Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 Iunie 2013

Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Iulie 2013

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului.

Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin directe exercitate de vânzătorii și cumpărătorii de locuințe, luând în calcul suplimentarea fondurilor pentru programul Prima Casă. „Suntem în discuții (cu Ministerul de Finanțe, n.red.), în sensul că noi le-am făcut o solicitare bazată pe niște argumente, dar nu noi decidem”, a declarat Aurel Șaramet, președintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), pentru Imobiliare.ro. Principalul motiv pentru care Fondul a făcut o asemenea solicitare este reprezentat de cererea ridicată pentru acest program, venită atât din partea potențialilor cumpărători, cât și din partea băncilor. „E de datoria noastră să semnalăm rezultatele și evoluția programului, dar decizia nu ne aparține”, a punctat, încă o dată, Șaramet.

investitorcubaniFondurile pentru 2013, gata în octombrie?
Pe fondul incertitudinilor legate de continuarea programului guvernamental – în vechea formulă sau în varianta Noua Casă -, 2013 a fost, până în momentul de față, cel mai dinamic an în ceea ce privește acordarea de credite co-garantate de către stat. Potrivit datelor FNGCIMM, până la finele lunii mai au fost epuizate mai mult de jumătate din fondurile alocate pentru întregul an – 410 milioane de euro dintr-un total de circa 780 de milioane. Numărul garanțiilor acordate în această perioadă – circa 11.000 – a fost cu 10% mai mare decât cel consemnat în intervalul similar din 2012. Dacă ritmul actual de creditare se va menține, fondurile alocate pentru 2013 vor fi epuizate înainte de sfârșitul anului, probabil prin luna octombrie.

Blocaj pe cea mai mare parte din piață
Principalul atu oferit de creditele Prima Casă la ora actuală constă în posibilitatea achiziției unei locuințe cu un avans mic, de doar 5% – față de un minimum de 25% și, respectiv, 15%, solicitat pentru creditele standard în euro sau lei. În ceea ce privește dobânzile, băncile active pe piața locală oferă produse similare.

Cât de importantă este, în acest context, suplimentarea plafonului de garantare? „În cazul în care programul nu se continuă și se opresc fondurile, o să se blocheze foarte tare piața tranzacțiilor în cartiere, cu bugete mici, de până la 60.000 de euro”, spune Claudiu Hațegan, directorul agenției Klauss & Partners, recunoscând faptul că, în momentul de față, acest tip de achiziții sunt majoritare în piață. În mod firesc, dispariția unui număr important de potențiali cumpărători va pune o presiune descendentă asupra prețurilor, până la un punct în care cererea se va regla, din nou, cu oferta. Dacă, pe de altă parte, se va decide suplimentarea fondurilor pentru programul guvernamental, piața va continua să funcționeze, în mare, ca și până acum. „Totul depinde de deciziile care se vor lua la nivel înalt”, precizează Hațegan.

Ar fi fost mai bine fără?
O acuză adusă nu de puține ori programului guvernamental este că a împiedicat evoluția firească a a pieței și scăderea agresivă a prețurilor la locuințe. Reprezentantul Klauss & Partners este de părere că Prima Casă nu a ținut neapărat prețurile în loc, ci a contribuit mai degrabă la alinierea treptată a acestora la nivelul impus de către piață, prin raportul cerere-ofertă. Chiar și după demararea inițiativei guvernamentale, locuințele au continuat să se ieftinească, chiar dacă nu într-un ritm foarte alert. „Acum cu 60.000 de euro poți cumpăra un apartament cu trei camere, ceea ce nu puteai face la la început”, notează Hațegan.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Vlad

    Eu îmi găsisem apartamentul după ce mi-a fost aprobat dosarul. Acum nu știu ce să zic, dacă este momentul cel mai bun să îți cumperi un apartament sau nu.

    Pe mine nu m-a avantajat foarte tare aspectul avansului, 5 – 10% mi se pare oricum convenabil, cel puțin față de 25%.

  • vlad petre

    Pai pana acum ceva timp, se spunea ca ponderea creditelor Prima Casa e foarte mica, relativ la numarul de tranzactii. Acum, se pare ca PC reprezinta piata imobiliara. Comentariul lui Claudiu Hategan este un sofism, PC nu a tinut preturile in loc si le-a aliniat la cel din piata… piata ale carori preturi au fost stabilite de PC. Alta neconcordanta cu realitatea este ca programul este de natura sociala, cand de fapt el este de natura bancar-sociala. Nu spune nimeni ca nu este bun, dar toata lumea ia ca punct de reper 2007, cand preturile erau deja aberant de mari, de ce neaparat 60 de mii limita, de ce nu 30 sau 20 ? Prin ce criterii s-a ajuns la suma de 60 de mii ?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe
ROMEPS: Doar 10% din polistirenul folosit la termoizolații respectă normele recomandate! (P)

Pentru a se proteja, consumatorii trebuie să citească eticheta produselor, să afle exact ce cumpără. Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a demarat o campanie de conștientizare...

citește mai departe