  • dan

    minciuni.o sa scada EVIDENT

  • aaa

    minciuni. nu isi revine nimic… scad, scad si iar scad…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Contrast pe piaţa industrială: Închirierile, la cel mai ridicat nivel din 2007 încoace. Livrările, aproape de zero

În primul semestru din 2011, în Capitală au fost contractate cu 53% mai multe spaţii logistice faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tendinţa de creştere economică a României...

citește mai departe
Revine cererea de birouri. Preînchirirerile, la cel mai înalt nivel din 2008 încoace

După nouă luni în care cererea de spaţii office încă nefinalizate s-a situat la nivelul zero, companiile îşi recapătă încrederea în acest gen de tranzacţii. În trimestrul al doilea...

citește mai departe
Regres masiv pe piaţa de retail: livrările de spaţii comerciale, înapoi la nivelul din 2003

În primul semestru din 2011 nu a fost inaugurat niciun centru comercial important. Totuşi, câteva astfel de deschideri sunt planificate pentru restul anului. Efectele perioadei de recesiune asupra activităţii...

citește mai departe
Marile companii de consultanţă au înfiinţat o asociaţie profesională: REPS

Membrii fondatori consideră că o astfel de grupare reprezintă un pas firesc în procesul de maturizare a pieţei autohtone. Câteva dintre companiile de consultanţă imobiliară prezente în peisajul imobiliar...

citește mai departe
România, puţin atractivă pentru retaileri, după o intrare ca H&M?

Performanţele economice slabe fac ca ţara noastră să pălească în comparaţie cu alte pieţe ce-şi revin mai rapid după recesiune. Unul dintre factorii ce promite să susţină dezvoltarea pieţei...

citește mai departe