Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Februarie 2011

Zece motive pentru care preturile locuintelor pot sa scada

scris de Dan Ioan Popp

1. Cresterea somajului; somajul oficial in Romania este printre cele mai scazute din Europa, iar stoparea declinului si relansarea economiei au ca punct de plecare si reducerea cheltuielilor salariale, fapt ce este cauza de diminuare a cererii de cumparare.
2. Scaderea cererii statistice; cresterea emigratiei lunare precum si scaderea populatiei cu virste intre 20-40 de ani, mai cu seama in mediul urban duce la diminuarea cererii probabile cu circa 1-2% anual.
3. Scaderea semnificativa a chiriilor; coborirea cu 10-15% a chiriilor dar si dificultatea de a obtine un credit pentru cei tineri face ca, statistic, sa prefere inchirierea, determinind ca cererea lor pt. achizitii sa fie mai redusa.
4. Cresterea ofertei de executii silite; incidenta de neplata a ratelor a determinat bancile sa acumuleze portofolii de locuinte pe care din ce in ce mai frecvent le ofera spre vinzare la preturi din ce in ce mai mici.
5. Marje inca apreciabile ale proprietarilor; numeroase locuinte aflate azi in proprietate au fost achizitionate la preturi inainte de 2004-5, inferioare cu 20-50% celor de azi, deci pretul de tranzactie poate statistic sa mai scada.
6. Patura saraca urbana face down-grade; oferta creste deoarece parte din populatia urbana foloseste sau intentioneaza sa foloseasca vinzarea unui apartament pentru a se muta la tara ori pentru a se muta in ceva mai mic cu scopul de a reduce cheltuielile generale dar si de a ramine cu cash minim la dispozitie.
7. Exit de pe o piata cu venituri mici din chirii; randamente brute de 4% din chirii pe o piata in care dobinzile bancare ofera 6% determina pe unii sa vinda locuintele pe care le foloseau ca o sursa de venit lunar.
8. Impunerea certificatului termoenergetic; necesitatea atasarii la tranzactionarea unei locuinte a Certificatului termoenergetic ii sperie pe multi proprietari, fapt pentru care prefera sa lase din pret ca sa scape de o bataie de cap.
9. Evenimentele din tarile arabe; miscarile recente reduc apetitul investitorilor de a investi in tari cu risc si aceasta induce un comportament de a fi mai atractiv in cazul unei vinzari prin coborirea mai lesne a pretului.
10. Deteriorarea probabila a ratingului Romaniei; necesitatea de a recalcula deficitul bugetar prin includerea pierderilor companiilor de stat, poate creste sensibil deficitul bugetar si face si mai putin atractiva si credibila economia romaneasca, fapt ce va indeparta si mai mult investitorii, inclusiv in imobiliare.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Credit ipotecar pe măsura ta. Lasă brokerul să-l găsească pe cel care-ți vine bine și în 20 de ani

Vrei un credit ipotecar? Bine ai venit în atelierul Imobiliare.ro Finance! Avem peste 200 de experți financiari în toată țara pregătiți să-ți ia imediat măsurile și să-ți croiască o...

citește mai departe
Prima casa, efecte si defecte

Programul “prima casa” este un subiect din topul barfelor imobiliare,  contine “impaunari” sau din contra critici care pornesc din sfera …

Citeşte mai departe

citește mai departe
BCR Banca pentru Locuinţe: trei milioane lei profit, în trei ani

Creditele oferite de instituţia de credit au ca scop atât achiziţia unei locuinţe sau a unui teren, cât şi modernizarea sau extinderea unei case sau refinanţarea unor credite acordate...

citește mai departe
Două noi bănci încep creditarea prin Prima Casă 4. Plafonul ajunge la 1,19 miliarde euro

Piraeus Bank şi Banca Transilvania au la dispoziţie un plafon cumulat de 52 milioane de euro. La o lună după ce prima bancă a început să analizeze dosare în...

citește mai departe
A început rulajul creditelor Prima Casă 4. BCR are 450 de dosare aprobate

Volumul de solicitări de astfel de împrumuturi este unul îmbucurător, cred reprezentanţii băncilor. La nici o lună de la startul efectiv al programului Prima Casă 4, câteva sute de...

citește mai departe