Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 Februarie 2015

2 camere, sub preț de garsonieră în 2008: Un bucureștean scoate acum din buzunar cu 30.000 de euro mai puțin!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 24 Februarie 2015

În restul marilor orașe, diferența dintre cele două categorii de apartamente este de ordinul a câteva mii de euro.

O analiză realizată de Imobiliare.ro relevă impactul ieftinirilor consemnate pe parcursul perioadei de recesiune pe segmentul vânzărilor de apartamente. În ciuda tendinței de stabilizare a prețurilor din ultimele luni, diferențele față de vârful pieței pot ajunge la peste 50%. Un efect concret – resimțit atât de cumpărători, cât și de proprietari – ar fi că, în momentul de față, o locuință cu două camere are o valoare de achiziție mai mică decât cea solicitată pentru o garsonieră în momentul de apogeu al imobiliarelor. Cea mai mare diferență poate fi observată în Capitală, acolo unde vânzătorii și-au redus cel mai mult pretențiile. Studiul pune față în față prețurile medii solicitate pentru unitățile locative bicamerale din blocurile vechi în luna ianuarie 2015 cu cele valabile în martie 2008, atât pentru două camere, cât și pentru garsoniere.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-passage-bucharest-boulevard-traffic-image38756238

București:
În ultimii șapte ani, cele mai mari ieftiniri au avut loc în Capitală – locuințele bicamerale, care ocupă și primul loc în preferințele cumpărătorilor, au consemnat un recul de 56%, de la o medie de 123.003 de euro, până la 53.993 de euro. Tot aici poate fi observat și cel mai mare ecart între prețul actual al unui apartament cu două camere și cel solicitat pentru o garsonieră în martie 2008: dacă în celelalte mari orașe ale țării diferența este de sub 5.000 de euro, în Capitală ajunge la aproximativ 28.000 de euro (o pondere de circa 34% din 82.086 de euro).

Brașov:
În luna ianuarie a acestui an, prețul mediu cerut pentru apartamentele cu două camere scoase la vânzare în orașul de la poalele Tâmpei a fost de 42.721 de euro, în scădere cu aproape 49% față de nivelul consemnat în martie 2008, respectiv 83.534 de euro. Suma solicitată în prezent este mai redusă chiar decât pretențiile proprietarilor de garsoniere de la acea vreme – în urmă cu șapte ani, o astfel de unitate locativă putea fi achiziționată în Brașov cu 44.685 de euro.

Cluj-Napoca:
În prezent, locuințele cu două camere din orașul de pe Someș se situează la o medie de preț de 53.686 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro. Spre deosebire de celelalte centre regionale ale țării, diferența față de martie 2008 se situează la sub 30% (o scădere de 27%, de la 73.903 euro), fapt ce face din Cluj orașul cu cel mai redus declin din ultimii șapte ani. Cu toate acestea, și aici un apartament bicameral poate fi achiziționat acum la un preț mai mic decât cel solicitat pentru o garsonieră în perioada de apogeu a pieței, respectiv 56.321 de euro. O asemenea situație se explică prin faptul că, în 2008, prețul unei unități locative cu o cameră era disproporționat de mare față de al uneia cu două în capitala Transilvaniei (o diferență de doar 24%, față de aproape 50% în Capitală).

Timișoara:
La început de an, vânzătorii timișoreni solicită, în medie, 44.509 euro pentru un apartament bicameral amplasat în bloc vechi – sumă cu circa 41% mai mică față de nivelul de 75.402 euro consemnat în urmă cu șapte ani. Și în orașul din vestul țării o astfel de locuință este mai ieftină acum decât o garsonieră în 2008, ținând cont că aceasta din urmă ar fi putut fi achiziționată atunci cu 47.605 euro.

Constanța:
În prima lună din 2015, prețul mediu cerut pentru un apartament cu două camere s-a situat la 43.997 de euro în orașul de la malul mării, la o diferență de circa 44% față de momentul de vârf al pieței (când pretențiile proprietarilor se situau la 79.131 de euro). Spre comparație, suma medie necesară pentru achiziția unei garsoniere în martie 2008 era de 45.354 de euro, potrivit statisticilor realizate de Imobiliare.ro.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • renti

    Domnilor tot ce se construieste nou dupa 1990 este un dezastru,moarte curata ,faceti totul de mantuiala nu va intereseaza daca la primul cutremur se face totul musuroi.
    Pe timpul lui Ceausescu se turna structura de rezistenta cu ciment adevarat si toate materialele de constructii ff bune.
    Voi urmariti profitul si cum spunea un muncitor de la voi in loc de ciment puneati saci de hartie si alte deseuri ca sa nu intre mult ciment la fundatie ca si asa nu vede nimeni.
    Nu faceti decat spoiala pe afara sa luceasca apoi inchideti firma sa nu fti trasi la raspundere si deschideti alta si asa pacaliti oameni cu zeci de mii de euro.
    Sincer din ce ati construit voi la un cutremur va mai ramane ceva din ele ?dar cu oameni care mor?

  • sorin frunzaverde

    Pana ce nu ve-ti inceta cu raportarea preturilor la 2008, ramaneti doar niste manipulatori ordinari!

  • Vasile

    Chiar și asa preturile sunt umflate. O legenda populara spune ca prețul este dictat de cerere și oferta și asta e adevarat in cazul inconștientului însă realitatea este ca prețul este funcție de cerere oferta și abilitatea de a plăti. În românia venitul mediu nu asigura abilitatea de a cumpăra mai nimic cu un cost mai mare de 30 de mii de euro fără a pune cumpărătorul în poziția de a supra ieri cu mai puțin de 50% din venit…. Aritmetica e simpla mai complicat este exercitarea bunului simt…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe