Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 mart. 2020

ADIRU: Panica poate face mai mult rău decât virusul în sine! Recomandări pentru dezvoltatori, cumpărători și autorități

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Oficialii Asociației Devoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS pun accent pe importanța, în plan economic, a activității de dezvoltare imobiliară.

În ultimele săptămâni, reprezentanții statului au emis, din cauza răspândirii COVID-19, o serie de restricții de circulație, culminând cu intrarea României în stare de carantină totală, zilele trecute. În acest context, mai multe companii din România au anunțat suspendarea sau întreruperea activităților comerciale sau de producție și trimiterea angajaților în somaj tehnic sau reducerea posturilor ori a programului de lucru cu publicul. În domeniul construcțiilor de locuințe, activitatea continuă, dar tendința este de a nu mai iniția noi proiecte, de dezvoltare sau de investiție, atenția fiind îndreptată către protejarea și conservarea investițiilor existente și continuarea activității curente, notează reprezentanții Asociației Devoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS (ADIRU), o asociație independentă, apolitică, nonguvernamentală. Aceștia avertizează că panica poate provoca, la nivel economic, mai multe pagube decât virusul în sine.

„În ciuda îngrijorărilor profunde care există legate de efectele Coronavirus, concluzia generală este aceea că se dorește și trebuie continuată activitatea în domeniul dezvoltării imobiliare. Se estimează că panica poate afecta în sine mai mult decât virusul prin mortalitatea sa și de aceea în perioada următoare eforturile ar trebui îndreptate către diminuarea acestui fenomen și către menținerea unui climat de încredere, calm și responsabilitate.”

Asociația Devoltatorilor Imobiliari din România – URBANIS (ADIRU)

 

Iată care sunt, în contextul actual, recomandările oficialilor ADIRU:

Recomandări către dezvoltatorii imobiliari:

• Să asigure protecția angajaților, a muncitorilor din șantiere, a colaboratorilor, acesta fiind un aspect foarte important pentru a putea asigura continuarea activității. Să aibă în vedere achiziționarea de măști și manuși de protecție, în măsura în care acest lucru este posibil, având în vedere penuria de asemenea produse existentă în piață.
• Să realizeze dezinfectarea și decontaminarea împotriva virusului, cât mai frecvent posibil, pentru a nu pune în pericol persoanele care pot intra în contact în desfășurarea activităților de construire.
• Să aibă în vedere continuarea activității, în măsura în care este posibil și nu apar restricții impuse de autoritățile publice – fapt absolut necesar în această perioadă, deoarece există contracte în derulare, termene contractuale și termene reale care trebuie respectate, chiar dacă acestea sunt peste șase luni, un an sau mai mult. Asta mai ales în contextul în care în ultima perioadă au apărut întârzieri la livrarea locuințelor, din cauza legislației aplicabile. Continuarea activității în santiere și derularea proiectelor imobiliare este esențială, în contextul în care foarte multe industrii adiacente sunt legate de această activitate – mai ales că îngrijorarea cea mai mare este legată de efectele financiare și economice ale pandemiei de la nivel global și de la nivel național.
• Să acorde o atenție sporită la inițierea unor noi proiecte imobiliare și la criteriile fundamentale în luarea deciziei de achiziție: localizarea proiectului imobiliar, calitatea produsului imobiliar destinat pieței, prețurile din oferta de vânzare și evoluțiile posibile ale pieței imobiliare.
• Să mențină o calibrare a veniturilor și cheltuielilor pentru asigurarea cash-flow-ului necesar în derularea proiectelor deja inițiate și o atenție sporită la inițierea unor noi proiecte care implică finanțarea bancară a acestora, deoarece există o îngrijorare legată de posibilitatea asigurării finanțării și continuarea activității bancare.
• Să ia în considerare situația reală din piață și mai multe variante de scenarii de rezistență financiară și să nu se raporteze la așteptările din anii anteriori. Rezultatele din trecut nu sunt o garanție pentru viitor.

Recomandări pentru clienții cumpărători:

• Să aibă în vedere că există un risc de diminuare a disponibilității de plată pentru o locuință, din cauza dificultăților financiare și economice care poate apărea în perioada următoare, în principal ca urmare a unei posibile scăderi a veniturilor;
• Să nu se lase influențați de știri false, de scenarii apocaliptice sau de zvonuri negative, deoarece piața imobiliară din România este mult mai bine pregatită acum, comparativ cu anul 2008, să reziste unor șocuri financiare sau economice și majoritatea investițiilor realizate au capital autohton, iar finanțarea bancară nu este atât de substanțială pentru a putea vorbi, la acest moment, despre riscuri sistemice în ceea ce privește continuarea proiectelor.

Recomandări către autoritățile publice:

• Să adopte măsuri în acest domeniu foarte important pentru economia națională, legate de posibile scutiri de la plata taxelor sau ajutor de stat pentru continuarea activității în condiții normale, în cazul instaurării unei crize economice generalizate și scăderii încrederii în raporturile economice.
• Să asigure funcționarea instituțiilor publice – primării, serviciile de taxe și impozite, Oficiul de Cadastru și Carte Funciară etc. –, continuarea activității acestora fiind foarte importantă. Orice întrerupere a activității oricărei entități implicate în procesul de dezvoltare imobiliară și de investiții ar putea afecta tot lanțul și procesul de construire, vânzare și dezvoltare. La acest moment sunt foarte multe tranzacții în derulare și cumpărători care așteapta livrarea locuințelor și mutarea în casele mult-așteptate.
• Să ia măsuri astfel încât Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) să dispună prelungirea automată a termenului de 18 luni pentru scrisorile de garantare la programul Prima Casă, deoarece sunt foarte mulți clienți care se află în proces de achiziție și existp posibilitatea prelungirii operațiunilor din cauza Covid-19.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe
Reconversie în ansamblu rezidențial: o clădire de patrimoniu de pe Calea Victoriei a fost consolidată și reabilitată, iar elementele Art Deco au fost păstrate

Potrivit companiei dezvoltatoare, acesta este, în prezent, singurul proiect rezidențial premium de tip boutique localizat pe Calea Victoriei – arteră considerată un veritabil simbol al orașului. Dezvoltatorul imobiliar Hagag...

citește mai departe
AXXIS NOVA Resort & SPA: Se lansează primul concept imobiliar integrat din Mamaia Nord (P)

Luna septembrie marchează lansarea primului concept imobiliar integrat din Mamaia Nord, AXXIS Nova Resort & SPA, un proiect unic care va cuprinde un hotel de cinci stele și șase...

citește mai departe
Trei antreprenori români visează ca litoralul autohton să devină atractiv pe tot parcursul anului, cum este și Coasta de Azur. Au în plan mai multe proiecte imobiliare în Neptun-Olimp

Marea, liniștea, climatul plăcut, susținute de facilitățile și serviciile de calitate, toate acestea sunt ingredientele unei „rețete” ce și-a dovedit deja viabilitatea în alte țări. Cătălin Scripcaru, Bogdan Căruntu...

citește mai departe
Au început vânzările pentru faza a doua a ansamblului rezidențial Aviației Tower

Cea dintâi etapă de construcție a ajuns la un grad de ocupare de 85%, iar dezvoltatorul vizează vânzarea sa integrală până la finele anului. Rădăcini Estate, divizia imobiliară a...

citește mai departe