Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Octombrie 2023

TVA 5% vs 9%: Ce ai fi putut să faci cu banii, dacă nu-i dădeai pe diferența de TVA?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 24 Octombrie 2023

De la începutul anului viitor cota redusă de TVA pentru locuințe va crește de la 5% la 9%. Iată ce ai fi putut să faci cu banii pe care vei ajunge să-i plătești acum în plus pentru același apartament din cauza acestei majorări.

Să luăm un exemplu simplu, un apartament de 100.000 de euro, cu o suprafață utilă de 100 de mp. Cu un TVA de 5%, prețul locuinței ajunge la 105.000 de euro, în timp ce în cazul unui TVA de 9% se majorează la 109.000 de euro. Discutăm, practic, despre un cost suplimentar de circa 4.000 de euro.

Ce ar fi însemnat acești bani, dacă ar fi rămas în buzunarul tău? Ai fi putut să mobilezi cu strictul necesar dormitorul, living-ul, baie și bucătăria pentru a te muta într-o casă nouă care arată exact pe gustul tău.

La un cost mediu de circa 500 de euro pe lună, ai fi putut să acoperi aproape integral costul unui an de grădiniță privată pentru copilul tău.

Cei 4.000 de euro ar fi fost de ajuns pentru a achita un loc de parcare într-un oraș mai mic din țară. Chiar și în Capitală, unde cele mai ieftine locuri de parcare se vând în noile ansambluri rezidențiale cu cel puțin 7.000-8.000 de euro, plus TVA, ai fi putut achita o parte consistentă din acest cost.

Pentru că tot am discutat despre locuri de parcare, unele dintre cele mai ieftine mașini electrice disponibile în România sunt produse de Dacia. Dacă ai beneficia de programul Rabla, un astfel de automobil te-ar costa circa 9.000 de euro. Cu banii pe care urmează să îi dai pe diferența de TVA la locuință ai fi putut să acoperi aproape jumătate din costul mașinii.

Dacă ai în schimb o mașină pe benzină, cu un rezervor de circa 50 de litri, la un preț mediu de 7 lei pe litru, ai fi putut să folosești banii pentru a face peste 50 de plinuri.

Tot cu 4.000 de euro găsești la agențiile de turism oferte pentru vacanțe de vis. Ai fi putut să cumperi o excursie în Maldive, cu 7 nopți de cazare într-o vilă pe plajă plus transport cu avionul până la destinație, sau să mergi împreună cu jumătatea ta în Egipt la un resort premium all inclusive tot pentru o perioadă similară de timp.

Ai fi putut să folosești, totodată, banii pentru a cumpăra acțiuni. Cei 4.000 de euro ți-ar fi ajuns pentru 13 acțiuni la Microsoft sau 33 la Amazon. Sau ai fi putut să investești totul în criptomonede, suma respectivă fiind suficientă pentru 2 Ether sau 0,12 Bitcoin.

Ce înseamnă majorarea TVA la 9% pentru rata ta

Dacă luăm ca exemplu același apartament în valoare de 100.000 de euro și un aport propriu de 15%, rezultă o tranzacție de 525.000 de lei (TVA 5%), din care 446.250 de lei este creditul, conform calculelor Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

Într-un scenariu similar, în care însă TVA este de 9%, va rezulta o tranzacție de 545.000 de lei și ajungem la un credit de 463.250 de lei.

Dacă discutăm despre un credit care se încheie pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de 5,9% pe an, în prima situație cumpărătorul va plăti o rată lunară de 2.647 de lei, iar în cea de-a doua de 2.748 de lei. Vorbim, astfel, despre o diferență de circa 100 de lei pe lună.

În ce condiții beneficiezi de cota redusă de TVA

De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA crește de la 5% la 9% și se acordă pentru locuințele cu o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA, ce în momentul livrării pot fi locuite ca atare, deci dispun de:

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
  • acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu de odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar
  • finisajele exterioare includ cel puțin – acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
  • finisajele interioare includ cel puțin – pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

În cazul persoanelor care au încheiat sau urmează să încheie în 2023 un contract cu plata avansului pentru achiziția unui locuințe cota redusă de TVA de 5% se menține.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Z K

    Daca am incheiat contract cu dezvoltatorul in 2021, si din cauza unor intarzieri s-ar putea ca sa semnam contractul doar in 2024. Ce valoare de TVA se aplica la o locuinta sub 100.000€?

  • Gabriela Anghel

    Buna ziua! Cota de TVA se aplică și pentru imobilele vechi? Adică construcții finalizate înainte de anul 2000.

  • Alin Rus

    Bună ziua ,
    La imobilele la care s-a semnat promisiunea de vânzare-cumpărare în 2023 ,iar plata finală se va face în 2024 vor beneficia de TVA 5% , menținându-se cota din anul semnării promisiunii , sau se aplică și în acest caz TVA de 9%?
    Mulțumesc !

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ai cumpărat cu Noua Casă și acum vrei să vinzi sau să închiriezi locuința? Iată ce trebuie să știi

Ai cumpărat o locuință prin programul Noua Casă, dar acum din diverse motive vrei să renunți la ea? Poate că ai decis să te muți într-un alt oraș sau...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Cum a ajuns un angajat al BNR să fie uimit de eficiența brokerului de credite

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cât de importată este...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: Când ai în joc 10.000 de euro, fiecare minut contează, iar brokerul de credite te poate salva

Continuăm seria de materiale “Credite pe muchie de cuțit”, în care te invităm să faci cunoștință cu unii dintre experții Imobiliare.ro Finance, cu un caz care ne arată cum câteva minute...

citește mai departe
Cum obții cel mai bun credit pentru locuință? Participă la webinarul gratuit Imobiliare.ro pentru informații valoroase la început de 2024

Vrei să cumperi o locuință în următoarea perioadă și ai nevoie de un credit în acest sens? Află direct de la un expert în domeniu tot ce trebuie să...

citește mai departe
Noua Casă 2024: Ce locuințe îți poți cumpăra și ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua un credit?

Lansarea programului Noua Casă 2024 este așteptată în curând. Iată ce locuințe pot cumpăra românii și ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinescă cei interesați de un astfel de...

citește mai departe