Deşi atenţia investitorilor s-a îndreptat până acum spre câteva oraşe consacrate, este de aşteptat ca aceştia să-şi îndrepte „tunurile” şi spre zone mai puţin exploatate.
În ultimii ani, cea mai atractivă zonă pentru construcţia de spaţii logistice a fost, în mod evident, Capitala. Aceasta este urmată de alte câteva oraşe mai bine reprezentate, precum Timişoara, Arad sau Ploieşti. În perioada următoare însă, este de aşteptat ca dezvoltatorii să se orienteze şi spre regiuni încă neexploatate la acest capitol. „Se va manifesta interes pentru investiţiile în parcuri logistice în zonele nedezvoltate din acest punct de vedere: Cluj, Sibiu, Bacău, când va exista cerere dinamică şi companii-ancoră dispuse să închirieze proiecte la cheie. Mai există potenţial şi în Bucureşti, Braşov, etc., însă pe termen mediu şi lung, când economia se va relansa şi producţia se va diversifica, iar noi companii vor intra pe piaţa din România”, subliniază Rodica Târcavu, şefa departamentului industrial al DTZ Echinox. În opinia reprezentantei companiei, pe piaţă nu vor mai exista proiecte industriale speculative decât în momentul în care cererea pentru spaţii industriale se va înscrie pe un trend ascendent stabil. Potrivit datelor DTZ, stocul spaţiilor de depozitare de clasa A din Bucureşti se ridică în prezent la aproximativ 900.000 de metri pătraţi, acestui volum adăugându-i-se încă 450-500.000 de metri pătraţi în restul ţării.
Volum-record de închirieri în primul semestru
Prima jumătate a acestui an a adus semnale o creştere sensibilă a cererii pe segmentul industrial. Astfel, în perioada menţionată, a fost închiriată o suprafaţă totală de aproximativ 150.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare (şi birouri aferente) la nivelul întregii ţări. Potrivit datelor DTZ, acest volum este mai mare decât cel tranzacţionat pe tot parcursul anului trecut (140.000 de metri pătraţi, din care 100.000 de metri pătraţi în Bucureşti). În momentul de faţă, rata de neocupare pentru spaţiile industriale se ridică la 10-12%, în Bucuresti, un nivel uşor mai ridicat regăsindu-se în Timişoara şi Arad. Potrivit Rodicăi Târcavu, chiriile se situează în intervalul 3,7-4,2 euro pe metru pătrat pe lună.