Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 Mai 2017

A revenit încrederea în piața rezidențială: vezi semnele!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 22 Mai 2017

Indiferent din ce parte privești, este evident că blocajul psihologic declanșat de criza economică a fost depășit.

O marcă importantă a perioadei de recesiune a fost teama. În peisajul rezidențial autohton, aceasta s-a manifestat pe două fronturi majore: teama oamenilor de a-și cumpăra o casă, pe de o parte, și teama dezvoltatorilor de a demara noi proiecte, pe de altă parte. Dinamica actuală a pieței atestă însă depășirea acestui blocaj psihologic.

a revenit increderea in piata rezidentiala

Unul dintre cele mai recente semnale în acest sens este dat de organizatorii tIMOn (Târgul Imobiliar Național). Potrivit acestora, ediția de primăvară a târgului (ce se va desfășura între 25 și 28 mai, pe Arena Națională din București) va reuni aproape 20.000 de oferte din stocurile dezvoltatorilor – acesta fiind cel mai mare număr de locuințe noi promovat vreodată în cadrul târgului (din 2008 încoace). „Acest lucru arată clar că suntem pe un val puternic de investiții în sectorul imobiliar, iar interesul dezvoltatorilor, în special al străinilor, de a construi în România, face ca stocul de locuințe noi să crească de la un an la altul, concurența fiind din ce în ce mai strânsă”, explică oficialii tIMOn.

Cresc pretențiile și bugetul clienților

Potrivit acestora, jucătorii de pe piața rezidențială locală tind să-și schimbe abordarea asupra proiectelor dezvoltate în funcție de cererea venită din piață. Astfel, tot mai mulți (potențiali) cumpărători sunt interesați acum de unități locative cu un amplasament mai bun, în cartiere din interiorul orașului, cu un acces facil la mijloacele de transport în comun (și nu numai). Un aspect important, ce vine în sprijinul acestei cerințe, este reprezentat de tendința de majorare a bugetului alocat pentru achiziție în ultimii trei ani.

„Gândirea investitorului în piața rezidențială din București s-a schimbat în același ritm cu cererea cumpărătorilor. După izbucnirea crizei, bugetul unei familii pentru cumpărarea unei locuințe a scăzut brusc, oamenilor le era teamă să se mai înhame la un credit mare pentru cumpărarea unei case. Așa că se limitau la locuințe care să coste în jur de 50-60.000 de euro, locuințe aflate în general la periferia orașului.”

Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn

Achizițiile din faza de construcție, din nou pe val

Din perspectiva cumpărătorilor, o dovadă importantă a revenirii încrederii în piață este dată de apetitul ridicat pentru achiziția de locuințe încă din faza de construcție (sau chiar înainte de începerea lucrărilor). Ansamblul rezidențial Belvedere Residences, demarat în toamna anului trecut, reprezintă un exemplu sugestiv: prima fază de dezvoltare a proiectului (două blocuri, cu un total de 238 de unități locative) a fost contractată până acum în proporție de 85%, în condițiile în care aceasta urmează a fi finalizată de-abia la începutul anului viitor. Amplasat în zona Aviației-Barbu Văcărescu, complexul este prevăzut să cuprindă peste 1.500 de unități locative, amplasate în 13 clădiri.

„Vom vinde cu siguranță în întregime prima fază din Belvedere Residences până la momentul livrării, datorită conceptului său unic și creșterii cererii pe segmentul middle market – Bucureștiul va trece printr-o schimbare demografică pe măsură ce tot mai multe persoane tinere, cu un stil de viață dinamic, doresc să locuiască într-un proiect rezidențial cu standarde locative ridicate, amplasat în apropierea centrelor de afaceri din oraș.”

Viorel Mohorea, project manager Belvedere Residences din partea Coldwell Banker România

„Prețurile sunt ținute sub control”

Și ansamblul Gran Via Park, dezvoltat de spaniolii de la Gran Via, se bucură de un interes crescut din partea clienților înainte de finalizarea lucrărilor de construcție. Până acum, 384 locuințe au fost contractate astfel în cadrul complexului prevăzut să cuprindă un total de 1.100 de apartamente. „Piața rezidențială a ajuns într-un moment foarte bun, în care prețurile sunt ținute sub control, iar calitatea proiectelor imobiliare este la un nivel superior. Gran Via Park este unul dintre cele mai mari proiecte din sectorul 6, iar ritmul alert al vânzărilor se datorează, în mod special, locației și raportului calitate-preț foarte bun”, subliniază Rafaela Nebrada, Managing Director în cadrul Imoteca, The Residential Experts – consultantul de marketing și brokerul exclusiv de vanzări al proiectului Gran Via Park.

Noile proiecte, responsabile cu regenerarea urbană

Și ansamblul New Residence, din Drumul Taberei, este rezervat în proporție de circa 30% înainte de livrare (programată pentru anul acesta). Dezvoltat de fondul de investiții British Romanian Investment Partnership (BRIP), acesta va cuprinde, la finalizare, 216 unități locative (cu una, două și trei camere), amplasate în clădiri cu regim redus de înălțime (P+2E+M), în conformitate cu stilul arhitectural britanic.

„Regenerarea urbană, precum și dezvoltarea și susținerea comunității reprezintă elemente-cheie pentru un complex rezidențial, aspecte pe care noi le-am avut în vedere încă de la început (…). Practic, suntem responsabili de crearea unui mediu nou, complet modern, unde viitorii locatari vor deveni o comunitate, aspecte care contribuie foarte mult la confortul și creșterea nivelului de trai.”

Cristian Mercioniu, General Manager New Residence

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe