Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 Septembrie 2010

De ce nu se înghesuie românii la cele mai ieftine locuinţe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 15 Aprilie 2013

În ciuda preţurilor reduse, de sub 20.000 de euro, garsonierele confort trei nu se situează în topul preferinţelor românilor.

În actualul context economic, cea mai mare parte a potenţialilor cumpărători caută locuinţe mici şi ieftine. La modul teoretic, cel puţin. Practica arată însă că românul nu este dispus să renunţe chiar la orice pentru un preţ cât mai mic.

În mod logic, cele mai atractive din punctul de vedere al preţului ar trebui să fie garsonierele de confort 3 sau 2. În Bucureşti, cea mai ieftină astfel de ofertă postată pe www.imobiliare.ro este o garsonieră de 17 metri pătraţi, situată în zona Pieptănari. Aceasta este scoasă la vânzare pentru 16.000 de euro.

Deşi atractive la prima vedere, astfel de oferte nu reuşesc însă întotdeauna să atragă valuri de cumpărători dispuşi să meargă până la negocierile finale. Laurenţiu Sampetru, associated broker în cadrul agenţiei Coldwell Banker Unirii, spune că a avut recent în portofoliu o garsonieră de 13.000 de euro, situată în zona 1 Decembrie 1918, în apropiere de Auchan. Acesta povesteşte că a primit peste 100 de cereri pentru respectiva ofertă. În momentul în care ajungeau la o vizionare însă, majoritatea potenţialilor cumpărători se răzgândeau. Împrejurimile, felul în care arăta blocul şi suprafaţa redusă a garsonierei contrabalansau efectul preţului scăzut. În cele din urmă, proprietatea a fost totuşi vândută, la un preţ de 12.200 de euro.

Garsonierele confort 1, cele mai căutate
Reprezentantul Coldwell Banker spune că garsonierele confort 3 sau 2 au avantajul mult-căutat al preţului scăzut, pot fi recent renovate şi utilate, dar cea mai mare parte a clienţilor preferă să plătească câteva mii de euro în plus şi să beneficieze de o suprafaţă mai mare. „O garsonieră confort 1 are mult mai multe şanse sî se vândă. E ca şi cum ai cumpăra o pereche de pantofi: de ce să cumperi unii foarte ieftini, care să se strice în trei săptămâni, şi să nu dai ceva mai mult pe unii mai buni”, subliniază Sampetru. Potrivit acestuia, garsonierele confort 1 sunt mai căutate chiar decât apartamentele cu două camere, dat fiind că îmbină preţul mai redus cu o suprafaţă rezonabilă.

Cum ar trebui să arate o garsonieră pentru a atrage atenţia cumpărătorilor? Sampetru spune că ar fi o locuinţă decomandată, situată la un etaj intermediar, cu o suprafaţă utilă de 32-33 de metri pătraţi, cu balcon. Preţul de listare ar fi 38.000-39.000 de euro, iar cel de tranzacţionare s-ar situa între 35.000-37.000 de euro. Ca zone, căutate sunt Fizicienilor, Dristor, Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Sărat, Baba Novac etc. Sampetru spune că, în momentul de faţă, 70% dintre cumpărătorii de garsoniere plătesc cu bani gheaţă, în vreme ce restul apelează la credite.

Locuinţe în blocuri noi, până la 30.000 de euro
Căutate în actualul context de piaţă sunt şi apartamentele cu o cameră din ansamblurile rezidenţiale noi, dacă acestea au preţuri rezonabile. Remus Agapi, consultant imobiliar în cadrul agenţiei Travahar, are la vânzare o garsonieră de 30 de metri pătraţi, într-un bloc nou din zona Rahova. Preţul este de 30.000 de euro. Locuinţa este ultima disponibilă dintr-un bloc de 32 de garsoniere, recent finalizat. „Restul de locuinţe le-am vândut în trei luni, doar cu cash”, spune Agapi. Jumătate dintre aceste garsoniere au o suprafaţă de 25 de metri pătraţi şi au fost achiziţionate la preţuri de circa 24.000 de euro.

Remus Agapi spune că cea mai mare parte a clienţilor au cumpărat locuinţele pentru a locui în ele, nu pentru a le închiria. Foarte multe cereri au venit din partea unor cumpărători din afara Capitalei: părinţi care se aflau în căutarea unor case pentru copiii veniţi la facultate. Acest gen de cumpărători aveau, de regulă, un buget de 25.000-35.000 de euro – bani gheaţă.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • danutz

    Sa platesti 12.ooo pentru o cutie de chibrit???
    Am vazut prin anunturi ca se vand si prin Livezilor, Ferentari cu 6-7.000. Adevarate ghetouri in care nu cred ca vreun om intreg la minte ar vrea sa-si creasca un copil. Mai bine stai cu chirie intr-un imobil decent decat intr-o cocina. Oricate imbunatatiri i-ai aduce tot nu merita.
    Pacat ca “dezvoltatorii”, nu se orienteaza la blocuri de garsoniere undeva la 25 mp,,,la un pret rezonabil,,,nu de 1000euro/mp.

  • Auchan

    Autorul nu este sanatos la cap sau este rau intentionat. Blocul in care se afla garsoniera de 13000 EUR este plin de tigani, manele la maxim, trafic de droguri, prostitutie si este chiar vis a vis de bila in zona Auchan .
    Care om sanatos la cap ar da 100 EUR pe o locuinta intr-o astfel de zona .
    Raspuns : Autorul acestui articol sau o persoana invatata sa traiasca in asfel de conditii de parnaie

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Apartament în bloc comunist sau casă veche. Nu cumpăra locuința până nu verifici aceste lucruri – VIDEO

Locuințele vechi au avantajele, dar și dezavantajele lor. Pentru a te asigura că investiția pe care o faci într-o astfel de proprietate va fi una bună pe termen lung...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la început de vară: evoluția din iunie 2021

În Capitală, cea mai semnificativă marjă de creștere a fost consemnată pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi. La fel ca în cele trei luni anterioare, prețurile apartamentelor (noi și...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
În august, prețurile apartamentelor au revenit pe plus. Doar două dintre marile orașe au consemnat scăderi

Acolo unde au avut totuși loc, ieftinirile s-au situat într-o marjă specifică pentru condiții normale de piață. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețurile solicitate pentru apartamentele (noi și vechi) disponibile spre...

citește mai departe