Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Martie 2024

Video: Cum poți evita compromisurile în achiziția unui apartament?

scris de Corina Sfia in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 29 Martie 2024

În procesul cumpărării unei locuințe, există o serie de provocări identificate de specialiști care pot duce la un proces de achiziție stresant și anevoios. În cadrul interviurilor Imobiliare.ro Talks am explorat cu David Grigorescu, specialist în domeniul imobiliar, cu peste 20 de ani de experiență, fondator al Zoom City Imobiliare și fost președinte APAIR, principalele provocări ce pot duce la potențiale compromisuri în achiziția unei locuințe, și modul în care pot fi evitate.

Cele 7 provocări principale în achiziția unei locuințe și cum să le evităm:

Una dintre primele provocări pe care cumpărătorii le întâmpină este legată de stabilirea criteriilor de achiziție. Adesea, cumpărătorii amestecă nevoile esențiale cu dorințele, construind o imagine ideală a proprietății care poate depăși bugetul sau nu se potrivește cu realitatea pieței. Acest fapt se traduce printr-o creștere chiar cu 2-3 luni a timpului de achiziție. Soluția este să separăm nevoile de dorințe, povestește David Grigorescu.

Determinarea bugetului corect ținând cont de nevoi și de piață.

Stabilirea unui buget corect este, de asemenea, crucială, deoarece mulți cumpărători își stabilesc bugete sub nivelul necesar pentru a achiziționa o proprietate adecvată. Adesea, cumpărătorii setează un buget mai mic decât cel necesar, consumând și în acest caz luni de zile până înțeleg că este necesară o ajustare, fie să mărească zona de căutare.

Găsirea unei proprietăți potrivite.

În contextul unei piețe dinamice și competitive, găsirea unei proprietăți potrivite reprezintă o provocare majoră. În acest stadiu, cumpărătorii care nu apelează la consultanții imobiliari ajung să petreacă zilnic ore întregi în căutarea unei proprietăți, consumând timp important în vizionarea unor proprietăți care nu li se potrivesc.

Evaluarea corectă a proprietății.

Alte provocări includ găsirea proprietății potrivite și negocierea tranzacției. Într-o piață dinamică, este vitală stabilirea unui buget corect și evaluarea corectă a valorii proprietății. Și aici, cumpărătorii neexperimentați ajung să petreacă multe luni pe piață, până înțeleg piața sau date despre proprietățile tranzacționate. Este esențial ca cumpărătorii să fie bine pregătiți și să aibă ghidajul potrivit în tot acest proces pentru a evita complicațiile și pentru a găsi locuința perfectă pentru ei.

Competiția cu alți cumpărători din piață și negocierea prețului.

Negocierea prețului este una dintre provocările majore pentru cumpărători, care duce adesea la pierderea mai multor proprietăți potrivite și/sau la plata unui preț mai mare comparativ cu valoarea din piață, din frica de a nu pierde proprietatea potrivită. Adesea, cumpărătorii abordează două strategii de negociere care sunt și cele mai toxice: întrebând care este ultimul preț, setând astfel în mintea proprietarului o limită peste care greu va mai trece și cea de-a doua, criticând proprietatea pentru a argumenta negocierea.

Gestionarea stresului și a emoțiilor.

Gestionarea emoțiilor este o provocare chiar și pentru cumpărătorii cu experiență, în contextul în care aceștia se află în situația de a plăti cea mai mare sumă din viața lor, uneori neavând acei bani – apelând la un credit. O primă regulă în negociere este aceea de a nu fi implicat emoțional, respectiv de a fi obiectiv.

Urmărește aici interviul complet.

Corina Sfia, jurnalist de profesie, are o experiență de peste 16 ani în audio-vizual, comunicare și content marketing. S-a alăturat echipei Imobiliare.ro în anul 2021, iar în prezent este Video Content Manager și MC for events.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *