Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Septembrie 2010

Doi ani de recesiune: cât au scăzut chiriile spaţiilor comerciale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 02 Septembrie 2010

Cel mai mare declin, de până la 60%, a fost înregistrat în zonele centrală şi ultracentrală.

Din 2008 încoace, criza a afectat, rând pe rând, toate segmentele pieţei imobiliare. Excepţie nu face nici sectorul spaţiilor comerciale stradale. „În toate zonele Bucureştiului chiriile au înregistrat scăderi consistente”, spune Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services. Potrivit unui raport de piaţă realizat de companie, din a doua jumătate a anului 2008 până în primul semestru din 2010, chiriile la care se încheie tranzacţii pe acest segment au cunoscut deprecieri de până la 60% şi chiar peste acest nivel. Potrivit lui Ilias Papageorgiadis, cel mai mare declin a fost înregistrat în zonele unde se practicau cele mai ridicate preţuri înainte de izbucnirea crizei – cea ultracentrală şi centrală. „Este evident că nivelul foarte ridicat al chiriilor din 2008 nu a fost justificat”, subliniază Papageorgiadis. În acelaşi timp, gradul de neocupare a spaţiilor comerciale stradale a crescut de la 5-6% în 2008 la 15% sau chiar 25% în prima jumătate a acestui an. Cea mai semnificativă majorate a ratei de neocupare a fost înregistrată pe Bulevardul Unirii.

Lipscaniul, viitorul balon imobiliar al Capitalei
În zona ultracentrală de lux, rata de scădere a chiriilor spaţiilor comerciale stradale se situează între 40% (Piaţa Dorobanţilor/Radu Beller) şi 60% (Bulevardul Gheorghe Magheru şi Calea Victoriei).

În zona ultracentrală, preţurile de închiriere s-au diminuat cu valori cuprinse între 33% (Piaţa Victoriei) şi peste 60% (Piaţa Romană/Piaţa Amzei). În Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Unirii, deprecierea a fost de 55%, în timp ce la Universitate aceasta a fost de 50%.

O excepţie în zona ultracentrală este reprezentată de strada Lipscani, în centrul vechi. Aici, chiriile s-au diminuat cu doar 35%, una dintre cele mai mici rate de depreciere pe acest segment. Mai mult decât atât: chiar dacă trendul general al chiriilor a fost unul descendent, chiriile practicate pentru unele spaţii comerciale sunt chiar mai mari decât în 2008, ca urmare a ofertei limitate şi a cererii mari pentru această zonă. „Personal, consider centrul vechi viitorul balon imobiliar al Bucureştiului”, spune managerul More Real Estate.

Camil Ressu, cea mai mică depreciere
În zona centrală, scăderea chiriilor s-a situat între 43% (Bulevardul Dacia/Eminescu) şi 60% (Piaţa Alba Iulia/Bulevardul Decebal, Piaţa Muncii/Calea Călăraşilor şi Bulevardul Ferdinand I/Bulevardul Pache Protopopescu).

În regiunea semicentrală, cea mai mică depreciere a chiriilor, respectiv 39%, a fost înregistrată în zona Mihai Bravu Nord. La polul opus, cel mai mare declin, de 58%, a avut loc în zona Timpuri Noi/Tineretului.

În zona periferică, Bulevardul Camil Ressu a cunoscut cea mai mică scădere, de 32%, în timp ce pe Bulevardul Iuliu Maniu a fost atinsă rata maximă de depreciere, respectiv 50%.

Un nou val de renegocieri în 2011
Chiar după aceste scăderi substanţiale, lucrurile nu par să se oprească aici. „Prognoza economică românească rămâne negativă şi sunt aşteptate noi măsuri de austeritate, astfel că ajustări de 5-15% nu trebuie să surprindă pe nimeni. În 2011 o să înceapă un nou val de renegocieri dacă situaţia economică va rămâne pe un trend descendent”, spune Ilias Papageorgiadis. Acesta precizează că, în momentul de faţă, diferenţa dintre preţul cerut şi cel de tranzacţionare este cuprinsă între 10-15% şi 30-35%.

Managerul Real Estate dă exemplul unei renegocieri de chirie pentru un spaţiu situat în zona ultracentrală. Dacă în perioada 2007-2008, acesta fusese închiriat cu 95 de euro pe metru pătrat, în 2010 proprietarul a cerut 75 de euro pe metru pătrat, dar preţul la care s-a încheiat tranzacţia a fost de 53 de euro pe metru pătrat.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
8 motive pentru care “Imobiliarele sunt bune”

Astăzi a fost lansată o campanie socială menită să repare imaginea industriei autohtone de real estate prin evidenţierea aspectelor sale pozitive. Cei care lucrează în imobiliare se lovesc adesea...

citește mai departe
Va aduce 2011 o ieşire din criză?

Deşi se confruntă cu problemele sale specifice, direcţia real estate-ului autohton depinde în mare măsură de evoluţia economiei mondiale şi europene. Ce schimbări au avut loc în 2010 pe...

citește mai departe
Ziua de Retail şi Real Estate la ZileleBiz

În cadrul evenimentului vor fi lansate două studii exclusive de piaţă. Între 15 şi 19 noiembrie va avea loc, la hotelul Novotel din Bucureşti, evenimentul ZileleBiz. Pe 16 noiembrie...

citește mai departe
Ce proprietăţi caută investitorii în 2010

Deşi analizează în continuare piaţa, majoritatea celor interesaţi de achiziţia unor active imobiliare aşteaptă ca preţurile să mai scadă. După doi ani de recesiune, investitorii care până nu demult...

citește mai departe