Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 Iulie 2016

Visezi la o locuință a ta? Cât trebuie să economisești pentru ea!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Sfaturi, Ştirea zilei, Cumpărători
Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2017

O asemenea achiziție trebuie planificată din timp, iar a începe să pui bani deoparte este primul pas practic pe care îl poți face.

Pe fondul ieftinirii locuințelor, pe de o parte, și îmbunătățirii condițiilor de creditare, pe de altă parte, achiziția unei locuințe prin finanțare bancară a devenit în ultimii an o alternativă comparabilă (sau chiar mai accesibilă!) decât cea a închirierii unei locuințe similare – cel puțin din punctul de vedere sumei datorate lunar de către locatar, fie către bancă, fie către proprietar. Datorită avansului redus (de minimum 5% din valoarea totală a imobilului), programul Prima Casă a ușurat în acest răstimp mutarea multor tineri „la casa lor”.

casa din euro

În momentul de față însă, nu există o confirmare certă din partea autorităților cu privire la continuarea programului guvernamental după epuizarea plafoanelor deja alocate în acest sens. (Desigur, sunt șanse reale ca Guvernul să ia decizia suplimentării fondurilor, ca și în ceilalți ani.) În plus, recenta intrare în vigoare a legii dării în plată, ce a dus la majorarea semnificativă a sumelor solicitate ca avans pentru împrumuturile imobiliare și ipotecare, face ca achiziția unei locuințe să fie mai dificilă decât înainte printr-un credit standard.

5% versus 30% avans
Cum ar arăta, în acest context, un plan de economii viabil pentru a-ți putea cumpăra o casă? Imobiliare.ro îți prezintă o comparație de costuri, luând în calcul, ca exemplu, o proprietate în valoare de 45.000 de euro:

În eventualitatea contractării unui credit Prima Casă, avansul minim acceptat de către bancă ar fi de 2.250 de euro – total ce ar putea fi economisit, într-un ritm de 100 de euro pe lună (o sumă rezonabilă, având în vedere că mulți potențiali cumpărători plătesc deja chirie), într-un an și 10,5 luni. Dacă însă chiriașul își permite să pună deoparte (aproape) contravaloarea unei chirii, respectiv 200-250 de euro pe lună, perioada necesară pentru strângerea avansului ar fi de nouă luni până la un an de zile.

În cazul unei achiziții printr-un credit ipotecar/imobiliar standard, avansul datorat ar ajunge la 13.500 de euro (30% din valoarea imobilului). Pentru a strânge această sumă, un potențial cumpărător ar trebui să pună deoparte câte 100 de euro pe lună vreme de 11 ani și trei luni de zile. Într-un ritm de 200-250 de euro pe lună, suma de mai sus poate fi strânsă într-un interval cuprins între 4 ani și 6 luni și 6 ani și 7,5 luni.

Calculele de mai sus sunt, desigur, ilustrative, ele neținând seama de variația în timp a prețurilor locuințelor și nici de suplimentarea sumelor economisite prin apelarea la diferite instrumente financiare, cum ar fi depozitele bancare.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe