Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Aprilie 2018

Românii și casele: există o nevoie disperată să se construiască!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 02 Aprilie 2018

romanii si casele exista o nevoie disperata sa se construiasca

Nevoia de locuințe se află în strânsă legătură cu evoluția demografică.

În condițiile în care locuințele românilor îmbătrânesc de la an la an, iar marile orașe atrag din ce în ce mai mulți locuitori, nevoia de a „împrospăta” fondul locativ devine tot mai stringentă. Aceasta a fost una dintre concluziile desprinse în urma ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), eveniment organizat de Imobiliare.ro și susținut de ANEVAR.

Dorel Niță, coordonatorul departamentului de analize al Imobiliare.ro, a precizat că volumul livrărilor de anul trecut, de circa 53.000 de unități locative la nivel național, s-a situat sub nivelul consemnat în anul precedent, dar și sub cel din perioada 2008-2009 (ce depășea 60.000 de unități). În București-Ilfov, de exemplu, au fost finalizate circa 10.000 de locuințe, sub nivelul estimat inițial (adesea în contextul întârzierilor în procesul de construcție). Prin comparație, în Varșovia, un oraș cu o densitate a populației mai mică decât Bucureștiul, s-au construit anul trecut 20.000 de unități locative. „În continuare se construiește foarte puțin. Există, din punctul meu de vedere, o nevoie disperată de a construi locuințe”, a punctat reprezentantul Imobiliare.ro.

Centrele regionale ajung din urmă Capitala

Potrivit lui Daniel Manațe, Președinte ANEVAR în perioada 2016-2017, cererea de locuințe este definită de caracteristicile demografice. România are, astfel, niște poli regionali de dezvoltare care acționează ca niște devărați „magneți”, atrăgând tot mai mulți locuitori. Aici, cererea de locuințe este cea mai ridicată – în vreme ce alte localități se confruntă, dimpotrivă, cu fenomenul scăderii demografice.

Și Mihai Pătrulescu, Senior Associate în cadrul companiei de consultanță Colliers International, a recunoscut că centrele regionale devin din ce în ce mai importante pe piața rezidențială. „Dacă până acum creșterea a venit în principal din București, în viitor, celelalte mari orașe vor avea un rol tot mai important”, punctează acesta.

Proximitatea, un aspect esențial

La nivelul Capitalei, printre noii poli de dezvoltare rezidențială se numără, potrivit lui Pătrulescu, Expoziției, Aviației, Dimitrie Pompeiu, dar și Centrul Vechi – unde ar exista câteva terenuri pretabile pentru dezvoltări. În opinia sa, există în continuare a deconectare între proiectele office și cele rezidențiale. „Ce văd eu că devine tot mai important e nevoia de proximitate, nevoia de a asigura servicii cât mai aproape de proiecte”, explică reprezentantul Colliers, adăugând că o soluție în acest sens ar fi construcția unor ansambluri mixte.

Ion Anghel, Prof. dr. ec. ASE București și Președinte ANEVAR în perioada 2006-2007, a adăugat că, potrivit unor studii derulate la nivel global, calitatea locuințelor este definită în funcție de o serie de caracteristici, printre primele cinci numărându-se calitatea aerului, apropierea de școli și grădinițe și apropierea de aeroport.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe