Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
20 Noiembrie 2018

Cluj, București și Timișoara: prețurile apartamentelor pe cartiere

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2018

Cluj Bucuresti si Timisoara preturile apartamentelor pe cartiere

Clujul, Bucureștiul și Timișoara se situează pe primele trei locuri în clasamentul național al prețurilor medii solicitate pe segmentul apartamentelor. Pretențiile vânzătorilor din aceste orașe pot diferi însă destul de mult de la un cartier la altul.

În cel de-al treilea trimestru al anului în curs, valorile de listare pentru apartamentele disponibile spre vânzare în cele trei mari centre regionale au consemnat marje de creștere de sub 1%, potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare. În Cluj-Napoca (foto) a avut loc, astfel, un avans de 0,9%, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util (față de 1.510 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). În București, pe de altă parte, așteptările proprietarilor s-au majorat cu doar 0,4%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat util (de la 1.280 de euro pe metru pătrat util). În aceeași perioadă, Timișoara a consemnat un avans de 0,7% al prețului mediu solicitat pentru un apartament, până la 1.180 de euro pe metru pătrat util (față de 1.170 de euro pe metru pătrat util).

Iată însă cum au evoluat prețurilor apartamentelor pe cartiere în cele trei centre regionale:

Cluj-Napoca:

Trimestrul trecut, câteva cartiere din Cluj-Napoca au consemnat, în mod firesc, marje de creștere mai mari decât media valabilă la nivel de oraș, însă niciunul nu a reușit să atingă pragul de 4%. Astfel, cel mai mult s-au apreciat apartamentele disponibile spre vânzare în Grigorescu (un plus de 3,6%, până la o valoare de 1.510 euro pe metru pătrat util); pe următoarele locuri în clasamentul scumpirilor se situează Someșeni (+3,3%), apoi arealul Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (+3,2%), Gruia-Dâmbul Rotund-Gară-Bulgaria (+3%) și Gheorgheni-Andrei Mureșanu (1,9%).

Semnificativ este faptul că, în ultimele trei luni, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat în cinci mari zone din Cluj-Napoca (față de doar trei în trimestrul anterior). Cel mai mare declin, de 1,6%, a avut loc în Baciu (zonă care s-a dezvoltat în ultimii ani ca un cartier-dormitor al orașului de pe Someș); în Plopilor, pe de altă parte, prețurile au scăzut cu 1%, în Iris cu 0,8%, în zona centrală și ultracentrală cu 0,4%, iar în Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu cu 0,3%.

În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca au intervenit câteva schimbări: pe primul loc se situează, în mod firesc, zona centrală și ultracentrală (cu o medie de 1.720 de euro pe metru pătrat util), însă aceasta nu se mai află la egalitate cu Plopilor – zonă care a trecut pe poziția secundă, unde așteptările proprietarilor ajung acum la 1.700 de euro pe metru pătrat. Pe următoarele locuri în top se află zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu o medie de 1.630 de euro pe metru pătrat util), Zorilor (1.560 de euro pe metru pătrat) și Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.550 de euro pe metru pătrat util) – ultimele două zone inversându-și pozițiile față de al doilea pătrar din 2018.

Pe de altă parte, topul zonelor cu cele mai accesibile apartamente pentru clujeni rămâne neschimbat (cu mențiunea că unele cartiere cuprinse în acesta au consemnat creșteri semnificative în perioada analizată); primele două poziții, cu prețuri de sub 1.000 de euro pe metru pătrat util, sunt ocupate în continuare de două localități limitrofe, anume Florești (cu o medie de 860 de euro pe metru pătrat util de apartament) și Baciu (960 de euro pe metru pătrat). Clasamentul este completat de zonele Someșeni (cu 1.230 de euro pe metru pătrat), Iris (1.320 de euro pe metru pătrat), dar și Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria (1.400 de euro pe metru pătrat).

București:

În al treilea trimestru din 2018, cele mai importante majorări de preț de pe piața bucureșteană a apartamentelor au avut loc în zona centrală și în cea semicentrală a orașului, dar și în nord. Ca pondere, variațiile au fost similare cu cele consemnate în cele trei luni anterioare (fiind cuprinse între 3,5% și 6,5%). Pe primul loc în topul scumpirilor se situează zona Dacia-Eminescu, cu un plus de 6,3%, aceasta fiind urmată de Pipera (+6%), Moșilor (+5,4%), Băneasa (+5%), dar și Ștefan cel Mare (+3,6%). Interesant de observat este că, deși Bucureștiul a consemnat, față de Cluj-Napoca, un avans mai redus al prețului mediu solicitat la nivel de oraș în perioada analizată, aici au avut loc creșteri punctuale mai mari.

Capitala se distinge, pe de altă parte, și prin scăderile mai ample de preț consemnate în anumite zone (de menționat fiind că în clasamentul ieftinirilor sunt cuprinse atât unele dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, cât și unele așa-zis „muncitorești”). Trimestrul trecut, vânzătorii de apartamente din Kiseleff-Aviatorilor și-au redus cel mai mult pretențiile, anume cu 5,6%; aceștia au fost urmați de cei din Cotroceni (-4,5%), Decebal-Calea Călărașilor (-3,5%), Militari (-2,5%) și Giurgiu (-1,9%).

În ciuda declinului notabil consemnat în ultimele trei luni, zona Kiseleff-Aviatorilor se menține în fruntea clasamentului când vine vorba de cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare în București, cu o valoare medie de listare de 2.440 de euro pe metru pătrat util. De menționat este însă că ecartul față de următoarea zonă clasată s-a diminuat semnificativ, de la 170 la doar 60 de euro pe metru pătrat util – în condițiile în care o unitate locativă în Herăstrău-Nordului costă acum 2.380 de euro pe metru pătrat util. În celelalte zone exclusiviste ale Capitalei, pretențiile vânzătorilor continuă să se situeze, în medie, sub 2.000 de euro pe metru pătrat util, ajungând, mai exact, la 1.960 de euro în Dorobanți-Floreasca, la 1.860 de euro pe metru pătrat util în Aviației și, respectiv, la 1.730 de euro pe metru pătrat util în Unirii.

În ceea ce privește cele mai accesibile zone pentru achiziția unui apartament, în Capitală se găsesc în continuare trei cartiere în care pretențiile vânzătorilor se află sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Este vorba, la fel ca trimestrul anterior, de Ghencea (cu o medie de 920 de euro pe metru pătrat), Rahova (940 de euro pe metru pătrat) și Giulești (980 de euro pe metru pătrat), clasamentul fiind completat de Giurgiului (1.020 de euro pe metru pătrat) și Militari (1.040 de euro pe metru pătrat).

Timișoara:

În capitala Banatului, scumpirile înregistrate pe zone au fost mai temperate decât în București, dar și decât în Cluj-Napoca. Cea mai mare creștere de preț, respectiv 2,9%, a avut loc în arealul Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion, pe următoarele locuri în clasamentul scumpirilor situându-se Torontalului (+2,6%), apoi Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân (+2,2%), Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (+1,1%), dar și Girocului-Soarelui-Buziașului (+0,3%).

La fel ca în Capitală, dar și în Cluj-Napoca, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au diminuat trimestrul trecut în mai multe zone din Timișoara, în frunte cu Ultracentral-Medicină-Piața Unirii (-2,1%); astfel, suma medie solicitată de către proprietari a scăzut cu 1% în arealul Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria, cu 0,6% în Circumvalațiunii și cu 0,4% în Braytim.

În comparație cu piața bucureșteană și cu cea clujeană, orașul de pe Bega continuă să se distingă prin diferențele relativ mici de preț dintre cartiere, ecartul dintre zonele în care se găsesc cele mai scumpe și, respectiv, cele mai ieftine apartamente fiind mai mic de 350 de euro. Cea mai exclusivistă zonă a orașului este, astfel, Ultracentral-Medicină-Piața Unirii, unde o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată cu 1.460 de euro pe metru pătrat util (în scădere de la 1.490 de euro pe metru pătrat în cele trei luni anterioare).

De observat este că, în celelalte cartiere ale orașului, pretențiile vânzătorilor de apartamente variază într-o plajă destul de restrânsă; cele mai accesibile locuințe pot fi găsite în Șagului-Dâmbovița-Iosefin-Steaua (la o medie de 1.140 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce arealul Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion se situează pe locul al doilea în clasamentul zonelor cu cele mai scumpe locuințe din oraș (cu o medie de preț de 1.260 de euro pe metru pătrat). Spre deosebire de București, în Timișoara nu există, practic, cartiere în care suma medie solicitată pentru un apartament să fie mai mică de 1.000 de euro pe metru pătrat util.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce investiții facem în 2022? (P)

Pentru a face o investiție imobiliară de succes, există câteva aspecte de care trebuie să țină cont un potențial cumpărător – dincolo de preferințele personale. În 2022, imobiliarele rămân,...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul multifuncțional HILS Pallady Apartments este contractat în proporție de 65%

Dezvoltatorul estimează că proiectul, ce cuprinde un total de peste 1.900 de unități locative, va fi vândut integral înainte de finalizarea lucrărilor de construcție. Dezvoltatorul imobiliar HILS, având ca...

citește mai departe
Au început vânzările pentru faza a doua a ansamblului rezidențial Aviației Tower

Cea dintâi etapă de construcție a ajuns la un grad de ocupare de 85%, iar dezvoltatorul vizează vânzarea sa integrală până la finele anului. Rădăcini Estate, divizia imobiliară a...

citește mai departe
În 2020 au avut loc mai multe tranzacții imobiliare în Sectorul 2 al Capitalei. Și valoarea acestora a crescut, în ciuda Covid-19

Ca număr, comparativ cu 2019 a fost înregistrat un avans anual de 4%, iar ca valoare, creșterea s-a cifrat la 8%. Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, în colaborare cu Primăria...

citește mai departe