O locuinţă nouă, de aproape 100 de metri pătraţi construiţi, ar putea costa cât un apartament vechi cu două camere în oraş
În perioada de boom, dezvoltarea frenetică a sectorului construcţiilor a condus tot mai mulţi dezvoltatori către comunele din jurul Bucureştiului. Discuţiile despre aşa-numita „zonă metropolitană” au susţinut din plin această orientare. Reducerea substanţială a volumului de tranzacţii pe perioada crizei a afectat însă din plin şi interesul cumpărătorilor pentru aceste zone. Asta în ciuda faptului că preţurile su scăzut considerabil în ultimii doi ani. Un puternic dezavantaj al locuinţelor din jurul Capitalei este reprezentat de calitatea infrastructurii. „Din păcate, în această perioadă investiţiile în infrastructură sunt aproape inexistente, deci dacă te muţi într-un complex departe de oraş trebuie să iei în calcul accesul prost, lipsa utilităţilor (gaze, canal, apă curentă) şi facilităţilor (magazine, şcoli şi grădiniţe)”, subliniază Robert Teodorescu, managerul departamentului de vânzări al Regatta. Există totuşi şi anumite situaţii în care un locuitor al Capitalei ar accepta să se mute în afara oraşului. De cele mai multe ori, bucureştenii fac acest „compromis” doar de dragul unui preţ foarte mic sau a unei case mari, la curte, pe care în oraş nu o pot avea, subliniază Teodorescu.
Terenuri cu 40-50 de euro pe metru pătrat
În ciuda contextului actual de piaţă, câţiva dezvoltatori au decis să meargă exact pe aceste două direcţii. Ofertele disponibile în afara oraşului se adresează clasei medii inferioare, dar şi unei categorii de populaţie cu venituri superioare. În ambele cazuri, dezvoltatorii fac tot posibilul să minimalizeze dezavantajele unei astfel de construcţii, oferind soluţii pentru confortul locatarilor.
Un complex al cărui principal punct forte constă în preţul scăzut este Dealul Verde, situat în sudul Capitalei, în zona Berceni-Vidra. Preţurile caselor variază între 49.245 de euro şi 77.595 de euro, pentru suprafeţe de la 56 la 127 de metri pătraţi construiţi. Potrivit lui Alin Zafiu, directorul general al agenţiei Rai-Intermed, terenul pe care se va construi acest proiect are o suprafaţă de 42.000 de metri pătraţi, urmând ca acesta să cuprindă 80-100 de unităţi locative. Cumpărătorii pot alege tipul de casă pe care şi-o doresc sau pot cumpăra doar o parcelă de teren pe care să-şi construiască ulterior propria locuinţă, într-un termen de maximum doi ani. În acest scop, dezvoltatorul pune în vânzare terenurile la un preţ de 50 de euro pe metru pătrat sau, până la 1 iulie 2010, la 40 de euro pe metru pătrat, pentru achiziţiile cash.
Cumpărătorii prin Prima Casă, clienţii predilecţi
Care este succesul unui asemenea proiect rezidenţial, destul de neobişnuit pentru Capitală? Alin Zafiu spune că până acum au fost vândute 20 de loturi de teren şi au au fost contractate 18 locuinţe. Cele mai căutate sunt cele cu preţuri totale de 60.000-70.000 de euro. Această orientare se explică prin sursele de finanţare a cumpărătorilor – o parte dintre aceştia apelează la programul Prima Casă, în vreme ce alţii îşi vând apartamentul vechi pentru o sumă similară, iar cu banii obţinuţi vor să achiziţioneze o locuinţă la curte. Până în momentul de faţă, cinci case sunt finalizate şi locuite permanent, şapte sunt aproape de predare şi alte opt se află în diferite faze de construcţie. În plus, proprietarii de parcele au în construcţie alte trei unităţi locative. Termenul de finalizare a complexului Dealul Verde este de maximum doi ani, timp în care acesta va fi complet racordat la reţelele de curent electric, canalizare, gaze, iar drumurile vor fi asfaltate. „O condiţie esenţială în decizia de mutare în afara Bucureştiului constă şi în existenţa utilităţilor – proprietarii îşi doresc o casă, dar cu acelaşi confort cu care s-au obişnuit în centrul Capitalei (curent electric, canalizare, apă curentă, încălzire etc)”, subliniază Zafiu.
Preţ cu 10% mai mic pentru structură metalică
Pe factorul calitate mizează un alt complex rezidenţial, situat de data aceasta în zona de nord, în comuna Baloteşti. Construit pe un teren de aproximativ 36.000 de metri pătraţi, ansamblul Maple Place cuprinde 82 de case (41 de unităţi de tip duplex). Preţul unei locuinţe de circa 164 de metri pătraţi utili (cu terase şi balcoane), livrată la cheie, complet mobilată şi utilată, cu două locuri de parcare şi o grădină amenajată de 200 de metri pătraţi porneşte de la 155.555 de euro (cu TVA inclus), în funcţie de lotul ales. O particularitate a ansamblului Maple Place constă în faptul că locuinţele sunt construite pe structură metalică, ceea ce face ca preţul de achiziţie să fie cu 10% mai scăzut faţă de o construcţie tradiţională. Un alt beneficiu al cumpărătorului este reprezentat de facturile reduse la energie electrică, dat fiind că transferul termic pentru un astfel de imobil se reduce de până la patru ori.
Bucureştiul creşte, dar mai încet
Lucrările la ansamblul Maple Place au început în iulie 2009, iar în acest moment două case sunt finalizate, două se află în stadiul de „gri”, în vreme ce la alte patru a fost turnată fundaţia. Prima etapă a proiectului (formată din 14 unităţi locative şi un parc rezidenţial) este deja racordată la utilităţi (apă, gaze, curent electric şi canalizare) şi urmează a fi predată şi, potrivit estimărilor, vândută în totalitate până în toamna acestui an. Până în acest moment, dezvoltatorul ARH Ventures a contractat patru-cinci loturi de case. „Preconizăm ca, în primăvara anului 2012, să finalizăm în totalitate construcţia ansamblului rezidenţial Maple Place, dar acest lucru va depinde, bineînţeles, şi de situaţia económică, de demersul vânzărilor şi de evoluţia pieţei imobiliare din România”, subliniază Daniel Rosenbluth, CEO-ul companiei dezvoltatoare.
Acesta precizează că cererea pentru un ansamblu rezidenţial situat în afara Bucureştiului este mai ridicată decât s-ar crede. „De la lansare şi până acum am avut circa 300 de vizionări, persoane interesate de a se muta în afara Bucureştiului, persoane care locuiesc într-un apartament în Capitală şi îşi doresc mai multă linişte, o grădină, spaţii verzi generoase”, explică Rosenbluth. Reprezentantul companiei recunoaşte însă că, în Bucureşti, dezvoltarea aşa-numitelor „suburbii” (împrejurimile unei metropole) se petrece mai încet decât în marile oraşe ale lumii.
Dezavantajele mutatului în afara Capitalei | Blog de bucureştean
[…] un articol destul de incoerent de pe imobiliare.ro mi-am adus aminte de cele doua reportaje excelente făcute de Academia Caţavencu în noiembrie […]