Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 Iunie 2019

Apartament vechi vs nou: concurența crește, dar e loc de ambele pe piață

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 04 Iunie 2019

apartament vechi vs nou concurenta creste dar e loc de ambele pe piata

La fel ca 2018, 2019 se anunță a fi un an bun la capitolul livrări de locuințe în București și împrejurimi. Proiectele noi devin atractive pentru tot mai mulți cumpărători, concurând apartamentele vechi – dar fără a le scoate din piață.

Potrivit datelor (provizorii) ale Institutului Național de Statistică (INS), anul trecut au fost livrate, în București și împrejurimi, 11.272 de locuințe, în creștere cu 18% față de 2017. Un raport de piață realizat de compania de consultanță SVN România arată că, în momentul de față, în zona Capitalei se lucrează la peste 14.000 de unități locative, care ar urma să fie predate în acest an (în funcție de respectarea termenelor de finalizare anunțate de către dezvoltatori). Alte aproximativ 6.000 de unități se află în diferite stadii de construcție, fiind planificate spre livrare în 2020. „Adițional acestora, peste 10.000 de noi apartamente se află în diferite stadii de planificare și ar urma să fie lansate pe piață în următoarele 12 luni, în funcție de evoluția macroeconomică dar și de ritmul de vânzări al unităților aflate actualmente în dezvoltare”, punctează reprezentanții companiei.

Românii cumpără din faza de construcție

În tendem cu suplimentarea ofertei pe segmentul rezidențial nou, în piață există și un apetit solid pentru achiziții – fapt reliefat, printre altele, de ponderea ridicată a vânzărilor din faza de construcție. Astfel, datele SVN România arată că gradul general de absorbție a locuințelor finalizate în Capitală și împrejurimi s-a plasat în 2018 la aproximativ 70% pe durata executării lucrărilor de construcție – ritmurile de vânzări fiind influențate de majorarea dobânzilor și de o oarecare incertitudine în rândul cumpărătorilor privind viitorul apropiat.

Apartamentele vechi, în continuare atractive

În ciuda creșterii ofertei și cererii de pe segmentul rezidențial nou, reprezentanții SVN România subliniază că tranzacțiile cu locuințe vechi continuă să mențină ponderea majoritară pe piață, în contextul în care anual sunt încheiate aproximativ 40.000 – 45.000 de tranzacții în București și împrejurimi. „Segmentul apartamentelor finalizate anterior anului 2000 continuă să fie atractiv pentru potențialii cumpărători, în principal datorită prețurilor de tranzacționare mai reduse comparativ cu cele ale locuințelor noi, datorită amplasamentului mai bun și a absenței ofertei noi în anumite zone specifice”, detaliază aceștia.

Consultanții companiei sunt de părere că tendința de majorare a ponderii tranzacțiilor cu locuințe noi va continua și în perioada următoare. Asta ținând cont atât de diversificarea ofertei, cât și de faptul că potențialii cumpărători sunt, în medie, dispuși să plătească cu până la 25% mai mult penru o locuință nouă amplasată în aceeași zonă cu cea veche.

Cu toate acestea, locuințele vechi vor reprezenta o opțiune viabilă pentru cumpărători și pe viitor. „Estimăm că locuințele vechi vor continua să rămână o alternativă pentru potențialii cumpărători, chiar dacă într-un procent mai redus, prețurile de tranzacționare urmând să se păstreze stabile pe durata acestui an”, arată reprezentanții companiei de consultanță.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Babu

    Nu inteleg pe ce va bazati cand afirmati ca preturile apartamentelor vechi se vor mentine stabile pe durata acestui an. Unele apartamente sunt puse la vanzare de peste 12 luni de zile la preturi astronomice care nu isi merita banii. Au mai scazut in timp, dar tot nu se vand, deoarece tot mari sunt preturile.
    Toata lumea a auzit de ”boom-ul” imobiliar ce se preconizeaza si se cred mari afaceristi vanzand proprietati de nimic la preturi duble decat cele reale.
    Dezvoltatorii imobiliari vor fi cei mai castigati, deoarece ei vand apartamentele inca din faza de constructie, iar cand le vor finaliza nu vor mai valora pretul cu care l’au vandut initial, ci mai putin.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe