Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 Noiembrie 2023

Credit ipotecar pe măsura ta. Lasă brokerul să-l găsească pe cel care-ți vine bine și în 20 de ani

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2023

Vrei un credit ipotecar? Bine ai venit în atelierul Imobiliare.ro Finance! Avem peste 200 de experți financiari în toată țara pregătiți să-ți ia imediat măsurile și să-ți croiască o ofertă personalizată atât pe gustul, cât și pe măsura ta.

Acum că ai hotărât să iei un împrumut pentru a-ți cumpăra o casă sau un apartament, iată ce trebuie să știi. În primul rând, toți cei care apelează la bănci și la alte instituții financiare pentru a accesa un credit trebuie să îndeplinească o serie de condiții. 

Vârsta este una dintre ele. Trebuie să ai cel puțin 18 ani pentru a lua un împrumut. Există și o limită maximă în acest sens, dar poate varia de la o bancă la alta. Unii acceptă potențiali clienți până la 65 de ani, alții dau împrumuturi și pentru persoane mai înaintate în vârstă. Un broker de credite te poate ajuta să identifici din start acele bănci de la care ai cele mai mari șanse să iei un împrumut. 

Să ai venituri stabile este o altă condiție importantă, atunci când cauți finanțare. Poți obține banii de la angajator, sub formă de salariu, sau poți să ai venituri din chirii sau dividende. Poate câștigi bani printr-un PFA sau ai pensie. Sunt bănci care îți cer să fi angajat de cel puțin 3-6 luni la actualul job. Altele solicită o vechime în muncă de cel puțin un an.

Condițiile de eligibilitate variază, dar chiar și în cele mai complicate cazuri, un profesionist din echipa Imobiliare.ro Finance te poate sprijini să găsești o variantă prin care să ai și tu dreptul la finanțare. Brokerii noștri au ajutat deja 60.000 de persoane să obțină creditul potrivit, deci poți să ai încredere deplină în ei. Poți să începi aici cu o simulare de credit gratuită.

Trebuie să demonstrezi, în plus, că nu ai datorii și ești un bun platnic, deci vei achita la timp rata lunară. Toate aceste lucruri sunt luate în considerare în etapa de evaluare a eligibilității prin care treci la început în relația cu orice bancă sau instituție financiară. Pe baza lor vei obține un punctaj numit scoring. Cu cât este mai bun, cu atât ai mai multe șanse să primești suma de bani de care ai nevoie.

Și la acest capitol un broker de credite te poate sprijini cu succes pentru că te va ajuta să-ți crești scoringul până în momentul în care aplici efectiv pentru a obține o finanțare.

Avansul este și el deosebit de important. Ai nevoie de 15% din valoarea proprietății pentru creditele în lei. Procentul ajunge la 25%, dacă te gândești să iei un credit în euro. Poți să achiți, în schimb, doar 5% dacă optezi pentru programul guvernamental Noua Casă. 

Acesta este un nou punct în procesul pe care-l parcurgi pentru a obține finanțare în care un broker de credite se poate dovedi a fi un partener de încredere care se va asigura că optezi pentru împrumutul care ți se potrivește cu adevărat. Mai mult, poate să te sfătuiască ce să faci pentru a fi în avantaj. Experții Imobiliare.ro Finance le recomandă, de exemplu, clienților să achite un avans pe măsura posibilităților, dar cât mai ridicat. În acest fel suma împrumutată este mai mică și vor plăti mai puțină dobândă în total.

Sfaturi utile ca să nu te “strângă” creditul în câțiva ani

Brokerii noștri au acces la peste 25 de bănci și instituții financiare și se vor asigura că îți prezintă oferte avantajoase pentru credite care ți se potrivesc perfect, dar este mereu bine să te gândești la ce va însemna pe termen lung un împrumut pentru tine și familia ta, dar și la ce poți face pentru a-ți proteja sănătatea financiară.

Să luăm, de exemplu, gradul de îndatorare, practic ce procent din veniturile tale lunare se poate duce pe achitarea ratei. Cele mai multe bănci acceptă un grad de îndatorare de 40% pentru creditele ipotecare în lei, respectiv de 45% pentru cele destinate achiziției primei locuințe. Procentul scade la 20% în cazul în care iei un credit ipotecar în valută. Mulți experți financiari sunt de părere, însă, că nu ar trebui să depășești pragul de 30% pentru a-ți proteja finanțele de situații neprevăzute sau de eventuale creșteri ale inflației ca cele la care am asistat în ultima perioadă.

Nu te baza doar pe cel mai optimist scenariu în privința veniturilor tale. Măririle salariale de care speri să beneficiezi în viitor ar putea să nu se transforme niciodată în realitate. Calculează totul la sânge și analizează cu băgare de seamă nu doar câștigurile, ci și cheltuielile pentru a fi sigur că și în câțiva ani te vei simți bine cu împrumutul pe care l-ai luat.

Ce se întâmplă dacă îți pierzi locul de muncă sau dacă te confrunți cu probleme de sănătate care nu te vor lăsa să lucrezi sau care vor necesita intervenții costisitoare? Situațiile neprevăzute nu sunt mereu “negre”. Poate ți se extinde familia. Îți permiți cheltuielile care vin la pachet cu o astfel de bucurie?

Și pe parcursul procesului de achiziționare a unei locuințe vei avea cheltuieli. Plătești comisionul agentului imobiliar, taxe notariale sau dai bani evaluatorului. Ulterior, ai nevoie de bani pentru mobilarea și utilarea locuinței sau pentru reparații, dacă vei cumpăra un apartament într-un imobil vechi. Nu trebuie să uiți nici de asigurare, impozit și facturi. 

La toate acestea se adaugă banii care-ți asigură stilul de viață pe care ți-l dorești, indiferent dacă discutăm despre mersul în vacanțe, cumpărături sau ieșirile în oraș cu prietenii. În plus, este vital să economisești o parte din veniturile tale lunare pentru a avea o plasă de salvare.

Probabil că ești tentat să mergi pentru împrumut la banca la care ai și salariul, dar ține minte că nu-ți va pune neapărat pe masă cea mai bună ofertă. Aici îți vine în ajutor încă o dată brokerul Nu îți pierzi timpul mergând la o altă bancă, nu te temi că ai ratat o ofertă avantajoasă din piață, scapi de birocrație și de toate procedurile pe care trebuie să le urmezi pentru a obține un credit ipotecar ce pot fi destul de intimidante, mai ales dacă apelezi pentru prima oară la finanțare. Nu iei decizii în grabă care vor avea impact pe termen lung asupra ta și a familiei tale. Mergi la sigur.

Specialiștii Imobiliare.ro Finance sunt aici pentru a face tot demersul ușor, eficient și rapid. Apelează și tu gratuit la ei pentru a găsi creditul care ți se potrivește!

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Florin-Catalin Costache

    Buna ziua. Am discutat cu cineva de la imobiliare.ro acum câteva săptămâni despre achiziționarea unui apartament. Eu și prietena mea locuim în Regatul Unit, am discutat cu cineva din echipa dvs și ne-au spus ca putem lua pana la 120.000 €. Am încercat sa sun din nou la nr de telefon la care am vorbit data precedenta dar fără succes. Credeți că mă puteți ajuta,va rog? Mulțumesc.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Imobiliare.ro Finance: Piața de creditare începe anul în forță. Cele mai multe credite ipotecare sunt luate de bărbați, dobânda fixă e preferată, iar avansul crește

Evoluția pieței de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul...

citește mai departe
A lua sau a nu lua un credit ipotecar acum? Aceasta este întrebarea. Opinia specialistului

Semnalele apărute pe piața de creditare sunt tot mai bune în ultimul timp, dar este oare un moment prielnic pentru a lua un împrumut sau ar fi mai bine...

citește mai departe
Mai multe credite acordate pentru locuințe în 2023. Sfaturi utile pentru românii care au nevoie de un împrumut la începutul anului

După un an 2022 tumultuos din perspectiva creditării, românii au început să revină la bănci, din a doua jumătate a lui 2023, pentru a-și cumpăra locuințele mult visate. Finalul...

citește mai departe
Credite pe muchie de cuțit: După o tranzacție eșuată, a rămas pe drumuri. Cum au ajutat-o brokerii de credite să se mute în casă nouă în timp record?

Când lucrurile par lipsite de speranță, sume considerabile sunt în joc și pot fi pierdute cât ai clipi sau întreaga tranzacție atârnă de un fir de ață, un broker...

citește mai departe
Credit ipotecar standard sau Noua Casă. Cât de atractive sunt creditele pe care le poți lua prin acest program?

Inițial l-am cunoscut sub numele de Prima Casă, programul guvernamental gândit pentru a salva piața imobiliară din criză. De-a lungul ultimilor 15 ani, a trecut printr-o serie de transformări...

citește mai departe