Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Decembrie 2017

Copiii de la groapa de gunoi din Cluj visează la „acasă”

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 18 Decembrie 2017

Artistul Dan Perjovschi i-a ajutat să-și transpună visele pe hârtie, iar din acestea a ieșit o carte de colorat pusă în vânzare pentru strângerea de fonduri.

Cluj-Napoca poate fi considerat, în momentul de față, cea mai „fierbinte” piață rezidențială din România, nivelul său de trai concurându-l puternic pe cel din Capitală. La doar opt kilometri de centrul orașului, subzistă însă o lume cu totul diferită.

Dan Perjovschi: „Am redesenat câteva dintre aceste desene selectate direct pe o casă… Adică ei le-au desenat pe așa-zisul centru de activități. Centrul era aproape abandonat și desenele copiilor l-au renăscut. Case pe casă. Nu-i mișto?”

Viața de pe margine

Lângă groapa de gunoi a urbei, într-o zonă cunoscută sub numele de Pata Rât, trăiesc peste 1.500 de persoane (aproximativ 300 de familii), în condiții absolut mizere. „Marginalizarea și rasismul sunt doar două dintre motivele care mențin zona Pata Rât, în care 42% dintre locuitori au ajuns în urma unor evacuări, în creștere. Faptul că în ultimii ani autoritățile locale au reușit să se alinieze discursului de incluziune european la nivelul politicilor locale este un pas în față. Este nevoie să încurajăm aceste demersuri pentru a fi transformate în practică”, subliniază reprezentanții fundației Alt Art, inițiatorii proiectului Orașul Vizibil, ce are scopul de a sprijini în mod practic reintegrarea în societate a locuitorilor acestei zone.

„Considerăm că locuirea, percepută nu doar ca drept fundamental, dar și ca nevoie imediată, poate fi un punct de intrare productiv atât pentru a reflecta, cât și pentru a contribui la implementarea de facto a acelei justiții sociale pe care ne străduim cu toții, societatea civilă, mediul de afaceri și statul, să o creăm. În condițiile în care costurile locuirii la Cluj cresc tot mai mult, cum ne putem asigura că orașul rămâne accesibil tuturor membrilor societății?”

Fundația Alt Art

Carte de colorat (făcută) de și pentru copii

Una dintre cele mai recente inițiative ale grupului de acțiune Orașul Vizibil constă în implicarea artistului Dan Perjovschi într-un proiect cu tema locuirii, desfășurat chiar în mijlocul comunității de la Pata Rât. În cadrul unui atelier de desen, ce a durat trei zile, acesta a lucrat cu copiii, încurajându-i să-și imagineze o casă ideală, un loc al lor. Cu ajutorul organizatorilor bienalei de artă contemporană Art Encounters, o parte dintre lucrări au fost integrate într-o carte de colorat, tipărită în 500 de exemplare – fondurile din vânzarea acesteia urmând a fi direcționate către copiii defavorizați de la Pata Rât.

Într-un interviu acordat Imobiliare.ro, Dan Perjovschi povestește despre implicarea sa în această acțiune:

Relatați „nașterea” proiectului: cum ați intrat în legătură cu acești copii?

D.P.: Am fost invitat de Adrian Dohotaru, cu care am mai colaborat înainte ca el să devină parlamentar. […] Mi-a zis: „hai și desenează cu copiii aștia și fă și un desen de-al tău pe zid la rampa de gunoi”. Eram familiarizat cu subiectul Pata Rât de la prietenii activiști, din presa vremii și de la un alt proiect din Cluj, numit SPAC (Școala Populară de Artă Contemporană), coordonat de Attil Tordai. Asta se întâmpla acum câțiva ani. În cadrul acelui proiect, tineri artiști au lucrat cu antropologi cu cercetare directă la fața locului. Unul dintre proiectele de atunci mi-a plăcut la nebunie. Careva a avut ideea să facă o replică la scară a casei-camere primite de cetățenii romi (duși cu forța la groapa de gunoi) și tot la scară mobilierul minim: masă, pat, dulap, scaune. Ei bine, mobilierul nu încăpea. Așa de mici erau așa-zisele «locuințe».

Eu, la fața locului, am lucrat cu Laura Alicu de la Centrul de resurse pentru comunitate, care lucrează acolo de niște ani. […] Ea m-a dus și m-a adus din gunoaie, ea îi știa pe nume pe toți și tot ea a avut grijă de creioane și carioci. Ca fapt divers, domnul parlamentar Adrian Dohotaru a stat pe băncuțe cu copiii și a desenat în rând cu ei.

De ce o carte de colorat și de ce ideea de „acasă”?

D.P.: Prima dată am făcut un fanzin, adică am desenat alb-negru, am ales de la fiecare copil o pagină, le-am montat împreună și le-am tras la xerox, ca fiecare să primească o revistă. „Casa-acasă” pentru că asta e ceva la ordinea zilei… de colorat pentru că sunt copii… alb-negru pentru că sunt romi și viața lor e simplificată în alb și negru. M-am gândit să le dau o temă la care să se poată relaționa. Dacă le dădeam Pacea lumii, ce urma să deseneze? Pungi de plastic cu aripi de înger?

Când făceam toate astea m-am gândit: ce-ar fi să fac cu desenele (geniale, ca ale tuturor copiilor) o carte de colorat, s-o vând și toți banii să se întoarcă la ei, la copii, și la casa de activități. Și mi-am zis că, dacă găsesc un sponsor-editor, o fac. Și am găsit: Art Encounters.

Câți copii vor beneficia, estimativ, de fondurile strânse din vânzarea cărții? Pentru ce ar trebui să fie folosite acestea?

D.P.: Eu am lucrat cu vreo 40, că unii veneau, alții plecau. Nucleul mai stabil e de vreo 25. Dar Laura îi știe și pe aceia care nu stau în case, ci stau în niște bordeie în pământ… Eu am totală încredere în oamenii care lucrează direct acolo de ani de zile. Eu sunt un amator. Nu mi-am propus să răstorn munții și să rezolv rușinea numită „Pata Rât”. Nici să-i scot pe copii din sărăcie. Nu. Eu vreau ca Dora, Costel sau Lavinia să aibă hârtie și creioane să mai deseneze și să meargă cu Laura la o pizza în oraș….

Atâta am putut eu face. Să dau trei zile din viață și să aduc niște bani… Am de gând să mai merg la anu’ să vedem ce se mai poate face. Dar tot ceva modest și simplu. Nu am chef de eroisme. Vreau un pragmatism mic. Care să iasă, nu ceva care rămâne la nivel teoretic.

Ce visați pentru acești copii, unde v-ați dori să-i vedeți într-un an, cinci, zece?

D.P.: Habar n-am. Ce-ți doresc și ție, și mie… Să aibă și ei o viață!

Dacă vrei să-i ajuți pe copiii de la Pata Rât, o poți face atât contactând direct fundația Alt Art (pentru a afla mai multe despre proiectele lor), cât și cumpărând o carte de colorat – ce va deveni, astfel, un dublu cadou de Crăciun! Prețul unei cărți este 15 lei, iar aceasta poate fi găsită la Molecule F Concept Store (București), Librăria La două bufnițe (Timișoara), Casa Isho (Timișoara); o poți comanda și online, la [email protected].

Părerile cititorilor
1 părere
  • yo din deal

    “misto” zice multe despre acesti “parasiti de soarta”

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe