Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 Aprilie 2011

După Paşte se dă startul la Prima Casă 4. Ce modificări aduce noul program şi cine are de câştigat de pe urma lui

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Subiectul lunii
Ultima actualizare: 29 Iunie 2011

Premierul Emil Boc speră ca prin modificările aduse programului guvernamental încă 40.000 de români să aibă acces la credite garantate de către stat.

Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă privind modificarea condiţiilor pentru programul Prima Casă. Potrivit premierul Emil Boc, în termen de 15 zile de la această dată, vor fi aprobate şi noile norme metodologice pentru implementarea celei de-a patra etape. „Cred că după sărbătorile de Paşte oamenii pot merge la bănci să discute despre programul Prima Casă în forma modificată”, a subliniat premierul.

Ce se schimbă şi ce nu
Cea mai importantă dintre modificările implementate prin actul legislativ constă în împărţirea riscului de creditare între stat şi bancă, în proporţie de 50%-50%. Prin această prevedere, şeful Executivului estimează că la programul guvernamental vor putea participa încă circa 40.000 de beneficiari. Cea de-a doua modificare adusă de ordonanţa de urgenţă dă posibilitatea şi celor care deţin o locuinţă cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi, achiziţionată în orice alt mod decât Prima Casă, să beneficieze de credite garantate de către stat.

Potrivit declaraţiilor premierului, restul condiţiilor de participare la programul Prima Casă rămân aceleaşi ca şi până acum. Astfel, avansul se va menţine la nivelul de 5%, iar plafoanele de garantare rămân aceleaşi – 60.000 de euro pentru o locuinţă finalizată sau a cărei construcţie a început deja, 70.000 de euro pentru un imobil ce urmează a fi ridicat de la zero şi 75.000 de euro pentru construcţia unor locuinţe în asociaţii de cel puţin doi proprietari.

Cresc sau nu dobânzile?
Majorarea dobânzilor de către bănci reprezintă una dintre cele mai mari temeri ale celor interesaţi de programul guvernamental. O teamă justificată, ţinând cont de faptul că, în condiţiile unui risc crescut, băncile s-ar putea simţi îndreptăţite să aplice o asemenea măsură. „În mod normal, ar trebui să apară uşoare creşteri ale dobânzilor, în contextul în care garanţiile nu mai sunt de aceeaşi calitate”, este de părere Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank. Acesta precizează însă că, în condiţiile unei pieţe libere, instituţiile de credit care vor practica dobânzi prea mari vor ieşi din competiţie.

Chiar dacă băncile vor lua decizia majorării marjelor, nu le vor putea creşte însă cu mult. Asta pentru că, potrivit declaraţiilor premierului, marjele maxime impuse prin lege instituţiilor finanţatoare se menţin la acelaşi nivel – respectiv 4% (ce se adaugă la EURIBOR la trei luni), pentru creditele în euro, şi 2,5% (peste nivelul ROBOR), pentru împrumuturile în lei. „Dacă băncile vor dori să rămână în program, vor trebui să rămână în plafonul maximal al dobânzii prevăzut de actuala ordonanţă de urgenţă”, a accentuat Boc.

Ce bănci au spus „da” la propunerea Guvernului
Chiar şi în condiţiile acestei limitări, reprezentanţii Guvernului se menţin optimişti cu privire la participarea băncilor la noua variantă a programului. „Cert este că avem bănci interesate să continue programul Prima Casă în această nouă formă de împărţire a garanţiei”, a subliniat Boc. Potrivit acestuia, în mod neoficial, până în momentul de faţă există cel puţin două-trei bănci care şi-au exprimat interesul în acest sens. Potrivit lui Gheţea, CEC Bank se va număra printre instituţiile care vor acorda credite în cea de-a patra etapă a programului guvernamental. De asemenea, şi oficialii Bancpost au luat până la această dată decizia de a accepta propunerea Guvernului. O altă bancă ce s-a arătat deschisă în acest sens este BCR.

Avantaje şi pentru clienţi, şi pentru bănci
Ce efecte pe termen lung va avea continuarea programului Prima Casă în noua formulă rămâne de văzut. Cert este că, pentru moment, soluţia găsită de Guvern a îndepărtat perspectiva unui nou blocaj al pieţei. „Noua propunere a programului Prima Casă este extrem de utilă în contextul economic actual”, este de părere George Georgakopoulos, director executiv senior în cadrul Diviziei Creditare Persoane Fizice a Bancpost. Din perspectiva clienţilor, principalele avantaje ale acestui program constau în avansul redus pentru achiziţia unei locuinţe şi în costurile mici ataşate creditului. Nu în ultimul rând, faptul că cei care deţin o locuinţă cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi pot achiziţiona una mai spaţioasă este un punct demn de luat în seamă. Acesta poate reprezenta un avantaj şi din perspectiva băncilor.„Atractivitatea produsului Prima Casă este sporită acum de lărgirea listei de beneficiari potenţiali, oferind astfel băncilor posibilitatea de a-şi creste vânzările pe segmentul de creditare, ceea ce reprezintă un avantaj în actualul context economic”, subliniază reprezentantul Bancpost.

Piaţa rezidenţială s-ar putea reaşeza anul acesta
Şi dezvoltatorii primesc cu braţele deschise continuarea programului guvernamental. Ioan Sorin Roşu, directorul Apulum ’94, speră ca această măsură să facă parte din scenariul optimist al reaşezării pieţei imobiliare în anul 2011, urmând ca în următorii doi ani piaţa să ofere evoluţii pozitive mai clare în acest sens. În opinia sa, cea de-a doua modificare adusă programului guvernamental ar putea contribui la accelerarea numărului de tranzacţii, prin majorarea numărului de potenţiali cumpărători. “Şi în forma anterioară programul ar fi avut suficienţi adresanţi, însă prin această extindere, pentru prima dată în trei ani de zile de la lansarea programului se pune în discuţie, în afara componentei de strictă necesitate, şi componenta reprezentată de creşterea confortului”, subliniază Roşu. Acesta precizează că, în momentul de faţă, programul guvernamental reprezintă singura modalitate de rezolvare a unor nevoi locative pentru majoritatea românilor.

Un sprijin pentru piaţă, dar nu o soluţie universală
O părere mai rezervată o are Iulian Niculae, directorul general al agenţiei Victoria Consult, este de părere că, până în momentul de faţă, programul Prima Casă a reprezentat un catalizator al unei pieţei amorţite de criză, fără a se constitui însă într-un panaceu al acesteia. El estimează că, la fel ca până acum, cea de-a patra variantă a programului va menţine în alertă acei clienţi care au ca scop achiziţia de apartamente de până la 60.000 de euro, efectele sale scăzând însă în sfera locuinţelor de peste 80.000 de euro.

Pe de altă parte, reprezentanţii portalului financiar Finzoom sunt de părere că, cel mai probabil, principalul efect al programului Prima Casă va fi şi anul acesta unul psihologic, de încurajare a românilor pentru a continua îndatorarea. “Programul Prima Casă niciodată nu a putut şi nu va putea să crească puterea reală de cumpărare a românilor, să le crească veniturile sau predictibilitatea acestora pe un termen de 6-12 luni, pentru a putea spune că problemele principale implicate de achiziţia de imobile (cu sau fără credite ipotecare) sunt rezolvate sau nu”, subliniază Ruxandra Andrei, analist financiar în cadrul Finzoom.ro.

Opinia bloggerului:
Până în prezent, programul Prima Casă a generat aproximativ 35.000 de tranzacţii, în timp ce trendul de scădere a preţurilor a fost în mod evident atenuat. Cum noua variantă va determina intrarea în program a încă 35.000-40.000 de clienţi, este de aşteptat ca impactul asupra pieţei să fie relativ similar.
În ultima perioadă s-a observat o relativă scădere a numărului persoanelor care apelau la acest program, iar prin mărirea ariei de adresabilitate, guvernul a dorit probabil să dea un nou impuls cererii. Este greu de estimat câţi dintre cei care au deja o locuinţă vor decide să intre în program, mai ales dacă ţinem cont de faptul că plafonul a rămas la 60.000 de euro, iar în marile oraşe cu această suma nu se poate cumpăra mai mult de un apartament cu trei camere.
Pentru consumatorul final, Prima Casă 4 nu va aduce prea multe schimbari – avansul rămâne la 5%, plafonul rămâne la 60.000 euro, iar dobânzile vor creşte probabil cu un procent foarte mic. Rămâne de văzut câţi dintre cei care au deja o locuinţă a cărei suprafaţă nu depăşeşte 50 de metri pătraţi vor fi tentaţi să intre în program. 

Cristian Orgonaş, blogger pe businessday.ro

Părerile cititorilor
1 părere
  • Adrian

    1.-Pensionarii si persoanele cu Handicap, …, ce facilitati au?
    2.- Pensionarii cu o pensie de 800Ron-1000Ron, ce sanse au? Pe cati ani pot angaja un credit pentru Prima casa 4?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe