Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
22 ian. 2014

Un început de an tumultuos: variații-record de preț la apartamente în primele săptămâni din ianuarie

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Cele mai semnificative fluctuații au avut loc pe segmentul locuințelor nou-construite.

După ce în 2013 apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit mai mult decât în cei doi ani anteriori la un loc (un minus de 8,2%, față de 4% în 2011 și, respectiv, 1,3% în 2012), 2014 debutează tumultuos.

http://www.dreamstime.com/-image3059629Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, după primele trei săptămâni din ianuarie, prețul mediu cerut la nivel național se situează la 908 euro pe metru pătrat, valoare cu circa 1% mai mare decât cea consemnată la începutul anului (de 898 de euro pe metru pătrat); un avans considerabil a avut loc în ultima săptămână, când proprietarii și-au majorat pretențiile cu 2,6%. Tendința ascendentă nu este una general valabilă, astfel că, în anumite cazuri, în perioada menționată au avut loc și ieftiniri notabile. În marile orașe, cele mai semnificative variații, atât în plus, cât și în minus, au fost consemnate pe segmentul locuințelor noi, evoluția valorilor de listare pentru apartamentele vechi fiind mai temperată.

București:
Per ansamblu, în primele trei săptămâni din 2014, prețul mediu cerut de vânzătorii din Capitală s-a menținut relativ constant, la 1.061 de euro pe metru pătrat – valoare aproape identică cu cea consemnată la finele lui 2013 (1.062 de euro pe metru pătrat). În prima jumătate din ianuarie, dezvoltatorii și proprietarii de apartamente noi și-au majorat pretențiile până la un nivel de 1.205 euro pe metru pătrat, dar, după o scădere de 1,4% în a treia săptămână a lunii, acest tip de unități locative se situează acum la o valoare medie de 1.188 de euro pe metru pătrat, foarte apropiată de cea valabilă la sfârșitul lui 2013 (1.184 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi, pe de altă parte, sunt acum cu circa 1% mai scumpe decât la începutul anului, la un preț cerut de 992 de euro pe metru pătrat (față de 982 de euro pe metru pătrat).

Brașov:
Și în orașul de la poalele Tâmpei Indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la un nivel foarte apropiat de cel consemnat la sfârșitul anului trecut: 821 de euro pe metru pătrat (față de 823 de euro pe metru pătrat). Apartamentele noi sunt însă cu aproape 4,3% mai scumpe acum, putând fi achiziționate la o valoare medie de 905 euro pe metru pătrat (de la 868 euro pe metru pătrat); a treia săptămână din ianuarie a adus cel mai mare avans pe acest segment, de 3,4%. Locuințele din blocurile vechi sunt cu aproape 1% mai ieftine decât la sfârșitul lui 2013; proprietarii cer acum 807 euro pe metru pătrat, față de 814 euro pe metru pătrat; și în acest caz însă, a treia săptămână din ianuarie a adus un avans, chiar dacă ușor (de 0,5%), față de cea precedentă.

Cluj-Napoca:
Spre deosebire de tendința ascendentă consemnată la nivel național, în capitala Transilvaniei, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare se situează acum la 806 euro pe metru pătrat; această valoare este cu 7,5% mai mică decât cea valabilă la începutul lui 2014 (871 de euro pe metru pătrat). Declinul a fost susținut în exclusivitate de segmentul locuințelor noi, care s-au depreciat cu 12,7% în primele săptămâni ale anului, de la 797 la 696 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au scumpit cu 0,8% în ultimele trei săptămâni, de la 970 la 978 de euro pe metru pătrat.

Constanța:
În orașul de la malul mării, Indicele imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,9% în primele trei săptămâni ale anului, de la 839 la 855 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele noi s-au apreciat cu 5%, până la un nivel de 904 euro pe metru pătrat (față de 861 de euro pe metru pătrat, la finele lui 2013). Prețul mediu cerut pentru apartamentele vechi a cunoscut o evoluție mult mai temperată, situându-se în prezent la o valoare foarte apropiată de cea de la începutul anului: 835 de euro pe metru pătrat, în creștere cu circa 0,4%, de la 832 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:
În orașul din vestul țării, prețurile apartamentelor sunt acum cu circa 3% mai mari decât la sfârșitul anului trecut; după primele trei săptămâni din ianuarie, prețul mediu cerut de proprietari a ajuns la 817 euro pe metru pătrat, față de 793 de euro pe metru pătrat. Avansul a fost generat atât de locuințele noi, cât și de cele vechi; în cel dintâi caz, a avut loc o majorare de 9,8%, de la 832 la 914 euro pe metru pătrat; în cel de-al doilea, creșterea a fost vizibil mai temperată – 1,4%, până la o valoare de 797 de euro pe metru pătrat (de la 786 de euro pe metru pătrat).

Citește și: În 2013, locuințele s-au ieftinit cu 50% mai mult decât în 2011 și 2012. Topul scăderilor pe orașe

Părerile cititorilor
3 păreri
 • Toma

  Eu sunt Toma si nu vad decat un articol scris la comanda. Agentiile imping preturile in sus pentru comisioane mai mari si creaza iluzii celor care vor sa vanda. Si uite asa nu se vinde nimic apoi tot agentiile urla ca piata imobiliara este blocata, dar nu ca ar fi vina lor. Mai este un aspect important de lamurit si anume ca agentiile nu numai ca blocheaza tranzactiile deoarece nu lasa pretul sa coboare pana acolo unde sa se intalneasca cu oferta dar nu le explica celor care vor sa vanda ca ar trebui sa uite definitiv preturile din 2008. Si uite de ce nu se vinde/cumpara mai nimic. Bat toba ca a crescut numarul vanzarilor dar nu specifica ca este vorba de spatii de birouri sau de productie. Se amesteca intentionat cu spatiile de locuit pentru a crea confuzie. Pe de alta parte, am vorbit cu multi agenti care mi-au spus ca, atunci cand le-a explicat oamenilor cum sta treaba cu preturile in piata s-au ales cu injuraturi si alte invective. Si uite asa cei care vor sa vanda stau cu ele de geaba iar cei care vor sa cumpere cu banii in banci. Cine pierde si cine castiga se stie. Cei cu banii in banci in niciun caz. De ce oare depozitele populatiei au crescut cu 9 mld. lei in 2013 ? Pentru ca piata imobiliara si-a revenit ? In niciun caz. Am mai dat acest sfat si in 2009 si cred ca este inca de actualitate, cine vinde azi este mai castigat decat cel care va vinde peste 6 luni sau la anul. Iar preturi ca in 2008 nu o sa mai vedem in urmatoarele 3-4 decenii.

 • marius

  inca sunt preturi mari in capitala ….
  nu se reflecta in calitate
  sunt ffff vechi si prost facute
  norii negrii o sa apara in imobiliare.
  dau astia falimente pe capete, pe buna dreptate agentiile au comisioane mari si nu tin cu cumparatorul….

 • Razvan

  Avem si segmentul, valoare si numarul de tranzactii? Nu puteti sa spuneti ca au crescut preturile cand s au vandut 3 unitati. :)) si deodata gata. Piata si-a revenit.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Evoluția achizițiilor de imobile în august 2020: creștere ușoară comparativ cu anul trecut

În primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de 2019 în majoritatea județelor cu cea mai intensă activitate de tranzacționare. Potrivit celor mai recente...

citește mai departe
A început construcția celui de-al doilea turn de apartamente din XCity Towers, Timișoara. La finalizare va avea aproape 1.000 de unități

Prima clădire, aflată în curs de finalizare, este vândută aproape în totalitate, în vreme ce, din cea de-a doua, 30% din apartamente au fost deja precontractate. Dezvoltatorul imobiliar autohton...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Ajunge și la o cincime din prețul unei garsoniere, dar promite un randament chiar mai bun. Totuși, acest gen de proprietate este trecut adesea cu vederea!

Adăugând puțin peste 10.000 de euro la prețul unei locuințe noi, un simplu cumpărător poate deveni, totodată, investitor. Case, apartamente, terenuri. Cam acestea sunt principalele variante avute în vedere...

citește mai departe
Casă sau apartament: ce-ai zice de o variantă „hibridă”, foarte atractivă după perioada de izolare? E mai accesibilă decât vilele!

După ce au experimentat ce înseamnă să stai mai tot timpul în casă, posibilitatea de a petrece timp în aer liber este foarte apreciată acum de către cumpărătorii de...

citește mai departe