Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Iulie 2009

2010 va aduce pretul real, in imobiliare

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 28 Iulie 2009

De la inceputul anului viitor, cei care vor dori sa achizitioneze o casa sau un teren vor putea afla, pentru prima data, care este pretul platit pentru o proprietate similara din aceeasi zona, pentru ca autoritatile vor comunica periodic un indicator al pietei imobiliare.

Acest indicator va fi cat se poate de credibil, avand in vedere ca la elaborarea lui contribuie atat Institutul National de Statistica (INS) si Banca Nationala a Romaniei, cat si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Practic, oricine va putea sti care sunt preturile reale ale locuintelor sau ale terenurilor dintr-o zona, fie ca este vanzator, agentie imobiliara, ori este in cautarea unei proprietati, asa cum se intampla de multi ani in restul Uniunii Europene.

Indicele a fost anuntat la inceputul anului 2008. “Acest indicator va fi calculat de Institutul National de Statistica (INS), pe baza preturilor declarate ale tranzactiilor imobiliare, informatii pe care deja le comunica toti notarii din Romania, din cele aproximativ 2.000 de cabinete notariale”,a declarat, pentru Gandul, Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al UNNPR.

Notarii nu furnizeaza numai preturile in lei la care se perfecteaza tranzactiile, ci si date legate de imobilul respectiv – anul construirii, numarul de etaje, suprafata apartamamentului s.a. -, precum si onorariul incasat. INS va afla si daca un imobil a fost cumparat cu bani imprumutati de la banca, din formularul pe care trebuie sa-l completeze cumparatorul.

 

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

ANEVAR: “Baza de date elimina echivocul de pe piata”

Cu o intarziere de cativa ani, autoritatile vor reusi sa aduca mai multa transparenta pe o piata pe care nimeni nu a stiut pana acum care erau preturile reale. Un asemenea indice ar fi fost necesar incepand cu anul 2004, cand a inceput ascensiunea preturilor, odata cu cresterea creditarii.

In lipsa unor repere oficiale, vanzatorii au reusit sa faca legea prin preturile cerute, ajutati si de “prognoze” ale unor autointitulati analisti. Acum, cand tranzactiile s-au imputinat, un asemenea indice imobiliar este cu atat mai util.

“In aceasta perioada de criza in care au fost mult mai putine tranzactii, iar putinele informatii sunt rare si necertificate de nimeni, s-a vazut mult mai serios lipsa unei surse credibile, transparente si accesibile tuturor actorilor implicati intr-o tranzactie.

Existenta unui indice imobiliar va elimina tot ce inseamna echivoc pe piata imobiliara”, a declarat Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe