Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Iulie 2016

România, față în față cu Europa la prețurile caselor: cumpărăm la jumătate din media regiunii, dar suntem printre primii la scumpiri!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 18 Iulie 2016

Dobânzile reduse la credite au generat o creștere a cererii de locuințe, dar și o tendință de apreciere a acestora.

Începând de anul trecut, piața rezidențială autohtonă a reintrat în mod vizibil pe un curs ascendent, inclusiv din punctul de vedere al prețurilor. Unde ne situăm însă acum, comparativ cu alte țări?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-buying-house-concept-giving-money-key-white-background-image49073076

Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX în primul semestru din 2016, locuințele din țara noastră sunt printre cele mai ieftine din Europa. Astfel, valoarea medie de tranzacționare pentru o unitate locativă este de 900 de euro pe metru pătrat în România – față de 1.908 euro pe metru pătrat la nivelul regiunii.

La 534 de euro pe metru pătrat, cele mai ieftine case se găsesc în Turcia, acestea fiind urmate de cele din Cehia (832 de euro pe metru pătrat), Slovacia (879 de euro pe metru pătrat) şi, apoi, din România.

Pe de altă parte, țara cu cele mai scumpe proprietăți rezidențiale este Elveția, unde un cumpărător trebuie să dispună de circa 5.785 euro pentru un metru pătrat. La o distanță considerabilă se află Franţa, Germania și Austria, unde preţurile sunt de 2.965, 2.860 și, respectiv, 2.800 de euro pe metru pătrat.

Plus de 6% în 6 luni
Din punctul de vedere al evoluției prețurilor în perioada menționată, țara noastră se numără printre țările cu cele mai mari marje de scumpire, ocupând poziția a cincea (din 15). „Preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au crescut, în primele şase luni ale acestui an, cu circa 5,9% comparativ cu finele lui 2015, ajungând la circa 900 de euro pe metru pătrat”, spune Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Pe prima poziție în clasament se situează Portugalia, unde preţurile au crescut cu 14,3%, urmată de Germania, cu un avans de 11,24%, Turcia, cu un plus de 10,68% şi Spania, cu 6,64%. La polul opus, în Slovacia și Grecia au fost consemnate ieftiniri de 2,85% și, respectiv, 2%.

Evoluţia prețurilor medii de tranzacționare pentru proprietăți rezidențiale în S1 2016:

Țară: Creștere/Scădere: Preț/mp S1 2016:
Portugalia 14,29% 1.152 euro
Germania 11,24% 2.860 euro
Turcia 10,68% 534 euro
Spania 6,64% 1.590 euro
România 5,88% 900 euro
Cehia 5,01% 832 euro
Finlanda 1% 2.426 euro
Italia 1% 1.414 euro
Slovenia 0,97% 1.454 euro
Austria 0,94% 2.800 euro
Olanda 0,84% 2.052 euro
Franța 0,51% 2.965 euro
Elveția 0,4% 5.785 euro
Grecia -2% 980 euro
Slovacia -2,85% 879 euro

Sursa: RE/MAX

Creditele ieftine dau curaj cumpărătorilor
Potrivit reprezentanților RE/MAX, o caracteristică comună a piețelor europene este reprezentată de nivelul minim istoric al dobânzilor la creditele imobiliare, fapt ce a determinat o majorare a cererii pe segmentul rezidenţial – şi, totodată, a preţurilor. Astfel, 91% dintre locuitorii ţărilor analizate visează la achiziția unei locuințe.

Te afli și tu în căutarea unei locuințe? Aici și aici găsești ofertele disponibile!

În următoarele şase luni, estimează reprezentanții companiei, preţurile de vânzare își vor menține tendința de creștere, fiind însă sensibile la eventualele schimbări politice sau legislative. „Economia şi piaţa imobiliară sunt puternic influenţate de situaţia politică din anumite regiuni. Alte influenţe majore sunt determinate de schimbări legislative locale sau europene, cât şi de evoluţiile dobânzilor pentru creditele imobiliare”, explică Michael Polzler, Managing Director RE/MAX Europe.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe