Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Noiembrie 2009

Apartamentele nereabilitate termic se vor ieftini

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2009

Aplicarea din 2010 a legii care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare va incuraja reducerea preturilor apartamentelor cu indice termic scazut sau nereabilitate termic, cei mai multi clienti potentiali tinand cont de valoarea energetica a imobilului.

“Aceasta lege ii va determina pe potentialii cumparatori sa analizeze mai atent un imobil si sa negocieze mai mult pretul pentru achizitionarea apartamentelor cu indice termic scazut.

In acest fel, legea va incuraja scaderea preturilor pentru acest segment de apartamente. Avantajul va fi astfel de partea apartamentelor noi si apartamentelor vechi reabilitate termic“, a declarat, intr-un comunicat, Razvan Muntean, manager general al portalului imobiliar Imopedia, citat de Mediafax.

Legea nr 372/2005, aplicabila din ianuarie 2010, presupune obligativitatea existentei unui certificat energetic la incheierea unei tranzactii imobiliare, lipsa acestuia conducand la anularea contractului de vanzare-cumparare.

Conform unui sondaj realizat de Imopedia, 85% dintre respondenti tin cont de valoarea energetica a imobilului, 10% pun pret pe alte criterii de evaluare iar restul nu cunosc detalii despre certificatul energetic.

“Obtinerea certificatului energetic presupune alocarea unei sume de ordinul sutelor de euro, in functie de suprafata imobilului evaluat, ceea ce pentru proprietari reprezinta un cost redus, asemanator cheltuielilor cadastrale. Intrucat marja de negociere poate ajunge in prezent pana la 15-20%, un astfel de cost nu-l poate determina pe vanzator sa-si supraestimeze valoarea proprietatii”, se mai arata in comunicat.

Pe termen scurt, lipsa metodologiilor de implementare ar putea ingreuna procesul de tranzactionare, insa nu atat de mult incat sa blocheze piata imobiliara pe termen mediu sau lung, potrivit reprezentantilor portalului imobiliar.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe