Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 Noiembrie 2008

Obligaţiile locatorului în cazul contractului de închiriere

scris de avocatnet.ro in categoria Info juridic
Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2008

Obligaţiile locatorului au la bază principiul potrivit căruia acesta trebuie să asigure locatarului folosinţa paşnică şi netulburată a bunului închiriat şi au izvorul în dispoziţiile codului civil şi ale legii 114/1996, părţile putând stabili, pe cale convenţională şi alte obligaţii.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 1420 Cod civil, locatorul este obligat :

  • să predea locatarului lucrul închiriat sau arendat
  • să menţină lucrul în stare de a se putea servi la utilizarea pentru care a fost închiriat sau arendat,
  • să asigure folosinţa neîmpiedicată a bunului pe toată durata locaţiunii.

Din obligaţia de menţinere a bunului în stare de folosinţă derivă şi obligaţia de garantare a locatarului pentru toate stricăciunile sau viciile bunului închiriat sau arendat şi de a-l despăgubi pe acesta pentru orice daună suferită datorită defectelor sau viciilor (art. 1422 cod civil).

În cazul în care în timpul locaţiunii, bunul închiriat se strică în totalitate sau devine neîntrebuinţabil de către locatar, contractul de închiriere se consideră de drept reziliat, însă pentru aceasta trebuie să se constate imposibilitatea întrebuinţării bunului fie de către părţi, de comun acord, fie prin intermediul instanţei de judecată.

Dacă deteriorarea bunului este parţială, locatarul are posibilitatea de a solicita reducerea chiriei sau rezilierea contractului.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • cristiaan

    Am un apartament inchiriat fara contract.Acum chiriasul vrea sa-i fac mutatie.Am oarecari dubii asupra intentiilor lui(probail ma insel).Exista rscuri?

  • Claudia Ciuta, imobiliare.ro

    @anni
    Depinde foarte mult ce era stipulat in contract. Ar trebui sa fie o clauza legata de cum poate fi prelungit contractul sau cu cat timp inainte ar trebui proprietarul sa isi anunte chiriasul ca trebuie sa se mute.
    Recomandarea noastra este sa luati legatura cu un avocat. De asemnea, daca vreti sa incercati sa gasiti sfaturi in mediul online, puteti sa cereti sfaturi la avocatnet.ro.

  • anni

    sunt propietar casa+curte, am avut un contract pe 2 ani cu un chirias, acum contractul a expirat, iar chiriasul refuza sa iasa de peste 3 sapt., sustine ca suntem obligati sa prelungim, am fost la sect.5, sectia juridica a recunoscut expirarea contractului……
    ce ar trebui sa fac, sa chem politia sau un executor…..chiriasul este el insusi poltist si ma ameninta ca nu voi mai intra in propria curte….poate ma sfatuiti?

  • LUMI DUH INTERMED SRL

    Stimate domn,pt detalii, ne puteti contacta pe adresa de mail,sau telefonic la 0732.996835/0748.990648 L.SUMAN

  • nicu

    Am si eu intrebare,sunt pers fizica si vreau sa vand o casa in rate cum trebuie sa procedez ?? se poate face ceva in contractul de vanzare cumparare???

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe