Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 mart. 2015

45.000 de euro pentru o idee 100% autohtonă: casă ecologică, independentă energetic, la preț de construcție tradițională!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Noua soluție propusă de inventatorii români este apreciată atât pe plan local, cât și internațional.

Dacă te numeri printre cei interesați de evoluția construcțiilor sustenabile sau „prietenoase” cu mediul, te vei bucura să auzi că România face pași importanți în această direcție – inclusiv pe segmentul rezidențial. Un exemplu cât se poate de încurajator este dat de inventatorii unei case ecologice moderne, care a reușit deja să câștige și aprecierea străinilor.

Soleta One

Conceptul Casa Soleta a apărut în urmă cu trei ani, fiind dezvoltat de către Fundaţia pentru inventică şi tehnologii sustenabile Justin Capra (FITS). În 2012, a fost montat, în București (cartierul Băneasa), un prototip complet funcțional, Soleta zeroEnergy One – ce poate fi vizitat și acum de către cei interesați. În ultimii doi ani, modelul inițial a trecut printr-o etapă de studiu și cercetare practică, iar în decembrie 2014 a fost lansat unul îmbunătățit, ce înglobează o serie de ajustări a celui dintâi. Soleta Plus este, de fapt, primul proiect destinat achiziției de către publicul larg, explică, pentru Imobiliare.ro, Răzvan Sabău, director executiv Soleta.

Materiale tradiționale și tehnologii moderne
Cu o arhitectură inspirată din tradiția japoneză, Casa Soleta este realizată din materiale locale, regenerabile (lemn, sticlă, celuloză), excepție făcând doar izolația termică din poliuretan. Structura sa este fabricată numai din lemn lamelar încleiat (un material cu o rezistență ridicată la deformare), iar învelitoarea este realizată din șindrilă tradițională. Îmbinările grinzilor şi stâlpilor sunt etanșe și au fost special concepute pentru a conferi elasticitate clădirii în caz de cutremur. Pardoselile sunt din lemn de pin, atât la interior, cât și pe terase. Pentru asigurarea unei performanţe energetice ridicate, un principiu urmărit de proiectanți a fost acela de reducere a suprafețelor exterioare ale construcției, anume acelea care au contact direct cu exteriorul. Astfel, pereţii, acoperişul, podeaua şi îmbinările dintre acestea au fost izolate termic şi fonic.

Modelul Soleta Plus este disponibil spre vânzare în patru variante diferite – ca preț, suprafață și număr de camere:

Soleta One Plus

, cea mai ieftină dintre acestea, are o suprafață construită la sol (ce include terasele) de 164 de metri pătrați, iar suprafața sa utilă este de 60 de metri pătrați. Casa este formată din living cu bucătărie, două dormitoare și o baie. Prețul de achiziție pentru varianta standard este de 39.000 de euro (plus TVA), iar beneficiarii care doresc echiparea cu instalațiile necesare pentru asigurarea unui consum zero de energie (pachet opțional) ar trebui să plătească un plus de circa 3.000 de euro, precizează Răzvan Sabău. Practic, costul total al unei locuințe care își produce singură energia electrică ajunge la sub 45.000 de euro – sumă perfect comparabilă cu cea necesară pentru o construcție tradițională!

Soleta One Plus

Soleta Two Plus

dispune de o suprafață construită la sol de 181 de metri pătrați și un spațiu locuibil de 84,5 metri pătrați. Locuința este împărțită în living cu bucătărie, trei dormitoare și două băi. Prețul pentru varianta standard este de 59.000 de euro (plus TVA), la care se adaugă aproximativ 4.700 de euro pentru asigurarea independenței energetice.

Soleta Two Plus

Soleta Three Plus

are o amprentă la sol de 220 de metri pătrați (incluzând terasele), iar suprafața utilă este de 100 de metri pătrați. Locuința este împărțită în living, două dormitoare, fiecare cu dressing propriu, bucătărie închisă și două băi. Acest model poate fi achiziționat cu 75.000 de euro, la care se adaugă circa 7.700 de euro pentru instalațiile fotovoltaice.

Soleta Three Plus

Soleta Four Plus

este singurul dintre cele patru modele structurat pe două nivele. Cu o suprafață construită la sol de 240 de metri pătrați, locuința dispune de un total de 156 de metri pătrați utili și este formată din living cu bucătărie (la parter), trei dormitoare, living cu birou (etaj), trei băi și spații de depozitare. Prețul pentru varianta standard este de 109.000 euro (plus TVA), la care se adaugă circa 10.500 de euro pentru echipamentele ce asigură un consum zero de energie.

Soleta Four Plus

Solicitările vin și din Franța, SUA și Germania

Potrivit lui Sabău, din decembrie anul trecut până în prezent, solicitări și întrebări cu privire la noul concept de casă au fost de ordinul miilor, iar de curând s-au semnat și primele contracte. „Până la sfârșitul anului, noi zicem că vom reuși să încheiem cam 15-20 de contracte”, estimează acesta. Interesant este că, după ce s-a bucurat de promovare pe plan internațional, Casa Soleta și-a câștigat popularitatea în rândul străinilor. Astfel, deși românii își exprimă foarte mult aprecierea față de conceptul dezvoltat de FITS, din punctul de vedere al concretizărilor și potențialelor semnări de contracte, străinii tind să primeze, spune Sabău. Cele mai multe cereri au fost primite din partea francezilor, urmați de americani, germani, britanici, locuitori ai țărilor nord-europene, dar și ai unor țări exotice, precum Malaezia, Noua Zeelandă sau Filipine.

Părerile cititorilor
31 păreri
 • IAG

  Poate fi obtinuta o actualizare de pret pentru Soleta two??

 • Ruxandra

  Buna ziua! Datele de contact le gasiti pe site si pe Facebook.

 • Tina

  Soleta.ro e site-ul. Au si pagina de Facebook.

 • Dumitriu Mariana

  Un nr. de telefon, vă rog?

 • Craciun Marius

  Cum si cu cine as putea sa iau legatura pentru constructia unei case SOLETA?

 • Banu

  Buna ziua,
  As dori mai multe specificații tehnice pt. soleta 3 plus si un nr de contact.

 • Flor

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu daca la primul proiect, Soleta One Plus se poate adauga un etaj pt. 2 dormitoare in plus, avand in vedere ca terenul de care dispun este de doar 116 mp, iar cele 2 dormitoare in plus imi sunt foarte necesare. Terenul deja dispune de un put.
  Multumesc anticipat, astep raspuns cat mai repede.

 • Nei

  Buna seara, vreau un nr de tel, sau sa pot discuta cu cineva, poate pot sa vizionez o casa. Vreau mai multe detalii. Cu stima!

 • Camelia

  Buna, as dori informații pt Soleta Four Plus, am înțeles că aveți deja multe comenzi. Doresc să știu cât timp ar dura o construcție, aștept un răspuns.

 • SSC

  Ma intereseaza Soleta One Plus complet echipata!

 • Hristofor Alis

  As dori un numar de telefon si o persoana de contact care sa imi dea mai multe lamuriri. Proiectul este foarte interesant!

 • Ionel Utoiu

  Bună ziua,
  M-ar interesa o casa de genul asta. Anul viitor intenționez sa încep construcția unei case. M-ar interesa modelul soleta plus four.

 • IULIAN D

  Buna ziua….vreau sa vad casa. îmi puteti da adresa si datele de contact pe mail?ms

 • ciubuca iuliana

  As dori in numar de telefon la care sa pot apela pentru lamuriri si alte intrebari.

 • ciubuca iuliana

  Tocmai m-am intors din Olanda unde fiica mea mi-a vorbit de acest proiect de care ei sunt interesati.As vrea sa stiu daca poate fi construita si in olanda si poate fi platita prin credit ipotecar.Este intradevar o minunatie.Pe curand.

 • MANDE gh

  Doresc sa văd aceasta casa. va rog adresa. multumesc

 • Cozma Cristina

  Unde putem vedea o astfel de casa? Ma intereseaza o casa cu 3 dormitoare pentru a o construi in jud. Ilfov. Cu cine trebuie sa vorbesc pentru a vedea acest proiect?

 • marinela

  Aveti telefon sau adresa de contact?

 • Truica Marian

  Detin un PUZ la Sanandrei , 12 km de Timisoara spre ARAD.
  As vrea discutam ref la o colaborare. Ma intereseaza foarte mult sa dezvolt zona cu proiectul D-voastra.

 • Lerm Andrei

  Buna Ziua

  Ma intereseaza acest proiect, dar cu mai multe detalii.
  Cu respect

 • cristian

  Pai daca nu dati nicio informatie de contact in Romania,sigur ca strainii „sunt mai interesati”.
  Probabil ca lor le-ati dat contactul.

 • popa

  cand si cum se poate vizita prototipul

 • Cornelia Petrescu

  Vand terenul necesar ridicarii a 2-3 astfel de case,in comuna Saftica(sos.Buc.-Ploiesti,aprox.16 km fata de Buc.),respectiv 1930 mp,cu toate utilitatile.Aer curat,trafic fluent!

 • Costin

  Buna ziua,

  Sunt foarte interesat de acest tip de constructie…impreuna cu cativa prieteni detinem 10.000 mp langa Bucuresti, in mai multe loturi, si dorim sa incepem constructiile caselor

 • Doina Toma

  Doresc un no de tél. pentru a avea mai multe informatii.
  va multumesc D.T.

 • moise viorica

  buna ziua !!doresc mai multe detali !!

 • DOBRESCU CONSTANTIN

  Buna seara,
  Sunt si eu interesat de acest tip de case. As vrea sa-mi dati unele detalii, cine este constructorul, unde se pot vizita, etc.
  Multumesc anticipat.

  Cu stima,

  C. Dobrescu

 • pavloff mircea

  ma intereseaza daca se proiecteaza si dupa planul pontentialului beneficiar ca dispunere a compartimentarii, ce fundatii sunt necesare(continui cu bulbi, radier general etc,. care sunt conditiile de contractare, avans, rate, plata integrala,etc, cat timp dureaza executia, daca in pret este inclus si transportul materialelor

  multumesc

 • SZOKE

  Ma intereseaza cladirea doresc informatii clare ,conditii de construire ,garantie lucrare,din ce material se fabrica,de centrala de energiesolara,garantie centrala solara daca exista,cit produce ,ce voltaj???ECCETR tot ce e de stiut si important ptr. o casa ecologica si independent electric ectr.Astept informatii,Cu respect Matei SZoke,Timisoara!!!

 • Urechean

  Vreau mai multe detalii. Cine construieste aceste case si in ce conditii?. Ce trebuie sa fac eu pentru a beneficia de o astfel de constructie?

 • liana

  sunt foarte interesata ,as dori mai multe detalii,unde poate fi vazuta,cu cine pot discuta.multumesc

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Noi donații în lupta împotriva COVID-19 din partea unor companii din imobiliare și construcții

Fondurile vizează atât achiziția de echipamente de protecție pentru personalul medical din spitale, cât și sprijinirea categoriilor de populație vulnerabile. Săptămâna aceasta, câteva companii din domeniul imobiliarelor și al...

citește mai departe
Pe șantierele din construcții încă se lucrează. De ce poate depinde continuarea activității – dincolo de o decizie a autorităților

În momentul de față, decizia de a întrerupe – sau nu – activitatea se află la latitudinea angajatorilor. În ciuda restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea răspândirii COVID-19, o...

citește mai departe
„Se lucrează la foc continuu în construcții” – iar dezvoltatorii vor produse de calitate pentru ansamblurile rezidențiale

Un jucător dintr-o industrie conexă a construcțiilor semnalează un interes ridicat pentru produse din categoria premium pe segmentul rezidențial. Producătorul local de uși, ferestre și parchet Pinum, parte a...

citește mai departe
Construcțiile de locuințe, pe cale să-și ia zborul în 2018?

La fel ca anul trecut, în 2018 au apărut noi și noi anunțuri de „lansare” a unor ansambluri rezidențiale – în Capitală în primul rând, dar și în orașele...

citește mai departe
2018: Piața construcțiilor poate că „duduie”, dar statisticile nu prea o arată. Află de ce!

Deși apetitul pentru construcția de locuințe a devenit mai puternic în ultimii ani – un fapt ce se poate vedea cu ochiul liber în piață și în 2018 –,...

citește mai departe