Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 Februarie 2018

5 lucruri la care să fii atent dacă vrei o amenajare (ca) de designer!

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Dincolo de schema cromatică și piesele de mobilier alese, există o serie de detalii subtile ce pot face o diferență majoră într-un ambient.

La modul ideal, oricine și-ar dori o casă „ca-n reviste”. Cel mai simplu mod de a ajunge la acest deziderat ar fi, bineînțeles, să apelezi la ajutorul unui designer profesionist. Există însă speranță și dacă te afli însă în situația de a te ocupa pe cont propriu de amenajarea casei. Specialiştii în arhitectură și design din cadrul firmei autohtone SiPro îți prezintă cinci principii de bază de care ar trebui să ții cont:

 

„Indiferent dacă locuieşti într-o casă spaţioasă sau cu încăperi mai mici, acesta este cel mai important spaţiu, locul în care trebuie să te simţi cel mai bine. De aceea, este indicat să ţii cont de sfaturile specialiştilor, dacă vrei să ai o casă organizată, în care să te relaxezi.”

Designerii SiPro

1. Regula numerelor impare

Această „regulă” spune că detaliile şi obiectele grupate în numere impare într-un ambient sunt mai atractive. Scopul este de a crea spaţii care să nu plictisească prin uniformitate, ci mai degrabă să atragă atenţia prin diferenţele dintre diferite elemente. De aceea, este indicat să grupezi obiectele similare (perne, fotografii etc.) atât în nume impare, cât și pe diferite înălţimi, forme şi texturi.

2. Punctul de interes

Fiecare încăpere are – sau ar trebui să aibă! – un anumit punct de interes, care atrage privirea încă de la intrare. „Multe camere au deja un astfel de punct datorită structurii lor: o fereastră mare sau un şemineu. Dacă încăperea nu are o astfel de caracteristică, poţi crea tu un astfel de loc printr-un corp de mobilier aşezat în centrul camerei, cum este canapeaua din catifea, care, indiferent de culoarea aleasă, va atrage atenţia datorită formei şi a detaliilor geometrice. Odată ce ai găsit acest punct de interes, poţi plasa celelalte obiecte în jurul acestuia. Utilizează culoarea sa principală şi în cazul elementelor aflate în restul camerei”, notează reprezentanții SiPro.

3. Regulile de măsurare

Când vine vorba de aşezarea pieselor de mobilier, există câteva reguli de măsurare de care ar trebui să ții cont. Una dintre acestea ar fi că masa de cafea ar trebui să fie plasată la o distanță de cel puțin 30 de centimetri față de canapea, indiferent de dimensiunile celor două. Un alt principiu vizează plasarea corpului de mobilier care susţine televizorul: distanța dintre acesta și canapea ar trebui să fie dublul diagonalei televizorului. În ceea ce privește covoarele, acestea nu ar trebui să ocupe toată pardoseala, ci ar trebui să lase liberă o porțiune de 20-40 de centimetri.

4. Spaţiul neutru

În amenajarea unei încăperi, ar trebui să acorzi o atenție deosebită și spațiului neutru – adică acea zonă liberă, care nu e ocupată de vreun obiect de mobilier. O modalitate simplă de a crea un spațiu neutru este de a lăsa un perete al camerei liber – acesta va amplifica senzația de spațiu, dar va reuși și să pună în evidență elemente de decor din proximitate. Dincolo de aglomerarea pieselor de mobilier, dezordinea este un „inamic” important al spațiului neutru, mascându-l și sufocându-l.

5. Lumina

Acesta este un aspect care influențează mult aspectul unei camere. Dincolo de influxul de lumină naturală, există trei tipuri majore de iluminat artificial. Cel dintâi este iluminarea ambientală sau generală, poziţionată pe tavan, care are rolul de a ilumina uniform o cameră. Cel de-al doilea este iluminatul de lucru, menit să acţioneze asupra unei anumite zone – cum ar fi o lampă pentru o zonă de lectură sau un bec tip led sub dulapurile suspendate din bucătărie. În cele din urmă, luminile de accent sunt menite să scoată în evidență un anumit obiect – sau o anumită porțiune a unui ambient.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • coca coman

    Multumim! important si foarte instructiv !

  • nela dragusin

    Foarte placut si instructiv. Teoria ajuta la clarificarea ideilor.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe