Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 Februarie 2011

Apartamente noi la 1.000 de euro/mp. De ce unele se vând ca pâinea caldă, iar altele nu

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 15 Februarie 2011

Deşi mulţi dezvoltatori şi-au redus semnificativ pretenţiile în materie de preţ, doar unii dintre aceştia reuşesc să încheie tranzacţii în actuala perioadă.

La modul teoretic, mai toţi cei care îşi doresc o locuinţă ar opta pentru una nouă. Realitatea arată însă că majoritatea cumpărătorilor se îndreaptă încă spre apartamentele din blocurile construite înainte de 1990. Asta în ciuda faptului că o bună parte dintre dezvoltatorii prezenţi pe piaţă au scăzut deja considerabil preţurile şi au ajuns aproape de pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat, astfel că de multe ori se situează la egalitate cu locuinţele vechi. Motivul? Criteriul decisiv de achiziţie în actualele condiţii de piaţă este preţul, însă preţul total şi nu cel pe metru pătrat.

Finisaje de lux şi mobilier incluse în preţ
Situaţia lui Viorel I., dezvoltatorul unui bloc cu patru etaje în zona Prelungirea Ghencea, ilustrează perfect această mentalitate a cumpărătorilor. Acesta a început construcţia imobilului format din 21 de apartamente în 2007 şi a terminat-o în 2008. Acum mai are la vânzare patru locuinţe cu două camere, cu suprafeţe utile de aproape 70 de metri pătraţi, la un preţ de 71.000 de euro. Spune că, dacă la început a vândut apartamentele cu ceva mai mult de 1.000 de euro pe metru pătrat, între timp a mai scăzut puţin preţurile şi a mai inclus în valoarea apartamentelor finisaje de lux şi mobilier.

Aceste ajustări nu au avut însă un impact decisiv asupra vânzărilor. Viorel I. mărturiseşte că, deşi preţul pe metru pătrat al locuinţelor este unul atractiv, potenţialii cumpărători sunt de părere că valoarea totală a acestora este prea mare. Astfel, deşi la modul teoretic caută locuinţe noi, cu finisaje de calitate şi suprafeţe mai mari, majoritatea clienţilor de azi iau ca etalon preţurile apartamentelor vechi. Micul dezvoltator spune că în aceeaşi zonă ar putea vinde fără probleme un apartament nou finisat, dar nemobilat, şi cu 55.000 de euro, chiar dacă ar avea o suprafaţă de doar 45 de metri pătraţi.

Secretul celor care vând: respectă pragul de 60.000 de euro!
Nu aceasta este situaţia tuturor ansamblurilor de apartamente noi. Dezvoltatorii care şi-au conceput proiectele în perioada de criză descoperă că pot vinde chiar şi în actualele condiţii de piaţă. În zona Berceni, în apropiere de staţia de metrou Dimitrie Leonida, se află un imobil cu patru etaje, format din 16 apartamente, finalizat anul trecut. Marius Negoiţă, administratorul firmei Nemar Imobiliare, spune că cele mai multe dintre aceste locuinţe au fost vândute pe parcursul anului trecut, încă din faza de roşu. Secretul? Chiar dacă majoritatea apartamentelor au fost tranzacţionate cu circa 1.000 de euro pe metru pătrat util, preţul total s-a situat sub pragul de 60.000 de euro. În acest bloc mai sunt disponibile spre vânzare doar două locuinţe, cu două camere şi suprafeţe utile de 60 de metri pătraţi. Preţul acestor ultime aprtamente este promoţional: 45.000 de euro per unitate. Cu banii aceştia, poţi cumpăra în sectorul patru un apartament vechi cu două camere, confort doi, precizează Negoiţă.

Reprezentantul Nemar Imobiliare spune că, în perioada actuală, clienţii îşi doresc locuinţe noi cât mai spaţioase, dar la preţuri cât mai mici. Nu de puţine ori cumpărătorii acceptă să se mute în zone periferice ale Capitalei, atâta vreme cât acestea beneficiază de un bun acces la mijloacele de transport în comun (în special metrou) pentru a putea cumpăra o suprafaţă mai mare la un preţ mai mic.

Părerile cititorilor
7 păreri
  • MIRCEA

    Are B.C R.ul acum un produs CASA MEA cu 6,7 % /an

    Ia vede-ti

  • elena ciubotariu

    serios??care sunt bancile acelea ,domnul meu….ca eu nu am gasit banca care sa nu ma jupoaie….

  • elena ciubotariu

    pai nu e logic ca prin “prima casa”?la cum au innebunit bancile de au D.A.E la 10,8…normal ca prefera omul cu 5,48….si fara comision de administrare..si fara cei 400 de euro sa iti citeasca dosarul.Nu e nici un secret…

  • fane B

    Se vinde datorita accesului facil la metrou

  • Dragos

    eh..stai sa vezi cand s-o termina prima casa in mai… ce-or sa mai scada la preturi..asta daca nu vor sa dea tot blocul bancii.

  • d_aeg

    ei nu chiar, sunt banci care au programe bune si dau credite.

  • Alex

    Nu e nici un secret, tot ce se vinde se vinde prin “Prima Casa”. De alte credite nu te poti atinge.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Peste 1.000 de proprietăți la Târgul Imobiliar Timișoara. Află ce premii te așteaptă la eveniment!

Indiferent de proprietatea pe care o cauți vei găsi, cu siguranță, opțiunea potrivită pentru tine la Târgul Imobiliar Timișoara. La ediția de primăvară a evenimentului vor fi prezenți 10...

citește mai departe
Locuință nouă: cum te asiguri că faci o investiție bună? Recomandările expertului în imobiliare – VIDEO

Vrei să cumperi un apartament într-un bloc nou sau o casă finalizată recent? Este recomandat să verifici o serie de aspecte încă de la început pentru a te asigura...

citește mai departe
Cartierul Drumul Taberei, mai atractiv pentru dezvoltatori odată cu inaugurarea metroului. Ce proiecte noi există deja în zonă?

Interesul dezvoltatorilor pentru cartierul Drumul Taberei din București ar putea să înregistreze o creștere considerabilă odată cu inaugurarea noului tronson de metrou Râul Doamnei-Eroilor, care oferă o conexiune rapidă...

citește mai departe
Iași: investiții de circa un miliard de euro în proiecte imobiliare, în plan pentru 2020. „Criza medicală a înfrânat entuziasmul, dar oportunitățile încă există”

Pe lista dezvoltatorilor din oraș se numără și două ansambluri multifuncționale de amploare, ce includ și proprietăți rezidențiale. Potrivit datelor companiei de consultanță Uil Casa Imobiliare, piața ieșeană se...

citește mai departe
Pe șantiere se lucrează în continuare. Focus pe proiectele imobiliare aflate în derulare

Pentru a-și reconfigura strategia de lucru pentru perioada următoare, dezvoltatorii urmăresc atent evoluția pieței. Marii dezvoltatori își continuă lucrările la proiectele pe care le au deja în derulare, în...

citește mai departe