Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Septembrie 2009

Aproape 2.500 de apartamente au fost finalizate anul acesta in judetul Cluj

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 03 Septembrie 2009

Aproape 2.500 de apartamente au fost finalizate in judetul Cluj in primul semestru al acestui an, insa aproape 16.000 de locuinte raman la stadiul de santier, a declarat, miercuri, corespondentului NewsIn, seful Directiei Regionale de Statistica Cluj, Pop Codrea.

In primul semestru din acest an au fost finalizate 2.470 de apartamente, fata de 2.515 cate au fost finalizate in primul semestru al anului trecut. Din aceste apartamente finalizate anul acesta, constructia a 686 dintre ele a fost derulata in mediul urban si a 1.784 dintre ele in mediul rural – proportia este aceeasi ca si anul trecut, cand majoritatea apartamentelor, 2028, au fost construite in mediul rural, in timp ce in mediul urban s-au construit doar 487 de locuinte.

In anul 2008, au fost finalizate 7.192 de locuinte, din care din fonduri private 6.891 de locuinte. La 31 decembrie 2008, se aflau in curs de executie, in diferite stadii, 17.190 locuinte.

Numarul locuintelor nefinalizate a scazut in primul trimestru al anului acesta la 15.835, din care cele mai multe in mediul rural – 11.146.

Cele mai multe locuinte nefinalizate, adica 95%, sunt in comunele din jurul municipiului Cluj-Napoca, respectiv Floresti, Baciu si Apahida. Si numarul autorizatiilor de constructie este in scadere”, a afirmat Pop.

In primul semestru al acestui an au fost eliberate 805 autorizatii de constructie, 501 in mediul rural si 295 in cel urban.

Anul trecut, doar in primul semestru au fost eliberate 1.391 de autorizatii de constructie. Cosmin Rus, sef Serviciu de Control al Calitatii in Constructii Cluj, din cadrul Inspectoratului Teritorial in Constructii N-V, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca institutia nu poate amenda dezvoltatorii daca depasesc termenul de executie prevazut in autorizatia de constructie.

“Pe Legea 50 privind autorizarea constructiilor noi nu ii putem amenda. Daca ies din termen, ei sunt obligati sa se opreasca din constructie. Noi chiar luna viitoare ne propunem sa demaram un control tematic in ceea ce priveste lucrarile care au depasit termenele, sa vedem daca s-au luat masuri de conservare si punere in siguranta a constructiei”, a afirmat Rus. Presedintelui filialei Cluj a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Sanda Moldovan, a declarat ca dezvoltatorii nu vand destule locuinte pentru a putea sa isi finalizeze proiectele, motivul principal fiind faptul ca potentialii cumparatori nu au acces la credite.

Finalizarea apartamentelor este incetinita din cauza cererii foarte scazute. Nu sunt bani, pentru ca acestia vin din doua surse: prima – resurse proprii, a doua – accesibilitate credite. Cei care mai au resurse proprii nu au curaj sa cumpere in acest moment de incertitudine, iar cei care ar dori sa ia credite se lovesc de imposibilitatea accesarii creditului. Aceasta deoarece ori nu se incadreaza ca si venituri ori sunt circumspecti la a accesa efectiv creditul in contextul nesigurantei locului de munca, a cresterii costurilor de trai. Acum dezvoltatorii sunt in impas deoarece trebuie sa regandeasca modul in care sa reuseasca sa-si finalizeze proiectele”, a spus Moldovan.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe