Aproape 2.500 de apartamente au fost finalizate in judetul Cluj in primul semestru al acestui an, insa aproape 16.000 de locuinte raman la stadiul de santier, a declarat, miercuri, corespondentului NewsIn, seful Directiei Regionale de Statistica Cluj, Pop Codrea.
In primul semestru din acest an au fost finalizate 2.470 de apartamente, fata de 2.515 cate au fost finalizate in primul semestru al anului trecut. Din aceste apartamente finalizate anul acesta, constructia a 686 dintre ele a fost derulata in mediul urban si a 1.784 dintre ele in mediul rural – proportia este aceeasi ca si anul trecut, cand majoritatea apartamentelor, 2028, au fost construite in mediul rural, in timp ce in mediul urban s-au construit doar 487 de locuinte.
In anul 2008, au fost finalizate 7.192 de locuinte, din care din fonduri private 6.891 de locuinte. La 31 decembrie 2008, se aflau in curs de executie, in diferite stadii, 17.190 locuinte.
Numarul locuintelor nefinalizate a scazut in primul trimestru al anului acesta la 15.835, din care cele mai multe in mediul rural – 11.146.
“Cele mai multe locuinte nefinalizate, adica 95%, sunt in comunele din jurul municipiului Cluj-Napoca, respectiv Floresti, Baciu si Apahida. Si numarul autorizatiilor de constructie este in scadere”, a afirmat Pop.
In primul semestru al acestui an au fost eliberate 805 autorizatii de constructie, 501 in mediul rural si 295 in cel urban.
Anul trecut, doar in primul semestru au fost eliberate 1.391 de autorizatii de constructie. Cosmin Rus, sef Serviciu de Control al Calitatii in Constructii Cluj, din cadrul Inspectoratului Teritorial in Constructii N-V, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca institutia nu poate amenda dezvoltatorii daca depasesc termenul de executie prevazut in autorizatia de constructie.
“Pe Legea 50 privind autorizarea constructiilor noi nu ii putem amenda. Daca ies din termen, ei sunt obligati sa se opreasca din constructie. Noi chiar luna viitoare ne propunem sa demaram un control tematic in ceea ce priveste lucrarile care au depasit termenele, sa vedem daca s-au luat masuri de conservare si punere in siguranta a constructiei”, a afirmat Rus. Presedintelui filialei Cluj a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Sanda Moldovan, a declarat ca dezvoltatorii nu vand destule locuinte pentru a putea sa isi finalizeze proiectele, motivul principal fiind faptul ca potentialii cumparatori nu au acces la credite.
“Finalizarea apartamentelor este incetinita din cauza cererii foarte scazute. Nu sunt bani, pentru ca acestia vin din doua surse: prima – resurse proprii, a doua – accesibilitate credite. Cei care mai au resurse proprii nu au curaj sa cumpere in acest moment de incertitudine, iar cei care ar dori sa ia credite se lovesc de imposibilitatea accesarii creditului. Aceasta deoarece ori nu se incadreaza ca si venituri ori sunt circumspecti la a accesa efectiv creditul in contextul nesigurantei locului de munca, a cresterii costurilor de trai. Acum dezvoltatorii sunt in impas deoarece trebuie sa regandeasca modul in care sa reuseasca sa-si finalizeze proiectele”, a spus Moldovan.
Articol preluat de pe bloombiz.ro